Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Viděno sedmnácti (No. 7)

    28. února 2022 diskutujte

    Nikdy pro mě nebylo obtížnější odpoutat se od vnějšího světa a veškerou svou pozornost směřovat k právě zakoušenému estetickému prožitku.

    Brno pro Ukrajinu

    28. února 2022 1 komentář

    Městské divadlo Brno pod záštitou paní primátorky JUDr. Markéty Vaňkové pořádá v úterý 1. března 2022 v 16.30 hodin na Náměstí Svobody koncert Brno pro Ukrajinu.

    Viděno sedmnácti (No. 6)

    28. února 2022 diskutujte

    Úvodem do temného sálu zaznívají neučesané (a tedy autentické) výpovědi dětských tanečníků a tanečnic, a jejich naivní motivace k tomu, proč jsou ochotni přizpůsobovat se mnohdy krutým školním metodám.

    Poslední komentáře

    ČRo podporuje vysílací společnost Ukrajiny

    27. února 2022 diskutujte

    Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral zaslal dopis generálnímu řediteli veřejnoprávní vysílací společnosti Ukrajiny (UA:PBC), ve kterém vyjadřuje podporu jménem Českého rozhlasu.

    Buďme nablízko

    27. února 2022 diskutujte

    Druhý březnový víkend bude prostor divadelní fakulty AMU znovu patřit festivalu Nablízko. Návštěvníky láká na představení pro všechny věkové kategorie, workshopy nejen pro divadelníky a také večerní koncerty.

    Pro Ukrajinu: ČT pořádá benefiční koncert

    27. února 2022 diskutujte

    Česká televize v úterý 1. března uspořádá speciální benefiční koncert na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině. Přímý přenos z Václavského náměstí v Praze odvysílá Jednička České televize od 20:10 hodin.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 717)

    27. února 2022 diskutujte

    Do běsné doby zasazený démant aneb Mudrování nad poeticky tanečním opusem Blatný v brněnské Káznici na Cejlu.

    Bazaar Festival představuje program

    26. února 2022 diskutujte

    Osmý ročník festivalu, kde se setkávají inovativní tvůrci ze střední a východní Evropy společně s publikem, se uskuteční ve dnech 24.–27. března na různých místech Prahy.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 716)

    26. února 2022 diskutujte

    Provázci jsou v úžasné formě. Hrají, jako by měl být zítra konec světa! aneb Mudrování nad premiérou dramatizace románu Aglaji Veteranyi Proč se dítě vaří v kaši.

    Viděno sedmnácti (No. 5)

    26. února 2022 diskutujte

    Šestý festivalový den byl doslova zalitý sluncem, což jistě ocenili zejména účastníci průzkumné cesty po pravém břehu Vltavy pořádané v rámci speciální programové sekce nazvané Arts service & Networking.

    Vyjádření týmu Der Ferne Klang

    25. února 2022 diskutujte

    Zprávy o zahájení ruské vojenské operace proti Ukrajině nás šokovaly a zdrtily. Protože v těchto dnech pobýváme v Praze, o to více si uvědomujeme, jak tragické a dlouhotrvající následky měly podobné činy naší vlasti již v minulosti.

    Zemřel Jiří Vondráček

    25. února 2022 1 komentář

    (10. 10. 1948 Kolín - 23. 2. 2022 Praha) Dlouholetý rozhlasový redaktor, překladatel z polštiny a divadelní a filmový teoretik.

    Viděno sedmnácti (No. 4)

    25. února 2022 diskutujte

    Ridina Ahmedová se v divadelním prostředí etablovala jako autorka hudby především tanečních a pohybových inscenací, svojí osobitou performancí ale navázala na tvorbu na jiné platformě.

    Mohou introverti dělat divadlo?

    25. února 2022 diskutujte

    Přesně to zkoumá nová inscenace netradičního formátu v Divadle DISK. Divadelní fakulta akademie múzických umění v Praze uvede performance tří studentek katedry alternativního a loutkového divadla.

    Mlčíme-li tváří v tvář zlu…

    24. února 2022 diskutujte

    Ruský útok na Ukrajinu nás přivání do situace, o níž moje generace doufala, že už se nikdy nebude opakovat. Do války, píše šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov.

    Otevřený dopis představitelům UK & FF UK

    24. února 2022 diskutujte

    Jako studentská iniciativa se zabýváme problémem sexualizovaného násilí na Univerzitě Karlově, zejména pak na Filozofické fakultě UK. Naším cílem je mapovat pole tohoto problému a vést s představiteli fakulty a univerzity dialog.

    Viděno sedmnácti (No. 3)

    24. února 2022 diskutujte

    Reportáž z pondělního dne festivalu Malá inventura.



    Obsah,