Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 18/2012

    Přeučilovy zápisky podruhé

    Gala pro Gogola
    30. října 2012 diskutujte

    Na jevišti pražského Studia Ypsilon se uskutečnila premiéra Gogolových Bláznových zápisků, upravených a inscenovaných coby dialog slova a hudby. Roli Aksentije Ivanoviče Popriščina ztvárnil Jan Přeučil a hry na housle se ujal Jaroslav Svěcený. V tandemové režii obou interpretů vznikl zajímavý scénický tvar. Gogolův text může překvapit svou...

    Na vlnách těl bez srdce

    Valentýn
    31. října 2012 3 komentářů

    Pražská část devatenáctého ročníku festivalu …příští vlna/next wave… s sebou přinesla mnohé. Diváci mohli být v prvních říjnových týdnech svědky divadelních pádů, pohřbů, hlubokých cituplných výlevů i nadějí na povstání z popela.

    Objemný svazek břitkých analýz

    Objemný svazek břitkých analýz
    31. října 2012 diskutujte

    Knihovna Václava Havla vydala jako pátý svazek své knižní edice soubor Havlových textů, vížících se k divadlu jako takovému. Dlouholetá dramatikova spolupracovnice (zejména při prezidentské části jeho životní pouti) Anna Freimanová se zabývala Havlovými rozsáhlými teoretickými i epistolárními písemnostmi a připravila z nich objemný,...

    Něco hřbitovního optimismu

    Něco hřbitovního optimismu
    31. října 2012 diskutujte

    O hrobnících kolují někdy představy, že jsou to pochybné existence a opilí padají do hrobů.

    Rekognoskace brněnského terénu

    Rekognoskace brněnského terénu
    31. října 2012 diskutujte

    V novodobé historii českého divadla pitoreskní (malebná) situace. Dvě naše „národní scény“, ta pražská a brněnská, se ocitly bez statutárního ředitele. Ondřej Černý byl odvolán svým zřizovatelem – ministerstvem kultury, Daniel Dvořák se „odvolal“ sám, uražen za automatické neprodloužení ředitelské smlouvy. Není přednostním úkolem...

    Dvě v jednom

    Nenápadný půvab buržoazie
    31. října 2012 2 komentářů

    Před porovnáním Mahenovy činohry a brněnské Reduty – tedy dvou divadelních domů tvořících nedělitelnou součást první moravské scény, bude nutné pojmenovat jejich organizační rozdíly. Brněnská činohra je souborem (podle informací na webu má třiatřicet herců) sídlícím v budově zvané Mahenovo divadlo. Reduta žádný vlastní soubor nemá a...

    Burza /

    Hradiště Praha, pevnost Brno

    31. října 2012 1 komentář

    Sedím v centru Brna a dopřávám si božskou kombinaci kafe a cigár. Včera jsem tu zakončil přednáškový miniturné k našemu knižnímu projektu Kmeny, což je pětisetstránková cihla o takzvaných urban tribes, čili městských kmenech, současných subkulturách. Moje přednáška spočívá v promítání fotek z knihy, v propojování obrazů lidí a jejich...

    Burza /

    Herecká asociace informuje

    Herecká asociace informuje
    31. října 2012 diskutujte

    Přátelé divadla – posláním Herecké asociace je: …ochrana a prosazování profesních práv a zájmů členů v oblasti pracovněprávní a sociální, práv v oblasti užití jejich uměleckých výkonů a ochrana jevištního dramatického umění jako jednoho ze základních atributů národního kulturního dědictví…

    Burza /

    Ceny Divadelních novin za tvůrčí počiny sezony 2011–2012

    Gabriela Míčová v roli Romi
    31. října 2012 diskutujte

    Alternativní divadlo: Vít Peřina za autorství inscenace Budulínek / Naivní divadlo Liberec Tanec a balet: Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová za choreografii inscenace Simulante Bande / VerTeDance Praha Hudební divadlo: Jiří Heřman za režii opery Gloriana / Národní divadlo Praha Činohra: Dušan D. Pařízek za režii inscenace Odpad, město, smrt /...

