Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 7/2013

    Lohengrin a české povadlé wagneriánství

    Lohengrin
    03. dubna 2013 diskutujte

    Nemám rád výročí. Nejsou důvodem nasadit do repertoáru autora, který se shodou okolností narodil či zemřel před kulatou či půlkulatou sumou let. Hrát se má to, co je aktuální, co provokuje k tvorbě, k svébytné poetice, k myšlenkovým přesahům, k prezentaci moudrosti a krásy. Richarda Wagnera samozřejmě! Některá výročí ovšem mohou koncentrovat...

    V pasti kariérismu

    Mefisto
    03. dubna 2013 diskutujte

    Po šesti letech od úspěšné Mošovy inscenace Mittererova dramatu V jámě lvové vrací se Městské divadlo Brno do prostředí Thálie v období nástupu německého nacismu. S podtitulem „příběh jedné kariéry“ představilo kontroverzní prózu Klause Manna Mefisto (1936), a to v původní divadelní adaptaci hostujícího režiséra Petra Kracika a dramaturga...

    Magická hra symbolů

    Čarodějův učeň
    03. dubna 2013 diskutujte

    Lužickosrbskou legendu o Krabatovi – čarodějově učni, literárně pojednanou nedávno zesnulým Otfriedem Preuss­lerem, znají Češi především díky strašidelnému animovanému filmu Karla Zemana. Atraktivní látky si všiml choreograf Jan Kodet, který ke spolupráci na novém původním baletu přizval skladatele Zbyňka Matějů a režijní duo Lukáš...

    Nad Tatrou se blýská

    Palubní deník Hanzelky a Zikmunda
    03. dubna 2013 diskutujte

    Městské divadlo Zlín uvedlo ve světové premiéře inscenaci hry Palubní deník Hanzelky a Zikmunda mapující život a výpravy známé cestovatelské dvojice. Jejich osudy zpracoval do rozsáhlé epické až mytologizující kroniky dramaturg divadla Vladimír Fekar.

    Magor bez nálepek

    Magor
    03. dubna 2013 diskutujte

    Komorní inscenace Divadla U stolu nazvaná prostě Magor představuje známého bouřliváka Ivana Martina Jirouse jako niterného křehkého básníka. Režisér Ivo Krobot zbavuje Magora všech zavedených nálepek – hlavní tváře českého undergroundu, politického vězně, radikálního proamerického antikomunisty nebo třeba nevyzpytatelného pijana, který vždy a...

    On na mě právě mrk

    Molavcová, Suchý
    03. dubna 2013 diskutujte

    Při provozním tempu téměř permanentních premiér, kterým se vyznačuje soudobý program Semaforu, musí jít nutně o dílka jen lehce nahozená, což může být jejich úskalím (provizornost), v lepším případě však i zárukou uvolněné svěžesti. To druhé se týká opusu Laura a Oliver: reality show, kterou Jiří Suchý napsal pro sebe a Jitku Molavcovou s...

    Figaro bral vše

    Figarova svatba Drábek
    03. dubna 2013 1 komentář

    GRAND Festival smíchu Pardubice

    Igor Bareš: Nemám před nikým tajemství

    Igor Bareš
    03. dubna 2013 diskutujte

    Tvrdí o sobě, že je staromilec. Já bych řekl, že je hercem staré, původní ražby, jaké Národní divadlo potřebuje coby své základové kameny. Přesto mě v divadle varovali: Rozhodně mu nevolejte, zkuste se s ním domluvit osobně. A tak jsem jej přepadl v klubu Kolowrat. Dejte mi číslo, já vám zavolám, reagoval okamžitě, bez obvyklých tanečků, čímž...

    Televize veřejné posluhy?

    Miloš Zeman
    03. dubna 2013 diskutujte

    Úvahy posttelevizní

    Múzická kultura Pavla Trenského nebyla snobská

    Pavel Trenský
    03. dubna 2013 diskutujte

    Nekrolog shrnující nevšední životní dráhu Pavla Trenského na webových stránkách Divadelních novin naznačuje, kolik odvahy a úsilí vyžadovalo jeho dlouholeté studium, jehož šíře byla mimořádná, a poté činnost univerzitního pedagoga doprovázená soustavnou kritickou prací.

