Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Zemřel Jiří Tomek

    31. srpna 2013 diskutujte

    (17. 2. 1931 Třebíč – 29. 8. 2013 Brno) Herec a dabér, dlouholetý člen Městského divadla Brno, držitel Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

    Přehled premiér v září 2013

    31. srpna 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Institutu umění / Divadelního ústavu

    Průlety Letní Letnou (No. 7)

    30. srpna 2013 diskutujte

    X. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná skončil. Poslední zahraniční hvězdou byl švédský Cirkus Cirkör s inscenací Knitting Peace – Pletací mír. Předchozí díly festivalových reflexí najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Poslední komentáře

    Věčné téma polské identity (No. 4)

    29. srpna 2013 diskutujte

    Ve varšavském Teatru Powszechnem se hraje inscenace hry Artura Pałygy Nieskończona historia (Neskončená historie) v režii Piotra Cieplaka. V podtitulu autor svůj text uvádí jako oratorium pro 30 postav, chór, orchestr a psa Azu.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 26)

    28. srpna 2013 diskutujte

    Z brněnského Mahenova divadla mailoval kamarád: "Nevím, co se děje, stále jsme bez ředitele a začíná sezona. Možná nás chtějí zrušit." Aneb Mudrování nad tím, jak se státu ani mně nechce.

    Okolnosti startu sezony mě bolí

    27. srpna 2013 2 komentářů

    Premiér v demisi Jiří Rusnok a nový ředitel Národního divadla Jan Burian včera slavnostně zahájili 131. divadelní sezonu Národního divadla. Podívat se přišel i ministr kultury v demisi Jiří Balvín a další osobnosti českého veřejného života.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 29/2013)

    26. srpna 2013 diskutujte

    Co očekává návštěvník festivalu barokního „živého“ umění? Autenticitu! aneb Dvanáctý ročník Theatrum Kuks.

    Průlety Letní Letnou (No. 6)

    26. srpna 2013 diskutujte

    Ještě jeden pohled na Ples nedotknutelných francouzských Les Colporteurs.

    Průlety Letní Letnou (No. 5)

    25. srpna 2013 diskutujte

    Do konce Letní Letné zbývá týden. Až do 1. září máte ještě několikerou možnost navštívit jednu z hlavních atrakcí letošního ročníku – dílo s názvem Le bal des intouchables (Ples nedotknutelných), jež přivezl do Prahy francouzský soubor Les Colporteurs.

    Hledal jsem Birinského (No. 8)

    25. srpna 2013 diskutujte

    Vídeňský dramatik Birinskij či Birinski a německo-americký filmový scenárista Birinski jsou totožní. Hypotéza Vladimíra Procházky byla správná. Aneb Ke změně identity z rakousko-uherského Haličana na ruského občana došlo 12. prosince 1914. Předchozí díly najdete v sekci...

    Průlety Letní Letnou (No. 4)

    24. srpna 2013 diskutujte

    Každá velká hvězda nového cirkusu byla předtím malou hvězdou a ještě předtím vůbec žádnou hvězdou. Zásluhou cirkusových kurzů KD Mlejn a Cirqueon si může obtížné začátky artistů vyzkoušet i obyčejný smrtelník. A trénuje-li poctivě, dostane prostor i na tak...

    Právo na Masku!

    24. srpna 2013 diskutujte

    Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru vyzývá místní i zahraniční divadelníky a teoretiky k přihlašování na sympozium nazvané Vrstvení reality: Právo na Masku.

    Průlety Letní Letnou 2013 (No. 3)

    24. srpna 2013 diskutujte

    Letní Letná hostí české i zahraniční produkce. Mezi největší lákadla, při kterých i dospělí někdy raději zavřou oči, patří inscenace Risk. Odtančí, odskáčou, odhází a odehrají ho členové pražského Cirku La Putyka ve spolupráci se zahraničními umělci ze Švédska,...

    Zemřel Vladimír Krejčík

    23. srpna 2013 1 komentář

    (7. 10. 1931 Uhříněves, Praha - 21. 8. 2013 Brno) Jeden z nejvýraznějších tenoristů poválečné generace, dlouholetý sólista Janáčkovy opery v Brně (1960-1994) a nositel Thálie za celoživotní mistrovství.

    Věčné téma polské identity (No. 3)

    23. srpna 2013 diskutujte

    Nedovedu si vůbec představit, jak by inscenace Ve jménu Jakuba S. dopadla na plzeňském festivalu Divadlo. V rámci Polska je však jednou z nejvýraznějších divadelních nabídek. Předchozí díly autorova loňského putování divadelním Polskem najdete v sekci Seriály a blogy nebo v...

    Průlety Letní Letnou 2013 (No. 2)

    23. srpna 2013 diskutujte

    Na programu LL nejsou pouze Les Colpolteurs či Cirkus Cirkör. I podle zájmu diváků je vidět, že se nenechali zlákat pouze mediální propagací a vydali se na, s nadsázkou řečeno, mírně upozaděné umělce. Podívejme se krátce na některé z nich - soubor Décalages a akrobatky Ilonu...

    Edinburské ochutnávky (No. 5)

    23. srpna 2013 diskutujte

    Veškerý zdroj humoru visí na bedrech herce (v mém případě herečky), kterému pravidla hry uložila zlít se před představením takzvě "pod obraz" aneb Shit-faced Shakespeare. Závěrečný díl krátkých reportáží z letošního Edinburgh Fringe.



    Obsah,