Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Prázdný prostor po Peteru Brookovi (No. 2)

    31. července 2022 diskutujte

    Nevím, jak to má současná generace, ale ta má se inspirovala osobnostmi, které jí nabízely životní a umělecké (divadelní) hodnoty, jež ji inspirovaly a nasměrovávaly a s nimiž se mohla poměřovat, odrážet k vlastním vizím a činům...

    Pod hronovským nebem (No. 1)

    31. července 2022 diskutujte

    92. ročník Jiráskova Hronova byl zahájen... O inscenacích Dokud se tančí ženského divadelního souboru ŽAS z Homolí a Krvák Divadla NA HOLOU z Hořovic. Zahajujeme denní zpravodajství.

    Divadlo RADAR získalo Cenu Pavla Dostála

    31. července 2022 diskutujte

    Slavnostním předáním Ceny Pavla Dostála za přínos českému amatérskému divadlu odstartoval včera 92. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Ocenění získal divadelní soubor Divadlo RADAR / Hrobeso.

    Poslední komentáře

    Tramtarie zve na „nejen“ shakespearovské léto

    30. července 2022 diskutujte

    Tradiční Olomoucké "nejen" shakespearovské léto začne v úterý 2. srpna a vedle divadla pro celou rodinu nabízí i koncerty Anety Langerové a houslisty Jaroslava Svěceného. Festival potrvá do 18. srpna.

    Kulturou za Ukrajinu (No. 12)

    30. července 2022 diskutujte

    Prázdninové vydání newsletteru informujícího o pomoci Ukrajincům u nás. Přináší aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci a spolupráce a výzvy k zapojení se do projektů kulturních organizací.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 755)

    30. července 2022 1 komentář

    Vydržme. Ještě bude zpívat Desdemona, pak ji ten nešťastný běloch uškrtí a opera skončí... Aneb Mudrování nad brněnskou premiérou Verdiho opery Otello.

    92. Jiráskův Hronov začíná

    29. července 2022 diskutujte

    Více než šestitisícové město se na více než týden stane středobodem divadelního dění v Česku. Slavnostní zahájení se uskuteční zítra od 14.15 na náměstí Čs. armády v Hronově.

    Prezident a jeho suita očima divadelníků

    29. července 2022 1 komentář

    I kdyby se nejnovější počin Depresivních dětí ocitnul v zapomnění dřív než český prezident a jeho suita, dvě souvislosti by se do dějepisu českého divadla 21. století zapsat mohly... O inscenaci Jakuba Čermáka Očistec si zaslouží každý.

    Zemřel Stefan Soltész

    29. července 2022 diskutujte

    (6. 1. 1949 Nyíregyháza, Maďarsko – 22. 7. 2022 Mnichov, Německo) Dirigent a hudební ředitel několika evropských divadel. Zemřel v průběhu dirigování opery Mlčenlivá žena v Bavorské státní opeře v Mnichově.

    Vláda rozhodla o navýšení filmových pobídek

    28. července 2022 diskutujte

    Po jednáních zástupců APA, Ministerstva kultury a Ministerstva financí rozhodla vláda České republiky o navýšení finančních prostředků pro filmové pobídky v tomto roce o 570 milionů korun.

    Prostě nebýt kokot!

    28. července 2022 diskutujte

    Nezvyklý divadelní text o smyslu rasového dělení... O inscenaci Divadla Feste Fantastické rasy a jak je najít autorky textu Venduly Borůvkové v režii Jiřího Honzírka, premiérově uvedeného v rámci festivalu Meeting Brno.

    Zápisky z Mighty Sounds (No. 4)

    28. července 2022 diskutujte

    Mighty Sounds jsou jedním z vrcholů domácí kulturní scény... Několik stručných důvodů, proč si táborská paráda ukradla mé srdce a proč by měla zajímat i čtenáře Divadelních novin.

    Knižní jarmark na Hlavní kolonádě Mariánek

    27. července 2022 diskutujte

    Knižní lázně v Mariánských Lázních nabídnou od pátku 29. července ve svém třetím ročníku rozšířený kulturní program a především víkendový knižní jarmark přímo na Hlavní lázeňské kolonádě.

    Shakespeare jako sexy pastiš

    27. července 2022 1 komentář

    Sen noci svatojánské v produkci LSS Ostrava razantně překračuje obvyklé mantinely letně provozního kusu.

    Za dveřmi: Letní pouliční svoboda

    27. července 2022 diskutujte

    Festival Za dveřmi je událostí, která Praze sluší, a co víc – přitahuje a baví publikum v nejširším slova smyslu... Ohlédnutí za letošním 14. ročníkem festivalu Za dveřmi.

    Co chceš žít, si nech, zbytku se zbav

    26. července 2022 diskutujte

    Přirovnávám inscenaci ke zdi, na níž se tříští čerstvé osobní zážitky, vjemy, vtipy i obrazy... O inscenaci Lucie Ferenzové a kol. Pravidla úklidu vzniklé v koprodukci A Studia Rubín, Kolonie, a. s. a Divadla na cucky.

    Prázdný prostor po Peteru Brookovi (No. 1)

    26. července 2022 diskutujte

    Můj dluh vůči Peteru Brookovi je obrovský... Peter Hall o Peteru Brookovi.



    Obsah,