Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Nejinspirativnější loutkové inscenace proletí Prahou

    31. října 2017 diskutujte

    V pátek 3. listopadu začíná v pražském divadle Minor již 27. ročník přehlídky loutkového divadla Přelet nad loutkářským hnízdem. Na jeho konci v neděli bude udělena cena ERIK nejlepší loutkové inscenaci uplynulé divadelní sezóny.

    21. Ji.hlava zná vítěze

    31. října 2017 diskutujte

    Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava zná a představuje vítěze ve všech kategoriích. Nejlepším českým dokumentem jsou Hranice práce Apoleny Rychlíkové. Cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesla Zeď ruského filmaře Dmitryho Bogolubova.

    Postřehy Divadla Kámen (No. 22)

    31. října 2017 1 komentář

    Sezonu autentičnosti jsme v Divadle Kámen odstartovali příznačně diskusí na téma: Nemožnosti autentičnosti. Nabízíme zajímavé podněty hostů, mezi nimiž byli prof. Miloš Horanský, prof. Jan Císař, sociolog Mirek Paulíček či loutkář Luděk Richter... Aneb Autentičnost v...

    Poslední komentáře

    Tip: 3. ročník festivalu Norma (Ostrava)

    31. října 2017 diskutujte

    Festival autorského divadla a současného umění Norma se letos vrací do prostoru Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic. Nabitý program třetího ročníku bude zhuštěný do jediného dne 3. listopadu.

    Nová síť informuje (No. 12)

    30. října 2017 diskutujte

    Rozhovor s Petrem Hubáčkem o plánech liberecké iniciativy Zachraňme Kino Varšava.

    Kritické teze Josefa Hermana: Don Giovanni a Plácido Domingo

    30. října 2017 4 komentářů

    K 230. výročí prvního uvedení Dona Giovanniho ve Stavovském divadle dirigoval Plácido Domingo dvě představení této proslulé opery W. A. Mozarta (27. a 29. října - druhé datum je ono jubilejní). Snobárna za státní peníze.

    Tip: Ostrava v Praze!!!

    30. října 2017 diskutujte

    Dva orchestry, čtyři ostravská divadla, pět dní, osm představení ověnčených dvanácti prestižními oceněními, v podání 271 herců, zpěváků, muzikantů, tanečníků, dirigentů a loutek – tak by se v několika číslech dal popsat 8. ročník divadelní přehlídky Ostrava v...

    Ivana Uhlířová: Omyl neexistuje!

    29. října 2017 diskutujte

    Zajímají mě věci, které člověka v rámci tvůrčí práce bolí... Rozhovor s Ivanou Uhlířovou o inscenaci Mimo zápis v pražském Studiu Hrdinů, v níž má tři role: je herečkou, režisérkou a také spoluautorkou textu, který napsala se scenáristou a výtvarníkem Vojtěchem...

    Seznam osobností vyznamenaných 28. října 2017

    29. října 2017 1 komentář

    Nabízíme přehled všech osobností, které dekoroval prezident České republiky Miloš Zeman státními vyznamenáními při státním svátku 28. října 2017.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 280)

    29. října 2017 diskutujte

    Jako kobku nejtemnější samoty představuje režisérka Anna Petrželková obydlí fotografa Miroslava Tichého aneb Mudrování nad reprízou inscenace Tichý Tarzan ve sklepení Husy na provázku.

    Kritické teze Josefa Hermana: Nápoj lásky v Brně

    28. října 2017 diskutujte

    Nápoj lásky Gaetana Donizettiho v brněnské opeře skvěle obsadili a vypravili. Inscenaci však režisérka Magdalena Švecová opsala od Rolanda Villazóna.

    Zápisník nezmizelé (No. 5)

    28. října 2017 1 komentář

    Don Giovanni po 230 letech - Mimořádná událost snoubící jeden z historických kulturních milníků Prahy, světové hlasy na jednom pódiu, národní hrdost a uvědomění i myšlenku maestra Plácida Dominga dovedenou k dokonalosti.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 279)

    28. října 2017 diskutujte

    Jen jedno mi nejde na mysl. Kde nový šéf rodinného podniku před nástupem do funkce žil, že byl nekalostmi své firmy tolik překvapován… Aneb Mudrování na brněnským Malým rodinným podnikem.

    Divadlo Komedie bude třetí scénou MDP

    27. října 2017 diskutujte

    Divadlo Komedie se definitivně zařadí pod Městská divadla pražská, Novinářům to oznámil pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

    Zemřel Otto Šujan

    26. října 2017 diskutujte

    (2. 6. 1930 Zvolen, Slovensko /Československo/ – 25. 10. 2017 Bratislava, Slovensko) Slovenský scénograf a pedagog.

    Tip: MFF 3Kino – Praha

    26. října 2017 diskutujte

    Mezinárodní filmový festival 3kino přináší nejlepší snímky ze současné kinematografie zemí Visegrádu. Letošní čtvrtý ročník se uskuteční ve dnech 1. – 5. listopadu, jeho program zahrnuje více než čtyřicet filmů a kromě projekcí nabízí i přednášky, workshopy a...

    Pozor, Maryša v kavárně!

    25. října 2017 diskutujte

    Studio DAMÚZA uvedlo inscenaci Maryša Live!. Název napovídá a možná leckoho trochu odstrašuje, že jde o klasické dílo bratří Mrštíků z konce 19. století, kterým učitelé českého jazyka a literatury šikanují studenty téměř na každé střední škole. Inscenace se však...



    Obsah,