Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 16/2013

    V temnotě se lépe slyšíme

    Jan Klata
    02. října 2013 diskutujte

    Debata s Janem Klatou

    Marko Ivanović: Nechci být skladatel, co taky umí dirigovat…

    Marko Ivanović
    02. října 2013 diskutujte

    …říká dirigent a hudební skladatel Marko Ivanović. Narodil se v Praze do česko-srbské rodiny, dětství prožil v Srbsku, mluví perfektně česky a zná dobře zdejší prostředí. V patnácti přesídlil do Prahy studovat konzervatoř, na pražské HAMU absolvoval skladbu a dirigování.

    Miroslav Bambušek: Aby oheň nepřestal hořet

    Miroslav Bambušek: Aby oheň nepřestal hořet
    02. října 2013 diskutujte

    S režisérem, představitelem českého divadelního industriá­lu Miroslavem Bambuškem jsme dlouholetí přátelé. Jeho divadelní a společenské aktivity sleduji od jeho počátků v Lounech koncem 90. let. Letos na podzim uzavřel inscenací Ropa v Automatických mlýnech v Pardubicích další etapu své umělecké práce.

    ČT art aneb Slavíci o ornitologii

    Artefakta
    03. října 2013 diskutujte

    Úvahy posttelevizní

    Viděno ovocnářsky

    Viděno  ovocnářsky
    03. října 2013 diskutujte

    Přečetli jsme v Literárních novinách

    Antropologické konstanty zadku aneb Dance goes queer

    X-on
    03. října 2013 diskutujte

    Letošní plakáty vídeňského festivalu nového tance ImPulsTanz byly výjimečně provokativní. Na jednom seděl naštvaný nahý faun – bulharský tanečník Ivo Dimchev, který vytrvale a hlasitě tematizuje homosexualitu a transvestismus, na jiném dřepěl velký nahý ženský zadek nad jehlovými podpatky.

    Martyn JacQues: Živým věřit nemůžete

    Martyn JacQues: Živým věřit nemůžete
    03. října 2013 diskutujte

    Martyn Jacques je textař, skladatel, zpěvák a hráč na harmoniku a klávesové nástroje londýnské kultovní kapely Tiger Lillies, jež od svého vzniku koncem 80. let často vystupuje v Česku. V posledních letech především v pražské Arše – naposledy 20. září.

    Minor včera a dnes

    Minor včera a dnes
    03. října 2013 diskutujte

    Transformace pražské divadelní sítě

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    03. října 2013 diskutujte

    V Indii odsoudili čtyři muže k trestu smrti za znásilnění studentky (s následkem smrti). Považujete tento trest za přiměřený a mající odstrašující účinek?

    Burza /

    Tři sirky k podpalu

    Tři sirky  k podpalu
    03. října 2013 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Karel Höger odpočívá na Slavíně

    Karel Höger odpočívá  na Slavíně
    03. října 2013 diskutujte

    Herecká asociace informuje

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    03. října 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Příští vlny jara a zimy (No. 6)

    03. října 2013 diskutujte

    Režisérka a iniciátorka přenosu her Cerlose Be do českého prostředí Apolena Vanišová uvedla jeho hru Prší krávy (pod názvem Zavřeno kvůli soukromému večírku) společně s Petrem „Krushou“ Krušelnickým aka Antenou v prostoru Galerie Trafo.

    Příští vlny jara a zimy (No. 7)

    04. října 2013 diskutujte

    Vladimír 518 se v komponovaném pásmu Můj pes má hlad ponořil do vlastní tvorby jako dlaň do srsti mastifa. Spolu s Davidem Vrbíkem v hodinovém pásmu představili průřez staršími texty ve formálně strohém výstupu. Se zcela odlišnou produkcí v rámci multimediálního večera poté vystoupil ve své solo-performanci Anna 2V2A n11 Petr „Krusha“...

    II. pád chystá velkolepou Otvíračku

    04. října 2013 diskutujte

    V hollywoodském stylu hodlá brněnské divadlo II. pád představit v úterý 8. října své nové působiště v Café Soma na bulváru Jana Uhra.

    Příští vlny jara a zimy (No. 8)

    05. října 2013 diskutujte

    Šest lesknoucích se zrcadel, tradičně připravených Petrem Niklem, se postupně dostalo do ruky další vlně lidí, kteří se významným způsobem zasloužili o rozkvět české alternativní kultury. O slavnostním večeru píší dvě autorky - Tereza Hýsková a Klára Zindulková.

