Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Apostrof Voice (No. 3)

    30. června 2015 diskutujte

    Závěrečný den Apostrofu 2015 přinesl dvě představení, vyhlásil tři oficiální a dvě neoficiální ceny a naznačil změny, které se dotknou příštího ročníku. Všechna zpravodajství z letošního Apostrofu najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Zemřel Ladislav Chudík

    30. června 2015 1 komentář

    (27. 5. 1924 Hronec, ČSR – 29. 6. 2015 Bratislava, Slovensko) Slovenský herec a divadelní pedagog. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století ministr kultury Slovenské republiky.

    Apostrof Voice (No. 2)

    29. června 2015 diskutujte

    Sedmého dne Apostrof neodpočíval…Představili se další tři účastníci letošního ročníku a neděle se stala co do počtu uvedených děl nejobsáhlejším dnem.

    Poslední komentáře

    Praha sdílí prostor s PQ (No. 11)

    29. června 2015 diskutujte

    Pražské Quadriennale se uloží ke své čtyřleté hibernaci. Ale užilo si ho i batole aneb PQ 2015 dětem.

    Apostrof Voice (No. 1)

    28. června 2015 diskutujte

    V sobotu začal v Divadle Na zábradlí v Praze 17. ročník mezinárodního festivalu nezávislých a amatérských divadel Apostrof. Bude se konat do pondělí 29. června nejen v DNz, ale i v Teatro Roxy/NoD. Otevíráme denní zpravodajství.

    Divadlo Kámen: Postřehy (No. 12)

    28. června 2015 diskutujte

    Bojíme se prožít trapnou situaci... O pojmu "role" s herečkou pražského nezávislého Divadla Kámen Lenkou Chadimovou.

    Praha sdílí prostor s PQ (No. 10)

    27. června 2015 diskutujte

    Pražské Quadrienale je stále s námi a pokud nezavítáme do nitra jeho expozic, neváhá vyrazit za námi do prostor, který jsme dosud považovali za bezpečně nedivadelní. Dnes pár slov o Clam-Gallasově paláci, Topičově saloně a Kmenech.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 110)

    27. června 2015 diskutujte

    Tanečník má jen své tělo, tvář a kostým, a přece dokáže vyjádřit myšlenky, jako by hovořil aneb Mudrování jen tak nad tanečním divadlem, hlavně nad souborem MAXIMVS.

    Praha sdílí prostor s PQ (No. 9)

    26. června 2015 diskutujte

    Důležitým výstavní místem je staroměstský Kafkův dům. Tiché stěny jeho vybydlených místností se musely připravit na nájemníky, jaké patrně ještě nezažily. Každá místnost patří buď studentskému, nebo profesionálnímu projektu určité země.

    Karel Drgáč novým ředitelem Slezského divadla

    26. června 2015 diskutujte

    Novým ředitelem Slezského divadla Opava bude od 1. července operní režisér Karel Drgáč. Rozhodli o tom ve středu 24. června městští radní.

    Praha sdílí prostor s PQ (No. 8)

    26. června 2015 diskutujte

    Ti, co stojí dál od pódia, asi nic neuvidí, ale to nevadí, nic moc se tu neděje, uvedl suše anglicky člen uměleckého souboru Handa Gote research & development. Safírovou hlavu uvedli v rámci PQ na nádvoří Náprstkova muzea.

    Terapie vraždou

    26. června 2015 diskutujte

    Na počátku byla otázka: Která z vás vraždila z lásky? Položila ji Varvara Fajer odsouzenkyním v nápravné věznici v Šachově. Z rozhovorů vytvořila dokumentární hru pro moskevské experimentální divadlo Teatr.doc. Titul Zločiny vášně překřtili v Divadle Komedie/Centru...

    Tip: 64. Loutkářská Chrudim

    26. června 2015 diskutujte

    Prvních sedm červencových dní bude Chrudim po čtyřiašedesáté patřit loutkám. Festival začíná v úterý 30. června a končí v pondělí 7. července.

    Praha sdílí prostor s PQ (No. 7)

    25. června 2015 diskutujte

    Robert Lepage v závěru diskuze na PQ 2015 prohlásil: Po návštěvě Kafkova domu jsem plný energie, nápadů a nadšení. Podobné pocity ve mně vzbudila i obchůzka Lapidária Betlémské kaple. Obě lokace spojuje jeden jmenovatel: studentská tvorba.

    The Yard Theatre – Divadlo budoucnosti

    25. června 2015 diskutujte

    The Yard Theatre vyrostlo před čtyřmi lety v londýnské čtvrti Hackney Wick a dnes je kulturní tepnou východního Londýna. Na jaře pořádá přehlídku nové dramatiky Now ´15. Navštívila jsem inscenaci Penny Lane z dílny High Rise Theatre a sólovou produkci Gore Vidal performera...

    Hledání v paměti (Velký rozhovor s A. J. Liehmem)

    A. J. Liehm
    25. června 2015 3 komentářů

    Má-li svůj stín společnost jako celek, pak ten český obsahuje tři traumata: vztah k exilu, vztah k intelektuálům a kultuře a vztah k levici. A jestliže existuje někdo, kdo tento stín české polistopadové společnosti ztělesňuje, pak je to Antonín Jaroslav Liehm, řekl ve svém...

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    24. června 2015 diskutujte

    (Pokračování textu…)



    Obsah,