Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Maďarské divadlo o perspektivě

    31. října 2016 diskutujte

    Naostro!, tedy festival maďarského divadla, proběhne ve dnech 10. až 12. listopadu 2016 ve Strašnickém divadle. V rámci 3. ročníku do Prahy přijede také Divadlo Józsefa Katony s dramatizací povídek Vladimira Sorokina Kreml z cukru.

    Večer s loutnou

    31. října 2016 1 komentář

    Jednou ze svíček na narozeninovém dortu souboru Geisslers Hofcomoedianten se stalo založení hudební skupiny The Geisslers a inscenovaný koncert LoutnaCZ. Vznik kapely fanoušky nepřekvapí, vždyť v patnáctileté tradici souboru hudba a zpěv hráli nemalou roli.

    Týdny občanského neklidu

    31. října 2016 diskutujte

    Vážení spoluobčané, nemlčme a braňme se. Demokracie v naší zemi je ohrožena a je třeba ji bránit. Naše svobody jsou už delší dobu ohrožovány politickou mocí.

    Poslední komentáře

    Zemřel Hynek Pech

    30. října 2016 2 komentářů

    (7. 12. 1946 Ústí nad Labem - 28. 10. 2016 Hradec Králové) Herec, dlouholetý člen uměleckého souboru Klicperova divadla (dříve DVÚ) Hradec Králové.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 191)

    30. října 2016 1 komentář

    Připadalo mi, že sedím na prapodivně rozlehlé kovové stráni, kde z každého úbočí, úvozu, skuliny a díry vylézají hadi a štíři lidských nedobrot aneb Mudrování nad návratem inscenace Ze života hmyzu na prkna Husy na provázku.

    Festival orientálních fantazií

    29. října 2016 1 komentář

    Ve dnech 8. – 14. listopadu 2016 se v Praze a Hradci Králové uskuteční 8. ročník festivalu kultur Blízkého východu Nad Prahou půlměsíc. Festivalový program nabízí sedm divadelních představení v podání českých a v Čechách žijících zahraničních tvůrců, také vernisáž...

    Jen tak cestou z divadla (No. 22)

    29. října 2016 diskutujte

    Film Rodinné štěstí maďarského režiséra Szabolcse Hajdu začíná velmi dlouhou sekvencí šíleného řevu malého chlapce. Dvacetiminutové běsnění, nevyjímaje mlácení do všeho, co je nablízku, zcela překonává hranice snesitelnosti...

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 190)

    29. října 2016 diskutujte

    Mudrování o festivalovém představení norimberských Z mrtvého domu, opery Leoše Janáčka

    Ostrava v Praze: Shakespeare pětkrát jinak

    28. října 2016 diskutujte

    Divadla z Ostravy představí v Praze od 6. do 28. listopadu v průběhu pěti večerů výběr her nesmrtelného Williama Shakespeara. V Praze tak vyvrcholí celoroční projekt SHAKESPEARE OSTRAVA 2016.

    Nejlepší loutkáři v Minoru

    28. října 2016 diskutujte

    Během prvního listopadového víkendu se v Divadle Minor představí šestnáct loutkových inscenací z celé republiky. V rámci festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem bude také udělena cena Českého střediska mezinárodní loutkářské organizace UNIMA za nejinspirativnější...

    Alfred ve dvoře slaví 15 křehkých let

    27. října 2016 diskutujte

    Od začátku listopadu bude holešovická scéna pro nezávislé divadlo Alfred ve dvoře slavit patnáctileté výročí. Divadlo Alfred ve dvoře, založené v 90. letech prof. Ctiborem Turbou, bylo v roce 2001 znovuotevřeno jako tvůrčí a experimentální platforma pro nekonvenční scénické...

    Zápisník Jana Kerbra (No. 15)

    27. října 2016 diskutujte

    To je směšné, cha cha cha aneb Dopis Zdeňka Svěráka do nebe.

    Jen tak cestou z divadla (No. 21)

    27. října 2016 1 komentář

    Je to opravdu neobvyklý protest. A ne tak úplně TICHÝ!! aneb Bubnování pro Bubny se konalo už po druhé - proti tichu, pasivitě a lhostejnosti.

    Nemůžeme mlčet!

    26. října 2016 diskutujte

    Asociace profesionálních divadel a Herecká asociace: Protestujeme proti svévolnému jednání prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Milana Štěcha, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Divadelní noviny petici schvalují a...

    Tip – Váchalovská divadelní pouť

    25. října 2016 diskutujte

    Spolek Rašelina ze Sušicka připravuje ve spolupráci s Chemickým divadlem událost na pomezí nových forem divadla, site specific výletu, performance a landartu. Bude uvedena jen dvakrát - 28. a 29. října.

    Státní ceny a Ceny MK pro rok 2016 uděleny

    24. října 2016 diskutujte

    Na půdě Národního divadla byli 24. října vyhlášeni laureáti Státní ceny a Ceny Ministerstva kultury pro rok 2016. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil ministr kultury Daniel Herman.

    Masky, klauni, šílenci

    24. října 2016 diskutujte

    Po mezinárodním festivalu MIME FEST v Poličce, který se na pomezí Čech a Moravy koná již pět let, se tato přehlídka pantomimy potřetí představí i v Praze. Proběhne od 31. října do 4. listopadu v Paláci Akropolis.



    Obsah,