Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 12/2013

    Mějte s vodou trpělivost

    12. června 2013 diskutujte

    První část letošní sezóny divadla AQUALUNG musela být z důvodů vysokého stavu vody ukončena. Loď Tajemství byla odvezena do smíchovského přístavu, kde kotví až do odvolání.

    Světe, div se (No. 4)

    13. června 2013 diskutujte

    Pátý festivalový den byl ve znamení oslavného tributu Miloši Štědroňovi a Milanu Uhdemu, čehož užila Husa na provázku k prezentaci několika známých inscenací Vladimíra Morávka... Předchozí díly festivalového zpravodajství najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Světe, div se (No. 5)

    14. června 2013 diskutujte

    Středeční program Divadelního světa nabídl dětské laškování v Rozárčině postýlce, jemnou infantilnost Kulatých stolů, i syrovost německé adaptace A Clockwork Orange. Předchozí díly festivalového zpravodajství najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Kritický žebříček 12/2013 – muzikál

    Kritický žebříček 12/2013 – muzikál
    16. června 2013 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Josef Herman Luboš Mareček Michal Novák Jana Paterová Vítězslav Sladký Lenka Šaldová Michal Zahálka Hudební divadlo Karlín Praha – Mam’zelle Nitouche 3 3 2 Divadlo Broadway Praha – Casanova (Pokračování textu…)

    Co je člověk? aneb Všichni jsme Frankenstein

    reFrankenstein
    16. června 2013 diskutujte

    Nejprve trochu terminologie. V románu Mary Wollstonecraft Shelleyové (1797–1851) Frankenstein neboli Moderní Prométheus z roku 1818 je (Viktor) Frankenstein vědec, který stvoří a oživí postavu, která v díle žádné jméno nenese. Autorka ji pojmenovává pouze jako „monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou“. Vstoupila však natolik do kulturního...

    Neodolatelný půvab cynismu

    Špinarův Miláček
    16. června 2013 diskutujte

    Kladenský Miláček, nebo-li spanilá jízda po ložnicích horních deseti tisíc, nezůstává nic dlužen Maupassantově románu z roku 1885, ani dnešní době. Vděčí za to Špinarově citlivé dramatizaci a režii, které zachovaly hlavní atributy předlohy.

    Muzeální labutí píseň…

    Muzeální labutí píseň…
    16. června 2013 diskutujte

    Činohra Moravského divadla Olomouc vyrostla pod uměleckým vedením Michaela Taranta a dramaturgickým dohledem Milana Šotka v monstrum, neohroženě si klestící cestu pralesem světové dramatiky s entusiasmem hrocha, nemilosrdně se chystajícího klátit rovnou celá stáda.

    Okázalé show, intimní drama?

    Okázalé show, intimní drama?
    16. června 2013 1 komentář

    Shafferův Amadeus měl v Pardubicích premiéru v dubnu 2010 a součástí ambiciózního projektu bylo i spojení s Komorní filharmonií Pardubice (pro premiéru a pár dalších představení). Na domácí scéně Amadeus skončil v lednu 2013, derniéra se odehrála 19. května v divadle La Fabrika.

    Životu nebezpečné banality

    Životu nebezpečné banality
    16. června 2013 diskutujte

    Když celý život píšete a režírujete, nemůžete z ničeho nic přestat a odejít na odpočinek – tak jako nemohl Ingmar Bergman. Postupně ale přestával točit, režírovat na divadle, k posledku jenom psal, třeba televizní scénář Nevěra, který uvolnil i pro divadelní zpracování.

    Fantom — Marilyn — Nevěsta

    Fantom — Marilyn — Nevěsta
    16. června 2013 diskutujte

    Premiéry tří českých původních muzikálů během jediného týdne, dva dokonce z jedné autorské dílny, tak to je rarita. Všechny jsou ambiciózní, řekněme klasické, v nichž se mluví, zpívá i tančí.

    Jako zvuky těl, který hořej

    16. června 2013 diskutujte

    aneb Podzemí i nadzemí současného českého hudebního undergroundu

    Když jsme k přečtení

    Když jsme k přečtení
    16. června 2013 diskutujte

    Je škoda, že literární teoretici opomíjejí písemnictví na tričkách. Je tam co číst. Čelně i zádově. Stejně jako existují nosiče elektronické, tričkař je nosičem lidským. Texty to bývají sice jen krátké, ale mnohdy působivější než traktáty. Znáte snad případ, že by nějaká kniha dokázala způsobit situaci, jako byla ta následující?...

