Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 13/2014

    Mikuláškova spektrální analýza Cizince aneb The worst of Mozart

    Cizinec
    25. června 2014 diskutujte

    Tvůrčí skupina soustředěná kolem Petra Štědroně se po několika úspěšných sezonách v brněnské Redutě loni přesunula do pražského Divadla Na zábradlí a kromě několika svých úspěšných kusů v pozměněné podobě si s sebou přinesla také svébytný divadelní rukopis. To je zjevné i u inscenace Camusova Cizince, poslední premiéry v této sezoně....

    Kafkovské pašije

    Proměna
    25. června 2014 diskutujte

    Kafka táhne… mohlo by být další z hesel Justova Slovníku floskulí. Nicméně je to tak, v rychlosti a neúplně – před sedmi lety získal Proces Pražského komorního divadla Cenu Alfréda Radoka za inscenaci roku. Loni obdržel Cenu Josefa Balvína zdramatizovaný Kafkův dopis otci – Kabaret Kafka. Nový nájemce Burianovy pasáže (Pokračování textu…)

    Za divadlem do Hradce (No. 4)

    25. června 2014 diskutujte

    Je skvělé být na konci června v Králové Hradci. Po deseti letech se mi konečně poštěstilo znovu se účastnit hédonistických orgií divadla. Bylo by tudíž fatálním zmarem nepodělit se o čerstvě nabyté zážitky aneb Hradec, ráj teatropunkerův!

    Za divadlem do Hradce (No. 3)

    25. června 2014 diskutujte

    O nové produkci Dolls kultovního Cirku La Putyka a o imaginativním příběhu pro (nejen) nejmenší Malý salamandr přechází silnici slovinského divadla Lutkovno gledališče Ljubljana.

    Za divadlem do Hradce (No. 5)

    28. června 2014 diskutujte

    Zprávy mých předchůdců z prvních dní Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů slibovaly téměř bez výjimek lákavé prožitky. Já jich moc nenašla. Předchozí díly zpravodajství najdete v sekci Seriály a blogy.

    Hmyzí říše na městském paloučku

    Ze života hmyzu
    03. července 2014 diskutujte

    Daniel Špinar patří k režisérům, kteří dovedou ovládnout velké jeviště i nově vyložit klasiku. Není divu, že jeho interpretace hry Karla a Josefa Čapkových Ze života hmyzu vzbuzovala nemalé naděje, že se na jevišti – slovy Kukly – zrodí něco velikého, nevídaného a neslýchaného. Leč nestalo se tak. Špinarův nový výklad totiž vlastně moc...

    Češi jsou vidláci

    Ježíškova armáda
    03. července 2014 diskutujte

    Sezonu Divadla Komedie zakončila inscenace hry Ježíškova armáda, kterou speciálně pro tuto scénu napsal slovenský dramatik Viliam Klimáček. Mnohým divákům jistě na počátku naskočila jiná hra z prostředí železniční stanice, a to Levínského (či Königgratzova) absurdní výpověď ze života obyčejných železničářů Ještě žiju s věšákem,...

    Vrtěti krocanem

    Listopad
    03. července 2014 1 komentář

    Docela často se objevují povzdechy, že s uváděním současné dramatiky je to na českých jevištích učiněná bída. Zjištění, jež každý rok přináší Cena Marka Ravenhilla, která inscenace nových her nominuje a oceňuje, by snad mohla tyto nářky trochu utišit – zas tak zlé to nepochybně není. I tak je ale úsměvné, že když už se někde nějaký...

    Jak Jeník opravil motorku

    Prodaná nevěsta
    03. července 2014 5 komentářů

    Novým nastudováním Prodané nevěsty Bedřicha Smetany se slavnostně otevře novostavba plzeňského Nového divadla (2. září), nicméně inscenace zůstane doma ve Velkém divadle.

    Jak pan Vok ohluchl

    Čertova stěna
    03. července 2014 diskutujte

    Ostravská opera nezklamala smetanovským titulem k Roku české hudby – Čertova stěna patří k tomu vůbec nejpozoruhodnějšímu, co Mistr napsal, zároveň k nejobtížnějšímu, tudíž nejméně hranému a málo oblíbenému.