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    31. října 2012 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    4+4=9 (No. 7)

    31. října 2012 diskutujte

    Paměť je jedno z hlavních témat společného projektu německého performera Dominika Steina a českého divadelního seskupení Boca Loca Lab Dvanáct milosrdných.

    4+4=9 (No. 8)

    01. listopadu 2012 diskutujte

    Přivézt do Prahy sólovou produkci Baader zabývající se osobností prvního šéfa R. A. F. je tah riskantní a nevím, zda se festivalu 4+4 dny povedl. Spíš bych řekl, že ne.

    Změna grantového systému ve městě Brně

    31. října 2012 2 komentářů

    Dnes se v Domě umění v Brně uskuteční od 18 hodin druhý diskusní večer World Café. Tentokrát na téma Změna grantového systému ve městě Brně. Organizátorem je veřejná iniciativa Brno kulturní.

    4+4=9 (No. 9)

    01. listopadu 2012 diskutujte

    Newyorská multimediální umělkyně Annie Dorsen přivezla na 4+4 dny v pohybu projekt, který inovativním způsobem přenáší digitální tvorbu z virtuálního prostředí do divadla.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 46/1): Přelet nad loutkářským hnízdem 2012

    03. listopadu 2012 diskutujte

    Představením Divadla S+H Dějiny kontra Spejbl začal včera 22. ročník Přeletu nad loutkářským hnízdem, nejotevřenější přehlídka českého loutkářství. Problém inscenace S+H je povýtce dramaturgický. Začínáme denní reportáže z festivalu.

    Nad čtyřmi českými městy vyjde půlměsíc

    31. října 2012 9 komentářů

    V neděli 4. listopadu začíná v Praze 4.ročník festivalu orientálních kultur Nad Prahou půlměsíc. V pondělí 5. listopadu festivalový půlměsíc vyhoupne také nad Libercem a Hradcem Králové, ve středu i nad Plzní.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 46/2): Přelet nad loutkářským hnízdem 2012

    04. listopadu 2012 2 komentářů

    Druhého kritika jsem na Přeletu objevil. Je to Jana Soprová, která píše referát z přehlídky do Loutkáře. Zde je její kritika Budulínka, druhého představení letošního festivalu.

    Rádio je stále živé

    03. listopadu 2012 diskutujte

    Anketa Rozhlasový moderátor roku zná se vítěze. Nejvíce hlasů získala Ranní show Evropy 2 - cenu převzali Leoš Mareš, Patrik Hezucký a Lucie Šilhánová. Mezi ženami se nejlépe umístila Lucie Výborná z Českého rozhlasu.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 46/3): Přelet nad loutkářským hnízdem 2012

    05. listopadu 2012 2 komentářů

    Zdary a nezdary: po prvních dvou dnech: 5 : 1; přičemž zdařilá představení vesměs patřila do kategorie autorského divadla.

    Cena pro taneční pedagožku

    06. listopadu 2012 diskutujte

    Cena Ministerstva kultury za neprofesionální taneční aktivity v oboru zájmových uměleckých aktivit byla udělena paní Jeně Janovské za celoživotní umělecký a pedagogický přínos k rozvoji neprofesionálního scénického tance.

    World Café 02: Nastolení zásadních otázek

    03. listopadu 2012 diskutujte

    Ve středu 31. října proběhlo v Domě umění v Brně World Café 02, veřejná diskuse na téma změna grantového systému ve městě Brně. Politikové byli zastoupeni minimálně, z řad současné vládnoucí koalice nedorazil nikdo.

    Céline resuscitovaný pro Příští vlnu?

    Církev
    30. října 2012 4 komentářů

    Céline nás nepřestane dráždit tím, čím vlastně poškozuje humanistické hodnoty, jež přesto nalézáme v základech jeho tvorby: skandálními antisemitskými, rasistickými názory. Studio Hrdinů – Louis-Ferdinand Céline, Jan Horák: Církev. Režie Michal Pěchouček a Jan Horák.

    Nad Českem půlměsíc (No. 1)

    05. listopadu 2012 7 komentářů

    Festival Nad Prahou půlměsíc letos počtvrté – den prvý: Jsou, nebo nejsou Češi arabo- či islamo- fobové?

