Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Prodej míst v Ráji zahájen

    31. prosince 2013 1 komentář

    Jako první na světě a samozřejmě první v České republice - pohádkové zemi se začalo obchodovat s místy v Ráji či jestli chcete místy v Nebi. Certifikát máte možnost vystavit pro sebe, své příbuzné, kamarády a pro své domácí miláčky - psy, kočky nebo rybičky.

    Nesnesitelná přímost letu

    30. prosince 2013 diskutujte

    Režisér Jan Frič, kterého si divadelní společnost Masopust tentokrát přizvala ke spolupráci, zasadil hru Františka Langera Andělé mezi námi do počátku třicátých let dvacátého století - tedy do časů, v nichž byla napsána.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 39)

    30. prosince 2013 1 komentář

    Mudrování nad nutností touhy člověka po kráse a radosti ze života aneb Mozartův Don Giovanni v provedení studentů brněnské hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění

    Poslední komentáře

    Zajistit důstojnou budoucnost

    30. prosince 2013 diskutujte

    Olomoucké Divadlo hudby bude od příštího roku součástí Muzea umění. "Tímto krokem chceme zajistit důstojnou budoucnost Divadla hudby a současně pomoci i Muzeu umění," konstatoval primátor Olomouce Martin Novotný.

    Zvěsti z Krytu (No. 20/3)

    29. prosince 2013 diskutujte

    Nelze jen sedět na prdeli a čekat, že do mne kultura sama od sebe vstoupí a oplodní po vzoru Ducha Svatého v případě panny Marie. Musím pro to něco taky sám udělat.

    Zvěsti z Krytu (No. 20/2)

    28. prosince 2013 diskutujte

    Dovoluji si upozornit, že kromě obecně známých menšin existuje i menšina lidí s nedeformovaným vkusem, která opovrhuje jim vnucovaným kultem násilí, blbosti, degenerované pseudozábavnosti, upadlého vkusu a pornografie. A ta že snad má také právo na život.

    Zvěsti z Krytu (No. 20/1)

    27. prosince 2013 diskutujte

    Kritika by měla seriálům věnovat zásadně větší pozornost, rozebírat je, hodnotit je, probírat jejich dramaturgii, režii, dobré a špatné výkony. Stává-li se stokrát opakovaná lež pravdou, proč by se pravdou nemohla stát stokrát opakovaná pravda?

    Tip na 1. 1. 2014: Zahajovací koncert Roku české hudby

    27. prosince 2013 diskutujte

    Program Roku české hudby bude oficiálně zahájen koncertem České filharmonie s vystoupením patronky programu mezzosopranistky Magdaleny Kožené s orchestrální verzí Písní milostných Antonína Dvořáka za řízení šéfdirigenta a čestného prezidenta Roku české hudby Jiřího...

    Zemřel Igor Vavrda

    26. prosince 2013 diskutujte

    (6. 11. 1948 Brno - 26. 12. 2013 Brno) Houslista, hráč na klávesové nástroje, kytarista, saxofonista, dirigent, skladatel a aranžér, dlouholetý člen big bandu Gustava Broma. Významnou část svého života spojil s Hudební scénou Městského divadla Brno.

    Hezké Vánoce a úspěšný rok 2014

    24. prosince 2013 diskutujte

    Všem divadelníkům a jejich divákům přejeme klidné svátky vánoční a v roce 2014 plné divadelní domy, vstřícné zřizovatele, úspěchy v grantových řízeních, kvalitní divadelní projekty a spokojenost.

    Tip na Půlnoční: Gospelová bohoslužba v Ostravě

    23. prosince 2013 diskutujte

    Gospelová Půlnoční v multižánrovém centru Cooltour Ostrava začne ve 22:00 hodin. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost zhlédnout protipól klasických křesťanských vánočních bohoslužeb.

    Tip na 24. 12.: O Psaníčkovém andělíčkovi

    23. prosince 2013 diskutujte

    Poetická pohádka o kouzelném vánočním čase spojená s vánočním mejdanem pro děti a jejich rodiče od 13:00 hodin v pražském Paláci Akropolis.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 38)

    23. prosince 2013 diskutujte

    Ibsenova peerovština je nakažlivá! Naši dobu i náš svět zachvátila zcela. Zavírám oči. Jenom zavřenýma očima se dnes dá svátků pokoje a míru dožít. Mudrování nad nezlomností chtivosti, nad zvládáním bídy žití aneb Ibsenův Peer Gynt září ve studentské Martě.

    Vánoční tip: Rádio Retro

    22. prosince 2013 diskutujte

    Celkem 28 hodin archivních pokladů, které vznikly pro účely svátečního vysílání Československého rozhlasu v rozmezí let třicátých až osmdesátých, připravilo pro své vysílání Rádio Retro. Archivní nahrávky se do svátečního programu ostatních stanic Českého rozhlasu...

    Premiéry 7. 1. – 31. 1. 2014

    21. prosince 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    O rodičích a dětech

    21. prosince 2013 diskutujte

    Divadlo Company.cz, které se loni hojně specializovalo na inscenování polské dramatiky, nazvalo svou letošní sezónu Labyrinty. Chce v nich hledat cesty k jádru problémů a rozmotávat spletité sítě různorodých konfliktů. Z tohoto pohledu se zdá být Maryša bratrů Mrštíkových...

    V londýnském divadle Apollo spadl strop

    20. prosince 2013 diskutujte

    Včerejší neštěstí v londýnském Apollo Theatre si vyžádalo 76 raněných. Představení bylo téměř vyprodáno, v hledišti bylo 720 diváků. Herci vyvázli nezraněni.



    Obsah,