Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Mýtus tepaný pohybem

    31. července 2014 diskutujte

    Mezinárodní projekt Čekání na déšť se v Praze představil v rámci letního festivalu Divadelní Odysea.

    DJKT v Plzni chystá personální změny

    30. července 2014 diskutujte

    Personální změny ve všech uměleckých souborech zaznamená od nové sezony Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Nejvíc jich hlásí balet a činohra. Odchody a příchody umělců ale neminou ani soubor muzikálu a dotknou se i orchestru.

    Tip na příští týden – Burani u Kašparů

    29. července 2014 diskutujte

    V týdnu od 4. do 10. srpna přiveze nezávislý soubor BURANTEATR ukázky ze své tvorby do Divadla v Celetné. Brněnští divadelníci představí pražskému publiku čtyři inscenace.

    Poslední komentáře

    Ústečtí radní spoléhají na AmULet

    28. července 2014 diskutujte

    Rada města Ústí nad Labem rozhodla, že v budově Činoherního studia na Střekově zřídí divadlo pro děti AmULet a činohru zajistí hostováním pražského Divadla Bez zábradlí v budově Severočeského divadla opery a baletu.

    Theater am Schiffbauerdamm bylo vyplaveno

    27. července 2014 diskutujte

    Věhlasné berlínské divadlo, mateřská scéna Berliner Ensemble, bylo v úterý 15. července vyplaveno. Ohrožen je začátek divadelní sezony.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 64)

    26. července 2014 diskutujte

    I u paní Husy platí Král je mrtev – ať žije král! aneb Mudrování nad loučením s divadelní sezonou v brněnském domě pánů Hausperků z Fanálu.

    V Divadle Na Fidlovačce tiká bomba

    25. července 2014 diskutujte

    Divadlo Na Fidlovačce výrazně prohloubilo ekonomickou ztrátu. Zatímco v roce 2012 skončilo v minusu kolem 200 tisíc korun, loni prodělek údajně vyskočil na 3,1 milionu.

    Kritické teze Josefa Hermana: Rusalka v Českém Krumlově

    21. července 2014 diskutujte

    Nové nastudováním Rusalky Antonína Dvořáka režisérem Jiřím Heřmanem a dirigentem Mariem de Rose doložilo, že českokrumlovská točna nemusí být (jen) turistickou atrakcí, ale pozoruhodným divadelním prostorem, který skýtá jedinečné možnosti interpretace - tak, jak si ho v...

    Zemřel Václav Sloup

    20. července 2014 diskutujte

    (1. 3. 1936 Tlustice – 19. 7. 2014 Libochovice). Divadelní a filmový herec, dlouholetý člen Divadla Na zábradlí v Praze.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 8)

    19. července 2014 diskutujte

    Vnímání vlastní tělesnosti v nultém bodě přítomného okamžiku se nevyhnul nikdo z těch, kteří dorazili na páteční festivalové představení The Body Present do Divadla v Celetné. Předchozí díly festivalového zpravodajství naleznete v sekci Seriály a blogy.

    Geisslers Hofcomoedianten na cestách

    19. července 2014 diskutujte

    Již čtvrtým rokem vzniká pod hlavičkou souboru Geisslers Hofcomoedianten festival, kterým by tento soubor rád připomněl zanikající tradici zámeckých a klášterních divadel po celé České republice.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 7)

    19. července 2014 diskutujte

    Projekt Secret Radio byl jednoznačně nejveřejnějším a nejperformativnějším počinem letošního Nultého bodu. Odehráli si ho na place sami účastníci...

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 6)

    18. července 2014 diskutujte

    Předposlední den mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi ukončil audio-vizuálně výjimečný projekt Divadla Continuo U zdi.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 63)

    18. července 2014 diskutujte

    Starší Mudrování, jež jsem napsal, ale nestihl v množství jiných publikovat aneb Mudrování z 31. května nad volbami do Evropy, zrakem a dobami minulými

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 5)

    17. července 2014 diskutujte

    I na ulici můžeme být vážní. Navenek jako rozverná clowneska se tvářící Angel-y Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové byly zamyšlením nad osamoceností člověka ve svém vlastním „poslání“.

    Dny otevřených dveří a začátků (No. 4)

    17. července 2014 diskutujte

    Festival Nultý bod se už v úterý přesídlil do Divadla v Celetné a s přibývajícími stupni Celsia se zvýšil i počet návštěvníků. Oproti zpola obsazenému pondělnímu Ponci byla včerejší Celetná „natřískaná“. Předchozí díly naleznete v sekci Seriály a blogy.

    Continuo otevře divákům Švestkův Dvůr

    16. července 2014 diskutujte

    Divadlo Continuo letos v rámci pravidelného letního projektu otevře divákům své sídlo na Švestkovém dvoře. Festival RE:START Malovice 35 proběhne v Malovicích od 24. do 27. července.



    Obsah,