Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 21/2015

    Jan Štěpánek: Chtějí dělat divoké divadlo

    Jan Štěpánek: Chtějí dělat divoké divadlo
    07. prosince 2015 diskutujte

    Rozhovor se scénografem a pedagogem JAMU

    Burza /

    Petr Nikl ve svém „pracovním úkrytu“

    Petr Nikl ve svém  „pracovním úkrytu“
    07. prosince 2015 diskutujte

    Nová kniha Vladimira 518 Obsese zkoumá pozadí pracovního procesu – inspirace a pracovní prostor – dvaceti současných českých umělců, například sochaře a malíře Karla Malicha, sklářské výtvarnice Jaroslavy Brychtové, malíře Petra Nikla nebo fotografa Ivana Pinkavy. Je to záznam mé cesty za tím, co mě na umění a umělcích zajímá,...

    Jana Šrejma Kačírková: Kamkoli mě pustí, tam ráda vlítnu a užiju si to

    Jana Šrejma Kačírková
    08. prosince 2015 diskutujte

    Janu Šrejmu Kačírkovou jsem poprvé poznal před více než deseti lety, kdy doprovázela na premiéry legendární sopranistku Libuši Domanínskou. Ta mi přívětivou sympatickou dívku představovala jako budoucí velkou hvězdu.

    Raport o Reportu 2015 – 24. ročník rozhlasové přehlídky Report

    Raport o Reportu 2015 – 24. ročník rozhlasové přehlídky Report
    08. prosince 2015 diskutujte

    Ve dnech 2.–4. listopadu proběhla v Koutech u Ledče nad Sázavou soutěžní přehlídka náročné rozhlasové publicistiky a dokumentu Report 2015. Pořadatelem je zapsaný spolek Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, otevřená, nezávislá platforma rozhlasových tvůrců v nejširším slova smyslu (autorů, dramaturgů, režisérů, interpretů, autorů hudby,...

    V dokumentech svítá nová naděje?

    V dokumentech svítá nová naděje?
    08. prosince 2015 diskutujte

    Divadelní kritik a publicista Sergej Machonin dával začínajícím kritikům ponaučení: co stránka, to nová myšlenka. Tuto praktickou radu můžeme převést i do rozhlasového prostředí náročných pořadů: co patnáct minut vysílacího času, to nový problém, nová myšlenka, další téma. Patnáct minut totiž odpovídá jednomu příběhu. Do dalších minut...

    Daniel Wetzel: Umění nemá být užitečné

    Rimini Protokoll
    08. prosince 2015 diskutujte

    Mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent se koná v Praze už pátým rokem. Letos byli mezi jeho hosty jedni z nejvýznamnějších představitelů tohoto divadelního žánru – berlínská skupina Rimini Protokoll.

    Burza /

    Levínský píše Uhdemu

    René Levínský
    08. prosince 2015 diskutujte

    Milý Milane, děkuji za Tvůj dopis. Jsem rád, že píšeš o Petru Uhlovi. Osobně ho neznám, ale nedávno jsem svému otci, přesvědčenému sociálnímu demokratovi, položil následující otázku: Proč vy, naši dobří přátelé zleva, nejdete do prezidentské volby s někým, koho bychom mohli i my městští liberálové bez ztráty osobní integrity...

    Burza /

    Studio Alta Praha

    08. prosince 2015 diskutujte

    Místa pro „nová“ divadla

    Blogy /

    HA v Opavě úspěšná… Co Kladno?

    HA v Opavě úspěšná…  Co Kladno?
    08. prosince 2015 diskutujte

    Radní Opavy odvolali (25. listopadu) ředitele Slezského divadla v Opavě. Dočasně jej nahradí dosavadní zástupce ředitele. Radní tak potvrdili oprávněnost petice za jeho odvolání, kterou podepsalo 130 zaměstnanců divadla. Po dlouhých a náročných jednáních s primátorem Opavy se Herecké asociaci podařilo vysvětlit příčiny nekompetentnosti ředitele a...

    Burza /

    Došlo do redakce

    Došlo do redakce
    08. prosince 2015 diskutujte

    Jan Dvořák, Nina Malíková: Karel Brožek Nakl. Pražská scéna, 320 stran Další díl z edice Režie snad jediného našeho nakladatelství programově se zaměřujícího na profily současných českých divadelních režisérů (toto je 15. svazek). Karel Brožek se bohužel vydání nedožil, zemřel loni na podzim. Byl jedním z absolventů tehdy nově zřízené...

    Začínalo to před domem (I) aneb Idea, nebo párky?

    Radim Vašinka
    09. prosince 2015 diskutujte

    Už jsem si v poslední době zavzpomínal víc, než se sluší, ať už na požádání, nebo dobrovolně. Ale k jednomu tématu se přece jen ještě vrátím. A tím je bytové divadlo, pojem i v poslední době dosti frekventovaný. V Praze jsou minimálně tři, pak je v Hradci (patrně bude i (Pokračování textu…)

    Tip: Preobrazba v Činoherním klubu

    10. prosince 2015 diskutujte

    Dnes od 19. 30 hostuje v pražském Činoherním klubu Chorvatské národní divadlo ze Splitu s vlastní dramatizací Kafkovy Proměny / Preobrazba.

