Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Cirkus v záři reflektorů (No. 5)

    31. srpna 2021 diskutujte

    Letní Letná generuje velkou porci zábavy a lehkosti. Jednoznačným důkazem byla vysoká návštěvnost open-air akcí a komponovaných programů z čísel cirkusových disciplín.

    Zdravím vás ze Stavovského divadla

    31. srpna 2021 4 komentářů

    ... a dovolte, abych vám vysvětlil situaci, proč jsem se rozhodl odejít z Národního divadla... Přepis projevu Daniela Špinara osvětlujícího jeho plánovaný odchod z funkce uměleckého šéfa Národního divadla.

    Medvědí služba feminismu

    31. srpna 2021 diskutujte

    Postava antické hrdinky Médey je lákavým výchozím bodem pro různé reflexe ženské role ve společnosti. Aktuálně se o to pokusila inscenace Medea_is_missing vzniklá v koprodukci zapsaného spolku Averze s Venuší ve Švehlovce a DIFA JAMU.

    Poslední komentáře

    Čtení pro přátele: Sbohem, pandemie!

    Snad jsme si po delší době uvědomili, že nejsme neporazitelnými pány a veliteli větru a deště, na které jsme si hráli... Fejeton Jana Buriana.

    Přijďte na přehlídku afrických kultur!

    30. srpna 2021 diskutujte

    Pozvánka na festival Tvůrčí Afrika,

    Svatý Kuks 2021 (No. 5)

    30. srpna 2021 diskutujte

    Závěr jubilejního ročníku festivalu Theatrum Kuks nabídl dva rozdílné divadelní pohledy na dílo Orbis pictus Jana Amose Komenského a dva projekty vztahující se přímo k historii Kuksu.

    Festival Tanec Praha v září pokračuje

    30. srpna 2021 diskutujte

    Vrcholem bude 11. září v Hudebním divadle Karlín představení A Quiet Evening of Dance světoznámého Williama Forsytha. Festival nabídne ale i další premiéry a produkce.

    Švandovo divadlo vstupuje do 141. sezony

    30. srpna 2021 diskutujte

    Pražské Švandovo divadlo oslaví 1. října 140. narozeniny. Do nadcházející sezony vstupuje jako živé centrum kultury a umění. Diváky chce oslovit tématy, která rezonují s dnešní dobou.

    Dream Factory otevře Ostravskou sekci

    30. srpna 2021 diskutujte

    Statutární město Ostrava se rozhodlo letos podpořit Ostravskou sekci divadelního Dream Factory, aby mimoostravským divákům nahradila festival Ost-ra-var.

    Bylnebylkůň v Jihočeském kraji

    Kočovný divadelní soubor Budenebude kůň ukončil ve čtvrtek svou Tour the Jihočeský kraj 2021. Do Bežerovic putoval s koněm Míšou...

    Čtení pro přátele: Woody Allen – Mimochodem

    Když zjistím, že sebeskvělejší umělec postrádá charakter nebo se dopustil něčeho nepřijatelného, promítne se mi to do vnímání jeho díla.... O autobiografii Woody Allena Mimochodem.

    Svatý Kuks 2021 (No. 4)

    29. srpna 2021 diskutujte

    Ani v sobotu se činorodost pořadatelů festivalu Theatrum Kuks nezmenšila. Divadelní program doplnily koncerty i obnovený site specific projekt.

    Švandovo divadlo: Jak šel čas…

    29. srpna 2021 diskutujte

    Pražské Švandovo divadlo slaví 140. narozeniny. Nejstarší divadelní scéna na levém břehu Vltavy je – po Stavovském a Národním – třetím nejstarším divadlem v Praze. Přinášíme pohled do její historie.

    Občasník Jaroslava Štěpaníka (No. 17)

    29. srpna 2021 diskutujte

    Původně jsem měl tu inscenaci zhlédnout 24. června, nedlouho po premiéře... O inscenaci Hamlet on the Road v brněnské Radosti.

    Slezské divadlo stále hledá ředitele

    28. srpna 2021 diskutujte

    Po neúspěšném tříkolovém konkursu na pozici ředitele Slezského divadla rozhodli opavští radní o znovuvyhlášení výběrového řízení. Přihlášku je možné podat do 15. října.

    Svatý Kuks 2021 (No. 3)

    28. srpna 2021 diskutujte

    Pátek se rozhodně nenesl ve znamení klidového režimu. Diváky čekaly dvě divadelní produkce - předpremiéra inscenace 27 v podání Geisslers Hofcomoedianten a Hra o duši od ZUŠ Jaroměř pod vedením Jarky Holasové.

    Památník písemnictví má Vaculíkovu pracovnu

    28. srpna 2021 diskutujte

    Centrální depozitář Památníku národního písemnictví v Litoměřicích získal pracovnu spisovatele Ludvíka Vaculíka. Darovala mu ji rodina Madly a Ludvíka Vaculíkových. 



    Obsah,