    Hra o jablko

    Hra o jablko
    03. dubna 2013 diskutujte

    Přečetli jsme v Literárních novinách

    Dobrý a Pravda aneb Jak Švandovo divadlo vyrazilo na anglické turné (a skončilo v Bruselu)

    Příprava scény ve West London Synagogue
    03. dubna 2013 diskutujte

    Příběh dvou lidí, kteří se ocitli na stejných místech a prožili podobné tragédie, a přesto se nikdy nepoznali. Jejich životní cesty se prolínají a míjejí – oba přežili Terezín, Osvětim, pochod smrti i poválečné křivdy. Jde o dva neobyčejné osudy uprostřed nacistického pekla, autentické výpovědi dvou naprosto odlišných lidí – sportovce...

    Irena Vodáková: Obludárium

    Irena Vodáková: Obludárium
    03. dubna 2013 diskutujte

    Příběh fotografie

    Burza /

    3MIS3

    3MIS3
    03. dubna 2013 1 komentář

    Na sjezdu sociálních demokratů zazněla výživná charakteristika živnostníků coby parazitů. Také umělci a lidé z kultury bývají podezříváni z tendence parazitovat na produktivní společnosti. Můžete toto podezření rozptýlit, anebo i svým způsobem potvrdit?

    Burza /

    Životní omyly

    Petr Kofroň
    03. dubna 2013 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Vzpomínky Matěje Kuře II

    Zdeněk Dušek a Jana Březinová
    03. dubna 2013 1 komentář

    Zdeněk Potužil / Zdeněk Dušek

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    03. dubna 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Burza /

    Premiéry 16. 4. – 29. 4. 2013

    04. dubna 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze

    Sedmero obratlů

    03. dubna 2013 diskutujte

    Únorovou premiéru v rámci projektu Ypsilon na druhou svěřil Braňo Holiček souboru Cabaret Calembour. Někdejší spolužáci z DAMU Igor Orozovič, Jiří Suchý z Tábora a Milan Šotek se k poetice malých forem poprvé společně uchýlili v roce 2009 a od začátku se navzdory minimální propagaci setkávali s velkým zájmem a pozitivními ohlasy.

    Albin Warette: Nejdůležitější je přítomnost

    02. dubna 2013 diskutujte

    Cirkusový artista zasvěcuje přítomnému momentu celý svůj život, říká v rozhovoru francouzský režisér, herec a akrobat Albin Warette. V neděli 7. dubna představí v Paláci Akropils projekt Cirkopolis Vol. 1 / Le moment présent.

    Evropský tanec prezentují v Ponci

    11. dubna 2013 diskutujte

    Partneři ze sedmi zemí Evropské unie přijedou do Prahy, aby zhodnotili dvouletý projekt mezinárodní spolupráce v rámci M4m Fora, které se uskuteční od 14. do 16. dubna 2013.

    Stanislav Zindulka věčně mladý

    08. dubna 2013 1 komentář

    V Mostě v sobotu skončil festival mladých divadel pro mladé diváky nejen věkem Young for Young. Cenu Forever young si odnesl Stanislav Zindulka.

    Plzeň musí být čitelná

    07. dubna 2013 diskutujte

    Nezávislý zahraniční konzultant prof. Oliver Scheytt zhodnotil práci týmu plzeňského projektu a předal Plzni zkušenosti z realizace projektu Ruhr 2010.

    Bezruči přivezou do Prahy jaro a excelentní divalo

    13. dubna 2013 diskutujte

    Divadlo Petra Bezruče čeká tradiční jarní hostování na spřátelené scéně Divadla v Celetné. Od pondělí 15. do čtvrtku 18. dubna představí inscenace Jana Mikuláška, Martina Františáka a Anny Petrželkové.

    Clown Bilbo bloguje (No. 26)

    Hravé dobro opět zvítězilo nad zubatou lží a nenávistí aneb Tonda Cvok.

    Z deníku teatropunkera (No. 9)

    03. dubna 2013 4 komentářů

    Agenti a předsevzetí! aneb Dvojitý agent na Vinohradech se jinak než jako nemotorná inscenační Godzilla označit nedá.