    Munzarův Seifert ve Viole

    Luděk Munzar
    08. prosince 2015 diskutujte

    Koncert na ostrově, básnickou sbírku Jaroslava Seiferta z roku 1965, rozehráli v pražské Viole tři protagonisté: Luděk Munzar, Jitka Hosprová a Emil Viklický.

    Caligula v třpytném prachu

    Caligula
    08. prosince 2015 diskutujte

    Potřetí se při vzájemné spolupráci setkali v Divadle na Vinohradech herec Ondřej Brousek a režisér Martin Čičvák. Po nedoceněné Andoře a efektním Amadeovi padla dramaturgická volba na drama francouzského nositele Nobelovy ceny Alberta Camuse Caligula.

    Jubilejní, avšak málo oslnivý ročník

    Návštěva staré dámy
    08. prosince 2015 diskutujte

    Dvacátý ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka trval takřka měsíc – začal výletem do Mnichova 31. října a skončil 29. listopadu ve Stavovském divadle. V hlavním programu festivalu bylo představeno jedenáct inscenací a odehráno třináct představení, z toho dvě v rámci divadelních výletů.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 134)

    12. prosince 2015 1 komentář

    Zapadlí vlastenci moderního věku ještě žijí. A to je dobře! Moc dobře... Aneb Mudrování nad tříští odkazů a vzkazů aneb Jiří Bulis na Orlí a Jan Werich v Ořechově.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 135)

    19. prosince 2015 diskutujte

    Člověk, který je sám, přestává být člověkem, četl jsem v programu inscenace Neklid aneb Mudrování nad hrůzou neklidu a korodujících hubiček.

    Jak čokoládový Hitler šňupal koks

    09. prosince 2015 diskutujte

    V roce 2006 napsal německý dramatik Werner Fritsch rozhlasovou hru Enigma Emmy Göring, v roce 2015 ji pak na jevišti uvedlo strašnické Divadlo X10.

    Jan Štěpánek: Chtějí dělat divoké divadlo II.

    13. prosince 2015 1 komentář

    V aktuálních DN 21/2015 jsme na straně 2 otiskli krátký rozhovor se scénografem a pedagogem JAMU Janem Štěpánkem o jeho pedagogické činnosti a divadelní zkušenosti v Jižní Koreji, kde od září působí. Čtenářům i-DN nabízíme části rozhovoru, které z důvodů místa z publikované verze vypadly.

    Chuť zkažené vanilky

    13. prosince 2015 1 komentář

    Divadlo NaHraně uvedlo v české premiéře monodrama britského dramatika Philipa Ridleyho Vanilková džungle (2013), jenž přeložil a režíroval umělecký šéf Šimon Dominik. Roli dospívající dívky Andrey ztvárnila charismatická Diana Toniková.

    PQ má novou uměleckou ředitelku

    14. prosince 2015 diskutujte

    Stala se jí scénografka a pedagožka Markéta Fantová. Se svým týmem bude spoluvytvářet koncepci 14. ročníku PQ, řídit činnosti mezinárodního uměleckého týmu a podílet se na organizaci krátkodobých projektů v mezidobí do chystaného ročníku této přehlídky.

    Kouzelný cirkus v Řecku

    17. prosince 2015 diskutujte

    Laterna magika se po dvou letech vydala na zájezd do zahraničí. Předvánoční nadílku v podobě legendární inscenace Kouzelný cirkus přivezla divákům v Řecku, kde odehraje celkem dvanáct představení v Athénách i druhé metropoli Thessaloniki.

    Primátor Budějovic vyznamenával

    21. prosince 2015 diskutujte

    V pondělí 14. prosince 2015 ocenil primátor města České Budějovice Jiří Svoboda osobnosti roku 2015. Jako každoročně byly v rámci slavnostního večera na českobudějovické radnici předány medaile Za statečnost a Za zásluhy, tentokrát celkem devíti osobnostem.

    Pod dvěma institucemi nelze fungovat

    18. prosince 2015 diskutujte

    Studenti Katedry divadelních studií (KDS) při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně ukončují - po dohodě s vydavatelem, nakladatelstvím Větrné mlýny - své redakční působení ve webovém časopisu RozRazil online (RRo).

    Jiráskův Hronov se stěhovat nebude

    16. prosince 2015 diskutujte

    Pořadatelé festivalu Jiráskův Hronov se 1. prosince 2015 sešli na mimořádném jednání festivalového výboru Jiráskova Hronova, aby si ujasnili vzájemné postoje k organizačnímu zajištění a koncepci příštího ročníku festivalu. Ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská vyvrátila domněnky o stěhování festivalu do jiného města.

    Plzeň rozdělí 128 milionů na čtyřleté granty

    14. prosince 2015 diskutujte

    Plzeň již potřetí rozdělovala peníze do čtyřletých grantů na kulturní činnost. Tentokrát na léta 2016 až 2019. Mezinárodní festival DIVADLO má dostat během té doby celkem 12,8 milionu korun.

