Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Estonsko – země dramatu

    28. února 2013 diskutujte

    Estonská divadelní agentura uspořádala 18. února 2013 Úvodní seminář o estonské dramaturgii. Večer byl zahájen scénickým čtením hry Chvála slabikáře Andruse Kivirähka v režii Lídy Engelové.

    Je to konec?

    28. února 2013 10 komentářů

    Konec, je to konec, skončí to, možná to skončí... aneb Má absurdní divadlo v dnešním světě, ve kterém žádná absurdita není dostatečně absurdní, smysl?

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 5)

    28. února 2013 diskutujte

    Mudrování nad křtem knihy Milana Uhdeho Objevy pozdního čtenáře.

    Poslední komentáře

    Den vítězství v Poděbradech

    28. února 2013 diskutujte

    Nejnovější premiéra Divadla Kámen Výhled na řeku Labe se nese ve znamení několika primátů. S Macháčkovou textovou předlohou se popasoval hostující režisér Martin J. Švejda.

    Návraty Margarety H. (No. 1)

    27. února 2013 1 komentář

    Režisérka a scenáristka Margareta Hrůza je dcerou divadelního scénografa Luboše Hrůzy. Narodila se a žije v norském Oslo. Do Čech se však po roce 1989 často vrací. A na i-DN si otevírá blog. Píše v něm o filmové trilogii Agnieszky Holland Hořící keř a českých...

    You, Me a industrializace citů

    26. února 2013 diskutujte

    Včera byla v rámci Malé inventury uvedena inscenace Lucie Málkové a Jana Tošovského You Happy Me Happy na motivy románu Michela Houellebecqa Platforma.

    131. sezona Národního divadla je nachystaná

    26. února 2013 diskutujte

    Šestnáct premiér, téměř osmdesát repertoárových inscenací, řadu koncertů a dalších mimořádných akcí chystá pražské Národní divadlo pro sezonu 2013/2014.

    Zkáza EU i Fraška à la krab

    26. února 2013 diskutujte

    Centrum současné dramatiky vyhlásilo rezidenční program pro české a slovenské autory. Přihlásilo se celkem 10 dramatiků s 11 náměty na původní hru. Do rezidenčního programu byli vybráni Jiří Pokorný a Milan Šotek.

    Z deníku teatropunkera (No. 3)

    25. února 2013 2 komentářů

    Brutální rvačky se zimními splíny! aneb O únoru, o nejnovější produkci KALD DAMU Všechno nejlepší, Phoebe Zeitgeist! a o tom, že s Letí neletím.

    Ještě jsme tady!

    25. února 2013 1 komentář

    Jako dítě jsem byl od stáří oddělen, protože stáří podléhalo zkáze a smrti a já byl nesmrtelný. Na Nové scéně měl premiéru projekt Petry Tejnorové Edge, v němž vystupují výhradně herci a tanečníci, kterým je nad 50. Repríza byla uvedena v rámci festivalu Malá...

    Ženy na sto novocirkusových způsobů

    24. února 2013 diskutujte

    Druhý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Fun Fatale, na němž se opět představí pouze ženy, bude probíhat od 28. února do 3. března v Klubu Mlejn v Praze.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 9/2013)

    24. února 2013 1 komentář

    Už čtyři měsíce se hraje v pražském Divadle Viola retropásmo, které má žánrově v pražském poválečném divadelnictví dlouhou tradici. Do Violy, která se letos v červenci dožívá abrahamovin, rozhodně patří.

    Palmovka hlásí 7 vyzyvatelů

    23. února 2013 20 komentářů

    Pražský magistrát zveřejnil uchazeče, kteří se přihlásili do výběrového řízení na post ředitele/ředitelky Divadla pod Palmovkou. Přinášíme jejich seznam i s programy (pokud se zevřejněním souhlasili), se kterými do kunkursu vstupují.

    Na Zábradlí se hlásí 8 (-1) uchazečů

    23. února 2013 8 komentářů

    Pražský magistrát zveřejnil uchazeče, kteří se přihlásili do výběrového řízení na post ředitele/ředitelky Divadla Na zábradlí. Přinášíme jejich seznam i s programy (pokud se zevřejněním souhlasili), se kterými do kunkursu vstupují.

    Krutě nevěrná holmesovka

    22. února 2013 1 komentář

    Dogmatičtí milovníci klasických holmesovek jistě budou chtít po zhlédnutí mosteckého Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes ubrat na pitoresknosti, situační komice a technické megalomanii.

    Symbol úsměvu je jednoduchý a všeobjímající

    22. února 2013 diskutujte

    Česká televize spustí 31. srpna dětský a kulturní kanál. Divadlu věnovala pondělí od 20 hodin.

    Mudrování nad divadlem (No. 4)

    21. února 2013 diskutujte

    Mudrování o tom, že v Brně na Orlí dělají studenti skvělé divadlo aneb Návštěva v novém stánku umění na představení muzikálu Taneční maraton.



    Obsah,