Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Daniel Herman ministrem kultury

    31. ledna 2014 diskutujte

    Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl dnes do funkce nového ministra kultury Daniela Hermana.

    Tartuffa v ND režíruje Nebeský

    31. ledna 2014 1 komentář

    Na začátku ledna 2014 došlo ke změně režiséra plánované inscenace Moliérovy hry Tartuffe ve Stavovském divadle. Ze zdravotních důvodů odstoupil hostující Gábor Tompa. Rozezkoušené inscenace se ujal režisér Jan Nebeský.

    Konec Činoherního studia?

    31. ledna 2014 1 komentář

    Progresivní scéna - Činoherní Studio Ústí nad Labem - nedostala od radních městskou dotaci. Může ještě požádat o grant (uzávěrka je 20. února), ale než bude o jeho případném udělení a vyplacení rohodnuto, divadlo nebude mít peníze na provoz.

    Poslední komentáře

    Tip na příští týden: Bezruči v Praze

    30. ledna 2014 diskutujte

    Ostravské Divadlo Petra Bezruče čeká tradiční hostování na spřátelené scéně Divadla v Celetné. Od pondělí 3. do středy 5. února představí inscenace Martina Františáka a Štěpána Pácla. Jako bonus pro pražské publikum chystají Bezruči také speciální uvedení Audience v...

    Nominace Cen Thálie za rok 2013

    30. ledna 2014 diskutujte

    V sobotu 29. března vyhlásí Herecká asociace v historické budově pražského Národního divadla Ceny Thálie za minulý rok. Šéfové odborných porot včera oznámili nominace v jednotlivých kategoriích. Přinášíme seznam nominovaných včetně širších nominací.

    Zemřel Oldřich Šimáček

    29. ledna 2014 diskutujte

    (2. 9. 1919 Praha - 17. 1. 2014 Praha) Dlouholetý scénograf Moravského divadla Olomouc a Národního divadla v Praze.

    Kritické teze: Mozartův Don Giovanni studentů JAMU v Divadle na Orlí

    29. ledna 2014 diskutujte

    Inscenace Komorní opery JAMU Brno bývaly vždycky pozoruhodné, poslední dobou jsou navíc i podnětné. I přísnému kritikovi zlepší náladu, když vidí zaděláno na lepší příští.

    Vadou na kráse byla četba jmen

    29. ledna 2014 diskutujte

    Ne každé jméno, které není české, je nutně anglické, to by produkci mohlo napadnout.

    Podporujeme požadavek opozice

    29. ledna 2014 diskutujte

    Národní divadlo v Praze se přidává k protestům proti totalitním způsobům nerespektujícím lidská práva a svobodu občanů na Ukrajině. Připojuje se tím k iniciativě Herecké asociace

    Vladimír Franz míří na Ministerstvo kultury

    28. ledna 2014 diskutujte

    Hnutí ANO nominovalo jako náměstka na ministerstvo kultury nedávného kandidáta na prezidenta republiky, skladatele, vysokoškolského pedagoga a malíře Vladimíra Franze.

    Kdo získá Ceny Alfréda Radoka 2013?

    28. ledna 2014 3 komentářů

    Dnes byly oznámeny nominace na Ceny Alfréda Radoka za uplynulý rok. Laureáti budou vyhlášeni 8. března 2014 v pražském Studiu Hrdinů, jenž je jedním z kandidátů na titul Divadlo roku. O nominacích rozhodlo 75 kritiků, kteří hlasovali v anketě časopisu Svět a divadlo.

    Děti ráje prázdnoty na vejšce

    28. ledna 2014 diskutujte

    Hrdinové Gymplu se po sedmi letech vracejí na plátna kin. Režisér Vorel je dle očekávání umístil na Vejšku, dospět je však nechal spíše jen fyzicky, nikoli mentálně. A tak tu máme další adolescentní komedii, kde se sprejuje, paří a souloží.

    Divadlo na brněnském nádraží

    28. ledna 2014 diskutujte

    V bývalé restauraci na brněnském železničním nádraží našel zimní azyl brněnský soubor D'Epog. Od začátku února do konce března tam odehraje šest představení svých starších inscenací 121 a Zahrada Crim.

    Pražské kulturní granty na letošní rok rozděleny

    27. ledna 2014 1 komentář

    Zastupitelé hlavního města Prahy minulý týden schválili rozdělení letošních kulturních grantů. Rozdělili jich za více než 200 milionů korun. Peníze nedostalo Divadlo Bez zábradlí nebo Řeznická.

    Ve Španělsku objevili neznámou hru Lope de Vegy

    26. ledna 2014 diskutujte

    Skoro 400 let po smrti světoznámého dramatika našel americký literární vědec Alejandro García Reidy dosud neznámou komedii Lope de Vegy Mujeres y criados (Ženy a služky), již odborníci považovali za ztracenou. Oficiální prezentace hry se uskuteční přístí měsíc ve Španělské...

    Bůh náhody byl rozpustilý…

    26. ledna 2014 diskutujte

    S Frankem v éteru aneb Výjimečné divadelní představení v letadle z Kanárských ostrovů.

    Hořící keř ovládl Ceny české filmové kritiky

    25. ledna 2014 diskutujte

    V pražském divadle Archa se v sobotu předávaly ceny české filmové kritiky. Nejlepším loňským snímkem podle tuzemských kritiků se stal Hořící keř Agnieszky Hollandové. V hereckých kategoriích byli oceněni Jiří Schmitzer, Petra Špalková, Jiří Lábus a Jaroslava Pokorná.



    Obsah,