    Pohybový koncert aneb Lední cirkus

    15. prosince 2015 1 komentář

    Hlavní hvězda zimního speciálu Lední Letná, francouzský soubor Akoreacro, nabízí novocirkusovou podívanou, která se z většiny těch, jež festival Letní Letná obvykle prezentuje, vymyká.

    Pařízkův nový pokus o střední Evropu

    Kauza Schwejk
    07. prosince 2015 diskutujte

    Nad dosavadními jevištními přepisy světově nejpopulárnějšího českého románu jsem netrpěl rozpaky opravdu jen výjimečně.

    Prase ve mně

    19. prosince 2015 5 komentářů

    Jak uvádí anotace nové inscenace skupiny Lachende Bestien - Pornogeografie, má se jednat o skandální „komedii“. Inscenace Michala Háby ovšem moc vtipná není a nutno podotknout, že existují i skandálnější divadelní projekty.

    Vyhlášen 16. ročník soutěže DRÁMA 2015

    18. prosince 2015 diskutujte

    Divadelný ústav a Činohra Slovenského národného divadla vyhlasujú šestnásty ročník súťaže pôvodných dramatických textov – divadelných hier v slovenskom a českom jazyku s názvom DRÁMA 2015. Uzávierka súťaže je 31. januára 2016.

    MD Kladno má nového uměleckého šéfa

    11. prosince 2015 diskutujte

    Městské divadlo Kladno bude mít od 1. ledna nového uměleckého šéfa. Je jím herec Jaroslav Slánský.

    Kunderovo foyer a oslava bezvýznamnosti

    Kunderovo foyer a oslava bezvýznamnosti
    08. prosince 2015 diskutujte

    Brněnská Husa na provázku v listopadu uvedením jevištní básně o životě a díle Milana Kundery uzavřela svůj projekt Smějící se bestie, v jehož rámci se divadlo snažilo podat zprávu o české národní identitě.

    Příliš hlučný Kundera

    Příliš hlučný Kundera
    08. prosince 2015 diskutujte

    Dovršení Smějících se bestií, provázkovského dvouletého projektu vivisekčních analýz české národní povahy, si do emblému vytklo jméno Milana Kundery. Autora nepochybně mediálně vděčného, což je velký paradox Kunderovy mediální existence. Čím méně je v ní přítomen, tím více emocí to vzbuzuje, obzvláště po „dvořáčkovském“...

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    09. prosince 2015 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Praha rozhodla o kulturních grantech na rok 2016

    15. prosince 2015 diskutujte

    Pražský magistrátní výbor pro kulturu doporučil na svém jednání rozdělit kulturním institucím v rámci jednoletého grantu na příští rok částku 96 milionů korun. V rámci víceletých grantů na léta 2017 - 2020 celkem 29 milionů. Divadlo v Řeznické a společnost Divadlo Company.cz proti rozhodnutí protestují.

    Burza /

    Moderní člověk – Jak to zní strašně!

    09. prosince 2015 diskutujte

    Moderní člověk je vlastně svého druhu básník. Ani to neví. Škoda. Zabejvá se něčím, co je úplně ku hovnu, ale věnuje se tomu trpělivě někdy i celej život.

    Bermudský trojúhelník českého divadla

    Bermudský trojúhelník českého divadla
    07. prosince 2015 1 komentář

    Místo lodí a letadel se v něm ztrácí mnoho z kvalit, které stálému, dobře vedenému divadlu přisoudil už v 18. století Friedrich Schiller. Rozkládá se mezi zřizovateli, řediteli a odbory. Podívejme se na poslední tři případy.

    Kritický žebříček 21/2015 – Pražský divadelní festival německého jazyka

    Kritický žebříček 21/2015 – Pražský divadelní festival německého jazyka
    07. prosince 2015 diskutujte

      5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Veronika Boušová Jan Dehner Lenka Dombrovská Radmila Hrdinová Vladimír Hulec Vladimír Just Tereza Hýsková Jan Kerbr Otto Linhart Jana Machalická Vladimír Mikulka Marie Reslová Jana Soprová Lenka Šaldová (Pokračování textu…)

    Národní „na dotek“

    Národní „na dotek“
    07. prosince 2015 diskutujte

    Dan Špinar při konkurzu na šéfa činohry Národního divadla slíbil zážitky a „novou krev“. Obojí nabídl hned na začátku sezony při site-specific vycházkách po Stavovském divadle, Nové scéně a zlaté kapličce. Během Nové krve, jak s novým dramaturgickým týmem nazval divadelní průzkum tří budov, kde činohra ND působí, pustil diváky...

    Žranice jako politikum

    Žranice jako politikum
    07. prosince 2015 diskutujte

    Ceny Ferdinanda Vaňka si vítězové mezinárodní soutěže krátkých her s politickou tematikou (pořádá ji časopis Svět a divadlo) převzali při letošní Noci divadel v Dejvickém divadle. Ferdinand Vaněk jako alter ego Václava Havla byl přítomen v zastoupení – hlavní cenu odevzdala vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová.



    Obsah,