Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Zemřel Jan Minařík

    30. června 2022 1 komentář

    (25. 8. 1945 Praha - 27. 6. 2022 Čečín) Tanečník a choreograf, dlouholetý člen souboru Tanztheater Wuppertal Piny Bausch a její asistent.

    Český rozhlas zahajuje speciální letní program

    30. června 2022 diskutujte

    Celoplošné i regionální stanice ČRo připravily na léto vysílání z různých míst Čech i Evropy. Nebudou chybět ani premiéry her od předních českých autorů.

    Regiony must go on (No. 4)

    30. června 2022 diskutujte

    V pondělí jsem řešila kardinální otázku What the f**k is going on?... O stejnojmenné produkci souboru NIE a představeních Skořápka z DPB Ostrava a Zkrocení zlé ženy pražského Divadla pod Palmovkou.

    Poslední komentáře

    Čekání na řešení krize mužství

    30. června 2022 diskutujte

    Nová inscenace A studia Rubín s provokativním názvem O bílých heterosexuálních mužích, co jedí maso tematicky navazuje na starší titul z repertoáru této scény, scénickou reflexi mateřství Jenom matky vědí, o čem ten život je.

    Oidipák, terapie, great mother a mladý muž

    29. června 2022 diskutujte

    Kriticko-satirický nadhled inscenací souboru Maso krůtí, v nichž se pod rouškou smíchu odehrává tvrdý emancipační, genderový boj, má sice ostrý feministický náboj, ale zároveň je velmi občerstvující a osvobozující.

    Očima Fantas-magiky (No. 5)

    29. června 2022 diskutujte

    Mimo hlavního skrýval Laterna fest i vedlejší program s názvem Galerie magika, kam mohli návštěvníci zavítat kdykoliv v průběhu festivalu a vyzkoušet čtyři drobné instalace pracující s virtuální realitou.

    Týdeník Rozhlas po 99 letech končí

    29. června 2022 3 komentářů

    Včera vyšlo poslední číslo (27/2022) Týdeníku Rozhlas, který tak končí po téměř 99 letech kontinuální existence na rozhlasovou tvorbu zaměřeného periodika u nás.

    Regiony must go on (No. 3)

    28. června 2022 diskutujte

    Esem víkendového programu se stala francouzská La compagnie Bakélite... O představeních Hvězdná show (La compagnie Bakélite), Proces (Divadlo Polárka), Tři sestry (Slovácké divadlo) a Sanitka (Činoherní studio).

    10. ročník KoresponDance dnes začíná

    28. června 2022 diskutujte

    Dnes se koná pražská část festivalu KoresponDance. Program v industriálním prostoru PRAKAB Pražská kabelovna ve čtvrti Hostivař začíná ve 13 hodin a potrvá do 22. hodiny.

    Student Factory jede! (No. 2)

    28. června 2022 diskutujte

    Pilotní ročník Student Factory se ukázal jako ideální přidaná hodnota renomovaného festivalu... O druhém festivalovém dnu, ve kterém se představily další inscenace JAMU a DAMU, vystoupil maturitní ročník JKO a byly vyhlášeny výsledky.

    Očima Fantas-magiky (No. 4)

    28. června 2022 diskutujte

    Premiérový ročník festivalu Laterny magiky Laterna fest skončil v neděli v optimistickém, multimediálním duchu... O představení pro děti Ann-Droid/Androidka Anička maďarských Bandart.

    Tragédie posedlosti

    28. června 2022 diskutujte

    Městská divadla pražská si často berou inspiraci z londýnských přenosů NT Live, což je příklad i repertoárové novinky Yerma. Tato studie posedlosti jako základního principu života je v dnešní době velmi aktuální.

    Regiony must go on (No. 2)

    27. června 2022 diskutujte

    Sobota na Regionech: Dětské odpoledne před Divadlem Drak a představení Slož si ve Studiu Drak, adaptace Trierova filmu Prolomit vlny ve Studiu Beseda a sólo Cécile Da Costy Roselyne opět ve Studiu Drak.

    Očima Fantas-magiky (No. 3)

    27. června 2022 diskutujte

    Inscenace Dimanche belgických Focus Company & Chaliwaté Company se čtvrtý den Laterna festu intenzivně zabývala otázkami environmentálních změn.

    Kulatý stůl k návrhu zákona o veřejnoprávní kulturní instituci

    27. června 2022 7 komentářů

    Asociace profesionálních divadel ve spolupráci s Divadelními novinami svolala na 6. prosince loňského roku online jednání k návrhu zákona o veřejnoprávní kulturní instituci.

    Barevné črty Jitky Molavcové

    27. června 2022 1 komentář

    Na konci minulého ročníku zpovídal Jan Kolář Jiřího Suchého (DN 22/2021). S kým jiným si povídat na konci současného půlročníku než s Jitkou Molavcovou? Jiří Suchý v minulém rozhovoru zaváhal, jak ji charakterizovat: Jitka je velmi složitá bytost a jako divadelní partnerka...

    Fagi a divadlo

    27. června 2022 diskutujte

    (Pokračování textu…)



    Obsah,