Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Příští vlny jara a zimy (No. 3)

    30. září 2013 diskutujte

    Energetické zdroje, industrializace a otázka lidské existence. Tři zásadní faktory našeho „tady a teď“ se staly tématem site-specific inscenace Ropa, závěrečné části čtyřdílného cyklu Cesty energie.

    Příští vlny jara a zimy (No. 2)

    29. září 2013 diskutujte

    Druhý, zahajovací večer festivalu ...příští vlna/next wave... patřil vernisáži výtvarně-divadelního projektu s názvem The Stranger Gets a Gift Service, který bude možné navštívit v divadle Afred ve dvoře v dnech 1. - 3. října. Předchozí díl denního zpravodajství najdete v...

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 29)

    29. září 2013 diskutujte

    Při inauguraci jsem byl veřejně označen termínem nutné zlo a zároveň mi byla na krk vsazena pomyslná psí hlava aneb Mudrování nad životem žitým v bezčasí.

    Poslední komentáře

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Jana Rejžka

    28. září 2013 diskutujte

    Největším zážitkem bylo první osobní setkání s Blahem Uhlárem po jeho Pokusu.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 6)

    28. září 2013 4 komentářů

    X. ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse skončil. Hlavní cenu - Grand Prix festivalu si odváží Duda Paiva Company za inscenaci Bestiaires. Předchozí díly festivalových zpravodajství najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Premiéry 1. – 14. října 2013

    27. září 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Institutu umění - Divadelního ústavu v Praze.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 5)

    27. září 2013 diskutujte

    Předposlední den Spectacula nabídl dvě představení zahraničních loutkářů, jejichž tvorbu ovlivnila zkušenost z pražské DAMU, inscenaci Čert tě vem Divadla Alfa Plzeň a přivítal Nizozemce Dudu Paivu a Španělku Malgosii Szkanderu.

    Příští vlny jara a zimy (No. 1)

    27. září 2013 diskutujte

    Kulatý ročník …příští vlny/next wave… bylo třeba zahájit poctivě. Nejlépe dvojmo. Den před oficiálním zahajovacím večerem, ve čtvrtek 26. září, se proto konal festivalový Prolog v Divadle Kámen.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Vladimíra Justa

    27. září 2013 33 komentářů

    Pár lehce kacířských postřehů z Plzně aneb Striktně systémové připomínky k letošnímu festivalu Divadlo Plzeň 2013.

    Tip na příští týden – Francouzský nový cirkus

    27. září 2013 diskutujte

    Palác Akropolis 30. září a 1. října nabídne v rámci své nové programové linie CirkoConnection nejnovější inscenaci francouzského souboru Lonely Circus, která nese název Fell Fall Falen.

    Mezi oceněnými byl i zlatý retrívr

    26. září 2013 1 komentář

    Městské divadlo Zlín předalo ceny pro své nejoblíbenější herce a inscenaci minulé sezony. V divácké anketě Aplaus diváci ocenili Radovana Krále a Hanu Tomáš Briešťanskou. Titul Inscenace sezony získal muzikál Řek Zorba v režii Hany Mikoláškové.

    PQ 2015: Hudba, počasí a politika

    26. září 2013 diskutujte

    Dnes bylo vyhlášeno výběrové řízení na český pavilon expozice PQ 2015 Sekce zemí a regionů. Vše, co se osvědčilo na Pražském Quadriennale scénografie a divadelního prostoru před dvěma lety, bude rozvíjeno i při jeho dalším konání v roce 2015.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 4)

    26. září 2013 diskutujte

    Kromě představení pro děti se čtvrtý festivalový den Spectacula hrálo i pro publikum čistě dospělé. Hřebem večera se stalo The Ginodrama, které získalo cenu Gianduja di Pezza za rok 2011.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Josefa Hermana

    26. září 2013 1 komentář

    Festival by měl stále promýšlet, zda plní deklarované cíle a zda jsou ty cíle žádoucí a reálné. Mám o tom jisté pochybnosti, včetně druhového a žánrového zaměření.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Ruth Tonn Mendelsonové

    26. září 2013 diskutujte

    Festival byl krásně zorganizovaný, vysoce funkční a efektivní, lidé byli velmi ochotní a velkorysí a milovali divadlo, jedinou chybou byly titulky pro překlad. Pozdrav a hodnocení izraelské kritičky.

    Peggy Choy: Čistý tanec neexistuje

    25. září 2013 diskutujte

    Má umělecká vize je propojením historie mých předků a mé životní cesty hledání, která mě zavedla do Koreje a na Jávu... Rozhovor teatroložky Jany Wolfové s americkou režisérkou a choreografkou Peggy Choy.

    Polička plná mimů (No. 5)

    25. září 2013 diskutujte

    Mezinárodní pantomimický festival Mime-Fest skončil v neděli 22. září. Máme za sebou týden představení, workshopů, pouličních performance, nových setkání a spousty inspirace. Rádi bychom vám tentokrát přiblížili, jak se 2. ročník poličského festivalu jevil z druhé...



    Obsah,