    Příští vlny jara a zimy (No. 9)

    06. října 2013 diskutujte

    Druhá festivalová sobota s příznačným podtitulem NEXT mohla ukázat, co bude v alternativním umění oním „příštím“. V odpolední části programu se představila studentská sestava z Divadla La’my, mladá performerka Veronika Dombrovská a nestálý soubor pod vedením režisérky Janky Micenkové.

    Příští vlny jara a zimy (No. 10)

    06. října 2013 1 komentář

    V sobotu byla na ...příští vlně/next wave... uvedena také inscenace Boj černocha se psy slovenského režiséra Jána Mikuše. Potěšení z dobrého inscenačního výsledku takto náročné hry Koltése je o to větší, že ji přivezlo neprofesionální divadlo.

    Příští vlny jara a zimy (No. 11)

    08. října 2013 diskutujte

    Předposlední den festivalu ...příští vlna/next wave... byl věnován bardům. Odcházející kurátor festivalu Vladimír Hulec sezval na tento večer tvůrce, které lze považovat za "klasiky" alternativního divadla.

    Premiéry 15. – 31. října 2013

    14. října 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze

    Žofín ožil popadesáté hudbou a tancem

    13. října 2013 diskutujte

    Včera začal Mezinárodní festival České televize Zlatá Praha. Jeho jubilejní 50. ročník se koná na Žofíně do středy 16. 10. Vstup na festival i sledování vybraných programů jsou zdarma přístupné široké veřejnosti.

    Alex Švamberk: Nechávám lidi svobodně mluvit

    06. října 2013 6 komentářů

    Na festivalu ...příští vlna/next wave... měla premiéru performance AVA´n´GARDE: Akce K. Přinášíme rozhovor s jejím autorem Alexem Švamberkem nejen o tomto projektu ohlížejícím se za československou účastí v korejské válce.

    Zločin a trest na židovský způsob

    03. října 2013 1 komentář

    Stanislav Zindulka se poprvé potkává na jednom jevišti se svým synem Jakubem. V Divadle v Řeznické, které aktuálně uvádí jednoaktovku Benjamina Kurase Vražedný pátek, se Jakub Zindulka představuje prvně i jako režisér.

    4+4 dny v Paláci U Stýblů

    07. října 2013 diskutujte

    Festival 4+4 dny v pohybu vás zavede do Paláce U Stýblů, taneční Indie, rebelujícího Řecka, poválečného Dobronína nebo mezi prostitutky na „Václaváku“.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 30)

    07. října 2013 diskutujte

    Denně chodím Brnem do sklepení studentské Marty na zkoušky slavné hry Wiliama Shakespeara aneb Mudrování nad sešlostí těla s duchem krále Hamleta, divadelní akustikou a bezradností státu

    Londýnská rozvědka (No. 2/2013)

    06. října 2013 diskutujte

    Co se Britům nedá upřít, je jejich péče o marginalizované skupiny. A divadlo vznikající na půdě rozmanitých komunitních celků je často účinným integračním nástrojem. Na jaře jsem zaznamenala hned dvě produkce shodně se zabývající traumaty války...

    Zvěsti z Krytu (No. 17/1)

    12. října 2013 diskutujte

    Co nebo kdo je lid? otázal jsem se sám sebe aneb V nevolném čase se věnuji vcelku dosti nesmyslné činnost. První část delšího pátrání po tom, co znamená termín "lid".

    Po(c)hyby současného umění (No. 2)

    14. října 2013 2 komentářů

    Pár slov o historii Paláce U Stýblů, kde se letošní festival 4+4 dny v pohybu koná, o výstavě Problem Is Here a o prvním uvedení performance Missing skupiny pěti (bývalých) pražských performerek Seconhand Women.

    Po(c)hyby současného umění (No. 1)

    13. října 2013 diskutujte

    O první zahraniční produkci letošního ročníku 4+4 dnů v pohybu se postaral italský soubor MOTUS, který má s festivalem zvláštní vazbu. Jak připomněl kurátor Pavel Štorek, vystoupení souboru v Praze v roce 1999 bylo jejich vůbec první zahraniční produkcí.

    S nezlomným odhodláním

    11. října 2013 diskutujte

    Britský dramatik českého původu Tom Stoppard převzal v pondělí prestižní cenu PEN/Pinter Prize za odhodlané prosazování pravdy. Spolu se Stoppardem cenu obdržela také běloruská novinářka Irina Chalipová.