    Co mohou říci taneční succubi třetímu tisíciletí

    Charlotta Öfverholm
    16. června 2013 diskutujte

    Taneční, pohybové, fyzické divadlo (pojmenování nechávám na čtenáři) se v mnoha svých podobách blíží rituálnímu. Není náhodou, že v mnoha ohledech koresponduje s teorií archetypů, pracuje s náboženskými motivy, využívá témat lidského podvědomí a vynáší je v abstraktních podobách na povrch.

    Co mohou říci mušelínové přeludy třetímu tisíciletí

    Světlana Zacharova
    16. června 2013 diskutujte

    Z iniciativy a s podporou ruské komunity v Praze (Rusko-česká smíšená obchodní komora) uvedlo Národní divadlo jako hosta baletní superstar Světlanu Zacharovu v romantickém baletu Giselle aneb Víly, jak zní původní název jednoho z nejhranějších titulů klasického baletního dědictví.

    Burza /

    3MIS3

    3MIS3
    16. června 2013 diskutujte

    Jakou otázku byste položili sami sobě, případně českému divadlu anebo i Divadelním novinám, kterým jste od ledna 2012 odpovídali?

    Burza /

    Metro!

    Metro!
    16. června 2013 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Karel Höger bude na Slavíně

    Karel Höger bude na Slavíně
    16. června 2013 1 komentář

    Prezidium Herecké asociace aktivně podpořilo žádost manželky legendárního českého herce paní Evy Högerové (společně s Robertem Tamchynou, redaktorem ČRo) uložit ostatky Karla Högera do hrobky Slavín na Vyšehradském hřbitově – aby se tak stal Slavín místem posledního odpočinku tohoto významného a milovaného člena Národního divadla....

    Alena Hanáková opouští post ministryně kultury

    12. června 2013 1 komentář

    Rozhodla jsem se k 30. červnu na svou funkci rezignovat. Prohlášení ministryně kultury Aleny Hanákové na dnešní tiskové konferenci. Podle zdrojů z TOP 09 existují čtyři jména, kdo by mohl být jejím nástupcem.

    Světe, div se (No. 7)

    16. června 2013 2 komentářů

    Poslední den festivalu Divadelní svět Brno nabídl reprízy inscenací uvedených v předchozích dnech - španělské Rúa Aire a Woyczek on the Highveld z Jihoafrické republiky a muzikál Donaha! Městského divadla Brno. K nim pak přibyla dvě velká lákadla festivalu – Slavnost masek a přesunuté Příhody lišky Bystroušky.

    Skákej, dokud je ti do skoku

    18. června 2013 diskutujte

    V Praze na Dobešce je dnes křest CD Příhody kluka BomBarďáka, autorského projektu Jiřího Jelínka, Michala Daleckého a Filipa Nebřenského. Následuje turné po republice.

    Modří sloni nad Libercem (No. 0)

    17. června 2013 2 komentářů

    Už zítra, v úterý 18. června, vyjdou do ulic liberečtí herci. Budou zastavovat kolemjdoucí a zvát je na 22. ročník mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka 13. Chystáme denní zpravodajství.

    Sbohem, starý světe!

    Višňový sad, Divadlo Na zábradlí
    16. června 2013 diskutujte

    Přiznám se, že éra Davida Czesanyho v Divadle Na zábradlí nebyla zrovna mým šálkem čaje. Jak přímočaře politickými tématy, tak i jejich zpracováním. V poslední inscenaci režiséra, tedy Višňovém sadu, shodou okolností (téměř) posledním titulu za ředitelování Doubravky Svobodové, se sešlo dvojí „odcházení“ jedné historické éry.

    Sranda bez vtipu na účet Antona Pavloviče

    Višňový sad, Divadlo Na zábradlí
    16. června 2013 diskutujte

    Bezbřehá režijní obraznost je neporazitelná, valí se odvěkou soutěskou klasických her a v tom lepším případě, myslím na hrůzostrašné inscenace Petra Lébla, strhává břehy. Režisér Frič nestrhává vůbec nic, předvádí se v zátočině, kterou si vytvořil hrází z obdobně pozoruhodných nápadů.