    Marie Spurná: Nevím o ničem, co by mi divadlo vzalo

    Marie Spurná
    03. července 2014 diskutujte

    S Marií jsem si mockrát povídal i mimo divadlo, protože jsme v pražské Libni bývali takřka sousedé. Vždy jsem si říkal, že kdyby divadlo mělo více Marií Spurných, bylo by méně afektovaným či histriónským místem, než je. I tak mám díky ní o herecké profesi vysoké mínění. Mariiny názory a postřehy jsou veskrze normální, věcné a přesné. A...

    Ypsilonská padesátka

    Ypsilonská padesátka
    03. července 2014 diskutujte

    Studio Ypsilon v průběhu dvou let evokuje své padesáté výročí, které je ohraničeno mezníkem založení Ypsilonky (1963) a uvedením první premiéry Encyklopedické heslo XX. století, I. díl (1964). Oslavy, které divadlo připomíná dílčím způsobem již od sezony 2013/2014, vyvrcholí 25. září 2014 slavnostním večerem s podtitulem Setkání.

    Políbil jsem ruku ománské princezně

    Kalužová, Morávek, Dvořáková
    03. července 2014 diskutujte

    Arabský deník Vladimíra Morávka

    Vítejte na Broadwayi! aneb Tony Awards 2014

    Vítejte na Broadwayi! aneb Tony Awards 2014
    03. července 2014 diskutujte

    Radio City Music Hall na newyorské Broadwayi se rozzářila v neděli 8. června tisíci světel, do kterých vstupovaly hvězdy amerického divadelního showbyznysu.

    Burza /

    Rozloučení

    Rozloučení
    03. července 2014 diskutujte

    Vážení čtenáři, milí přátelé, po dvaadvaceti letech odcházím z vlastní vůle z Divadelních novin.

    Burza /

    Rejžek píše Justovi

    Rejžek píše Justovi
    03. července 2014 diskutujte

    Koncem května se v Knihovně Václava Havla konal debatní večer k nastávajícímu čtvrtstoletému výročí zveřejnění petice Několik vět.

    Burza /

    Městské divadlo Zlín

    Městské divadlo Zlín
    03. července 2014 diskutujte

    Divadla na hranici

    Burza /

    Krize českého dabingu

    Krize českého dabingu
    03. července 2014 diskutujte

    Herecká asociace informuje

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    03. července 2014 diskutujte

    V Normandii, se při příležitosti výročí invaze sešli světoví státníci, včetně napružených aktérů ukrajinské krize. Říká se, že i ve vztazích mezi politiky hrají nemalou roli jejich vzájemné sympatie i antipatie, viz třeba někdejší oblíbenost Gorbačova v západním světě. Věříte tomu? A jak to máte ve svém vlastním profesním životě:...

    Burza /

    Berme to vážně

    Berme to vážně
    03. července 2014 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Sbližování těla s duší aneb Za osvobozeným tancem VIII

    Sbližování těla s duší aneb Za osvobozeným tancem VIII
    03. července 2014 1 komentář

    Když se přibližovaly poslední kapitoly tohoto mého vyprávění, bylo čím dál jasnější, že se do něj nevejdou zážitky a vzpomínky z mého přes půl století dlouhého působení na DAMU a k tomu i z pohybové a taneční spolupráce v divadle, např. v Černém divadle, ale i v Bílém, v Národním, Realistickém, Za branou I a II, v DISKu, ve Viole a v Lyře...

    Velký rozhovor s Petrem Skoumalem

    Velký rozhovor s Petrem Skoumalem
    03. července 2014 2 komentářů

    Vždycky mě bavilo začínat znova a být pořád v nejistotě

    Bleskovka z Apostrofu 2014 (No. 2)

    02. července 2014 diskutujte

    Ač je festival Apostrof – pokud je mi známo – připravován, co se týká účinkujících souborů a dramaturgie pozvaných inscenací, poměrně volně především na základě zájmu a možností souborů, druhý den jako by tuto „náhodnost“ vyvracel. Obracel se ke kořenům divadla a i témata byla dávná, nadčasová, v zásadě archetypální.

    Bleskovka z Apostrofu 2014 (No. 1)

    01. července 2014 diskutujte

    V klubu NoD v Praze začal včera 16. ročník třídenního mezinárodního festivalu nezávislých a amatérských divadel Apostrof. Zahajujeme denní zpravodajství. První den byl ve znamení herecké pokory a nadkulturních, nadčasových vážných témat.