    Změny v organizační struktuře MK

    10. dubna 2013 diskutujte

    1. dubna došlo na Ministerstvu kultury ČR k organizační změně – byl zřízen tiskový odbor. Povede jej Lenka Brandtová, která bude zároveň mluvčí resortu.

    Když pláče kozodoj

    03. dubna 2013 diskutujte

    Inscenace Pláč nočního kozodoje dvou mladých souborů - Lachende Bestien a Divadla Koňa a Motora - vznikla podle Grotesky Kurta Vonneguta. Jednou měsíčně ho můžete vidět a slyšet v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

    Wagnerovská epopej v ČRo

    14. dubna 2013 diskutujte

    Dnes ve 21 hodin zahajuje stanice Český rozhlas Vltava největší z několika cyklů pořadů věnovaných letošnímu 200. výročí narození Richarda Wagnera. Nechá v něm postupně nahlédnout do všech jeho 13 oper - od prvotiny Víly přes oblíbené romantické příběhy až po Prsten Nibelungův a Parsifala.

    Brněnská setkávání 2013 (No. 0)

    12. dubna 2013 diskutujte

    Letošní ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER proběhne od 16. 4. do 20. 4. 2013 a bude tematicky protkán fenoménem kontrastů. Na i-DN budeme přinášet denní zpravodajství.

    Brněnská setkávání 2013 (No. 1)

    17. dubna 2013 diskutujte

    Úterý bylo dnem ve znamení závěrečných příprav Encounteru, které vyvrcholily oficiálním zahájením. Ale tím den zdaleka nekončil... Ohlédnutí za prvním festivalovým dnem napsaly Hana Neničková a Michaela Havlíčková.

    Brněnská setkávání 2013 (No. 2)

    17. dubna 2013 diskutujte

    Tři autoři (Nikola Boková, Patrik Boušek a Matěj Nytra) reflektují jednu bratislavskou inscenaci - Výnosné místo v režii Lukáše Brutovského. Další díly zpravodajství naleznete v sekci Seriály a blogy.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 16/2013)

    14. dubna 2013 diskutujte

    Kurtizána a kocour z Manhattanu aneb O dramatizované četbě Snídaně u Tiffanyho, jak ji roku 1991 s herci Jiřím Adamírou a Hanou Maciuchovou natočil režisér Jan Berger a na mp3 koncem roku 2012 nahrávku vydalo nakladatelství Audiostory.

    Milan Uhde vstoupí do kláštera

    12. dubna 2013 diskutujte

    Pravidelný cyklus literárních besed „StřeDění“ v Památníku písemnictví na Moravě vyplní ve středu 17. 4. od 17 hodin povídání se spisovatelem a dramatikem Milanem Uhdem nejen nad knihou Objevy pozdního čtenáře.

    Kafkova Proměna jako studie pádu lidskosti

    06. dubna 2013 diskutujte

    Proměna jako Kafkovo vizionářské podobenství o holokaustu. Islandsko-anglický Kafka je středoevropskému existenciálnímu pohledu hodně vzdálený.

    Rocc končí ve funkci šéfa opery Národního divadla

    02. dubna 2013 4 komentářů

    Otevřený dopis Rocca ministryni kultury Aleně Hanákové a jeho oficiální tiskové prohlášení

    Jak spolupracovat s publikem?

    13. dubna 2013 diskutujte

    Mezinárodní konference s názvem RE: PUBLIKUM, jejíž hosté na úspěšných příkladech z praxe představí, jak lze v současné době pracovat s publikem, se uskuteční 24. dubna v Divadle Archa.

    Zažít pocit nekontrolované svobody

    10. dubna 2013 2 komentářů

    V Baráčnické rychtě v Praze se chystá čtvrté vydání politické satiry Kabaret Bestie, tentokrát s podtitulem Vězeňské blues. Přinášíme rozhovory s režisérem Tomášem Svobodou a dramatikem Karlem Steigerwaldem

    Slávme slávne slávu slávnych

    09. dubna 2013 diskutujte

    Slovenské komorné divadlo v Martine sa rozhodlo formou divadelného sitcomu www.narodnycintorin.sk uctiť si pamiatku tých, ktorí pre slovenský spoločenský život niečo vykonali, ale ich hroby na martinskom Národnom cintoríne ostávajú bez povšimnutia.



    Obsah,