    Nad Českem půlměsíc (No. 2)

    06. listopadu 2012 diskutujte

    Žádné modré pondělí, ale nejexponovanější festivalový den! Půlměsíc vyšel nejen nad Prahou, ale také nad Libercem a Hradcem Králové.

    Time Out Petra Pavlovského (No.47/1)

    07. listopadu 2012 diskutujte

    Včera začal dvacátý první ročník přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu Report.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 47/2)

    08. listopadu 2012 diskutujte

    Reportáž z druhého dne Reportu, který byl věnován první části soutěže Kategorie III, dokument, feature, pásmo v rozsahu 30 – 60 min.

    Nad Českem půlměsíc (No. 3)

    08. listopadu 2012 diskutujte

    Třetí festivalový den patřil Alžírsku. V Café 35 Francouzského institutu v Praze představil dramatik Arezki Mellal svou nejnovější hru Revoluce bude v sobotu.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 47/3)

    09. listopadu 2012 2 komentářů

    Třetí den REPORTU byl věnován dokončení soutěže Kategorie III, dokument, feature, pásmo v rozsahu 30 – 60 min, a vyhlášení vítězů. Předchozí díly zpravodajství naleznete v sekci Seriály a blogy.

    Geisslers in the U. S. A.

    02. listopadu 2012 1 komentář

    Geisslers Hofcomoedianten vstoupili na americkou půdu aneb Nový barokně-divadelní styl v Novém světě.

    4+4=9 (No. 10)

    03. listopadu 2012 diskutujte

    Projekt Cheval ukazuje svět francouzských performerů Antoina Defoorta a Juliena Fourneta, který je plný záhadných zvuků, podivných předmětů a snových obrazů.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 46/4): Přelet nad loutkářským hnízdem 2012

    06. listopadu 2012 diskutujte

    Zdary a nezdary letošního Přeletu, konečné skóre: 10 : 2, přičemž zdařilá představení vesměs patřila do kategorie autorského divadla. Předchozí díly najdete v sekci Seriály a blogy.

    Vychází nové číslo Ateliéru

    07. listopadu 2012 diskutujte

    Časopisu Ateliér se podařilo najít prostředky na vydání dalšího čísla, podpořili jej čtenáři. I přes tuto pozitivní zprávu ale Ateliér stále neví, zda do příštího roku přežije.

    Nad Českem půlměsíc (No. 4)

    09. listopadu 2012 13 komentářů

    Ohlédnutí za pátým dnem přehlídky, který se konal v pražské Viole. Vystoupili: Marwan Alsolaiman a Kateryna Kolcová-Tlustá. (Všechny díly zpravodajství z festivalu Nad Prahou půlměsíc najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.)

    Premiéry 13. – 26. listopadu

    31. října 2012 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    Vzrušujícím způsobem o naší historii

    13. listopadu 2012 diskutujte

    V sobotu 10. listopadu skončil 12. ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska. Nejlepší moravskoslezskou inscenací byla vyhlášena Krejčího S nadějí i bez ní ostravské Komorní scény Aréna.

    Dramacentra se setkají v Ostravě

    12. listopadu 2012 diskutujte

    Historicky první setkání dramacenter České republiky se uskuteční od 15. do 17. listopadu 2012 na nové alternativní scéně Divadla loutek Ostrava.

    Potužíraviny (No. 13)

    11. listopadu 2012 5 komentářů

    Milá paní doktorko filozofie, Hanko Žárská... Adresa: Divadlo v Dlouhé, deponované pracoviště Klub mladých diváků

    Problémem operního divadla je operní divadlo

    12. listopadu 2012 diskutujte

    Uměleckým šéfem opery Divadla J. K. Tyla v Plzni bude od 1. ledna 2013 PhDr. Ilja Šmíd, dosavadní ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK.

    Obama kontra Romney

    08. listopadu 2012 1 komentář

    Včera ráno The New York Times vyvěsily na svém blogu čtyřicet dramatických snímků ze závěrečných momentů americké presidentské „reality show“, největšího divadla v USA.



    Obsah,