    Za divadlem do Hradce (No. 8)

    30. června 2014 diskutujte

    Dnes o sobotních a nedělních projektech. K vrcholům festivalu jistě patřil program z Draku - Planeta Vajíčko a Konec všeho, co bylo.

    Za divadlem do Hradce (No. 7)

    29. června 2014 diskutujte

    Dnešní příspěvek k dění v Hradci během festivalových dní a večerů se ponese ve znamení derniér. Nejen proto, že se festival chýlí k závěru – jsou před námi poslední tři dny.

    Za divadlem do Hradce (No. 6)

    28. června 2014 1 komentář

    Čas letí a hradecký festival se přehoupnul do své druhé poloviny. Z podvečerní a večerní nabídky jsem obešla dvě pražské divadelní hitovky – nejnovější inscenaci Rosti Nováka Dolls a Dechovku Divadla Vosto5. Ráno jsem zhlédla pohádku Proletět duhou Naivního divadla Liberec.

    Myš jí sluší

    Myši Natalie Mooshabrové
    25. června 2014 diskutujte

    Černé lidské myši stojí v šeru, hlavy a ruce nutkavě těkají, zpod spořádaných měšťanských kabátů vyčnívají ocasy. Režisér J. A. Pitínský uchopil román Ladislava Fukse Myši Natálie Mooshabrové v duchu hilarovského expresionismu groteskní metaforou: myši, jež se titulní postavě hnusí a nedokáže je vyhubit, přetvořil v nelichotivý symbol...

    Je šest hodně, nebo málo?

    Antiwords
    03. července 2014 diskutujte

    Teprve šestý ročník Dream Factory trval pouze šest dní (od 3. do 8. června). Tento festivalový novic však dokázal, že i co je malé a mladé, může být profesionální a naplňující.

    Příběhy z planety Loutka

    06. července 2014 diskutujte

    63. ročník Loutkářské Chrudimi den po dni aneb Týden, který neotřásl loutkářským světem, ale i tak se toho dělo hodně.

    Za dveřmi o svobodě

    11. července 2014 diskutujte

    Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi začne 14. července na pražském Václavském náměstí. Šestý ročník festivalu pouličního divadla a umění ve veřejném prostoru představí dvacet souborů z osmi zemí.

    Nultý bod vyzývá k pohybu

    11. července 2014 diskutujte

    V pondělí 14. července 2014 začne v Praze již sedmý ročník Mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 62)

    12. července 2014 diskutujte

    O posledním představení Divadla Krajiny aneb Mudrování nad tělem seniora a Sestřičkami v Hradci.

    Zrkadlo divákom aj divadlu

    08. července 2014 diskutujte

    KioSK – Festival nového slovenského divadla a tanca, 24. – 27. júla 2014, Stanica Žilina-Záriečie.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 6)

    18. července 2014 diskutujte

    Předposlední den mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi ukončil audio-vizuálně výjimečný projekt Divadla Continuo U zdi.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 7)

    19. července 2014 diskutujte

    Projekt Secret Radio byl jednoznačně nejveřejnějším a nejperformativnějším počinem letošního Nultého bodu. Odehráli si ho na place sami účastníci...

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 5)

    17. července 2014 diskutujte

    I na ulici můžeme být vážní. Navenek jako rozverná clowneska se tvářící Angel-y Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové byly zamyšlením nad osamoceností člověka ve svém vlastním „poslání“.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 4)

    17. července 2014 diskutujte

    Festival Nultý bod se už v úterý přesídlil do Divadla v Celetné a s přibývajícími stupni Celsia se zvýšil i počet návštěvníků. Oproti zpola obsazenému pondělnímu Ponci byla včerejší Celetná „natřískaná“. Předchozí díly naleznete v sekci Seriály a blogy.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 3)

    16. července 2014 diskutujte

    Do džungle s TNF, prasátka s křidélky, zvukařská antishow a závěrečná darda Tantehorse...

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 2)

    15. července 2014 diskutujte

    Celý tenhle týden od čtyř do cca desíti večer bude spodní část Václaváku sloužit pouličním umělcům všeho druhu od kejklířů na chůdách až po klauny s prasaty. Takový je jízdní řád festivalu Za dveřmi.



    Obsah,