    Spravedlnost je jen na jevišti

    14. října 2013 diskutujte

    Prázdná scéna, na ní klavírní křídlo a herci. To jsou základní rekvizity inscenace mladého slovenského režiséra Lukáše Brutovského Parazit – Umění prorazit, kterou na jaře uvedlo Divadlo Andreja Bagara v Nitře.

    Příští vlny jara a zimy (No. 12)

    11. října 2013 5 komentářů

    Úplný závěr pražské části festivalu …příští vlna/next wave… patřil už jedenácté předpremiéře (slovy režiséra Petra Boháče) inscenace Antiwords souboru Spitfire Company. Předchozí díly festivalových zpravodajství najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Ceny Alfréda Radoka příští rok nebudou

    05. října 2013 8 komentářů

    Nadační fond Cen Alfréda Radoka neudělí ceny za divadelní a dramatickou tvorbu za rok 2013. Kontinuitu předávání Cen, jež začala v roce 1995, se rozhodl přerušit na jeden rok a za tu dobu vypracovat jiná pravidla pro výběr oceněných.

    Divadlo Plzeň 2013 – Středoevropské divadlo hledá talent

    Divadlo Plzeň 2013 – Středoevropské divadlo hledá talent
    02. října 2013 diskutujte

    Mezinárodní festival Divadlo 2013 nabízející čtyři a s tzv. off-programem až osm představení denně byl náročným maratonem i pro otrlé divadelní harcovníky. A byla to opět – pro českého diváka vzácná – příležitost k výhledu za naše divadelní humna do evropského, či spíše středoevropského prostoru.

    Další divadlo pod kuratelou

    10. října 2013 diskutujte

    Rada města Ústí nad Labem odvolala bez varování a vysvětlení správní radu Činoherního studia a ani jí to nedala vědět. Místo dosavadních členů politici dosadili zástupce města. Může to být krok ke spojení činohry s další ústeckou scénou, Severočeským divadlem.

    Moje doteky s divadlem III

    Moje doteky s divadlem III
    03. října 2013 1 komentář

    Šestnáct let s Ungeltem A jak přišel do mého života Ungelt? Bydlely jsme jeden čas ve stejném domě s publicistkou Slávkou Kopeckou, ta za mnou jednou v roce 1996 přišla a začala vyprávět o malinkém divadelním prostoru, který zřizuje Milan Hein, bratr Marty Skarlandtové, že prý by mě rád poznal (Pokračování textu…)

    Kritický žebříček – Mezinárodní festival Divadlo Plzeň 2013

    Kritický žebříček – Mezinárodní festival Divadlo Plzeň 2013
    02. října 2013 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Arvand Ashtaray (Írán) Walter Annuß (Německo) Jan Císař Zuzana A. Ferusová (Slovensko) Ian Herbert (Velká Británie) Andrzej Churski (Polsko) Jan Kolář Ruth Tonn Mendelson (Izrael) Karol Mišovic (Slovensko) Kamelia (Pokračování textu…)

    Béla Pintér: 42. týden, Béla Pintér and Company, Maďarsko

    Béla Pintér: 42. týden, Béla Pintér and Company, Maďarsko
    02. října 2013 diskutujte

    Propadák festivalu Plzeň 2013

    Dědova mísa

    Dědova mísa
    03. října 2013 diskutujte

    Olžas Sulejmenov není v Česku nějak zvlášť známý. Je to škoda. Olžas Sulejmenov je kazašský rusky píšící básník, vědec a diplomat – ještě nedávno byl vyslancem Kazach­stánu v UNESCO. Přečetl jsem, přesněji řečeno, zhltal jsem v létě jeho knihu Az i Ja. Připomíná to Asii, ale je to současně ruská (Pokračování textu…)

    Kdo nerozumí Čechovovi už vůbec

    Kdo nerozumí Čechovovi už vůbec
    02. října 2013 diskutujte

    Sebral jsem všechnu odvahu (kterémužto hnutí, jak už to tak u lidí bývá, předcházel sběr hroznů, ale u toho jsem nebyl; hrozny mé odvahy sbírali roku 2012 maďarští zemědělci, načež z nich pan fabrikant vyrobil Villányi Cuvée – a hle, teprve první závorka a už takový vtip!), tedy sebral jsem odvahu a rozhodl jsem se napsat něco málo o Čechovovi. A...



    Obsah,