    6provokujicichdnu.sk (No. 3)

    14. června 2013 diskutujte

    Bratislavský festival Nová dráma/New Drama se uskutečnil na několika scénách slovenské metropole ve dnech 13. až 18. května... Tentokrát o dvou produkcích v alternativním prostoru A4.

    Tip na dnešní večer: Příběhy zhrzených milenek

    19. června 2013 diskutujte

    Freak-folkové královny CocoRosie se po roce vracejí do Prahy. V klubové atmosféře Divadla Archa představí dnes své nové album Tales of A Grass Widow. Dvojice, která proslula smyslně ležérním mixem elektroniky a exotiky slibuje hravou hudebně – vizuální show.

    Modří sloni na Libercem (No. 1)

    19. června 2013 diskutujte

    A je to tady! Liberec obsadili sloni. Vlastně to není žádné velké překvapení. Po čas Mateřinky tu bývají vždy... Zahajujeme denní zpravodajství z festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka "13".

    Modří sloni nad Libercem (No. 2)

    20. června 2013 diskutujte

    Program druhého dne festivalu Mateřinka nabídl tři soutěžní (Děvčátko se sirkami, Dášeňka aneb Psí kusy a BZZZ´T) a jedno nesoutěžní (K. Šiktanc: Adam a Eva) představení. Předchozí díly denních zpravodajství najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Atmosféra na bodu mrazu

    14. června 2013 3 komentářů

    Výkonný ředitel šumperského divadla René Sviderski skončil ve své funkci. V úterý 11. června ho nečekaně odvolal jednatel divadla Tomáš Potěšil.

    6provokujicichdnu.sk (No. 2)

    11. června 2013 diskutujte

    Bratislavský festival Nová dráma/New Drama se uskutečnil na několika scénách slovenské metropole ve dnech 13. až 18. května... Tentokrát o „sitcomu“ Dodo Gombára (též režie) a Roberta Mankoveckého www.narodnycintorin.sk, jímž se prezentovalo Slovenské komorní divadlo Martin.

    Světe, div se (No. 2)

    11. června 2013 diskutujte

    Ohlédnutí za sobotním a nedělním programem. Předchozí díl festivalového zpravodajství najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Světe, div se (No. 3)

    11. června 2013 diskutujte

    Štvrtý deň Divadelného sveta pokračoval bez výrazných technických problémov, či organizačných nedostatkov. Kritická rada festivalu v skorých popoludňajších hodinách diskutovala o predstaveniach z predošlého dňa.

    Modří sloni nad Libercem (No. 3)

    21. června 2013 diskutujte

    Cestovalo se po zákulisí a ze soutěžních představení se odehrály tři (Budulínek, Ptej se proč? aneb Svět podle Křečka a Perníková chaloupka). Předchozí díly denního zpravodajství naleznete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Modří sloni nad Libercem (No. 4)

    22. června 2013 diskutujte

    V pátek se odehrály tři soutěžní představení: Pes (pří)tulák, Kostky a Papírové zvuky. Největším zážitkem bylo pozorování ročních dětí, které procházely tunelem z krabic, aby se dostaly na jedno z nich. Předchozí díly denního zpravodajství z festivalu Mateřinka naleznete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 21/2013)

    22. června 2013 diskutujte

    Po sedmnácté na hradeckém festivalu Divadlo evropskch regionů, který je letos devatenáctý. Zahajuji denní zpravodajství z našeho největšího divadelního festivalu. Jak jsem loni končil, tak letos začínám: toaletami.

    Daň zrušena, otazníky zůstávají

    15. června 2013 2 komentářů

    Finanční úřad prominul pražskému Národnímu divadlu daň, jež byla jedním z hlavních argumentů MK v září loňského roku k odvolání Ondřeje Černého z místa ředitele.

    Ještě rok a dost…

    13. června 2013 2 komentářů

    Umělecký šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Martin Glaser oznámil, že v závěru sezóny 2013/14 ukončí vedení souboru a svůj post po 16 letech angažmá a 8 šéfovských sezónách předá.

    Open hradecké regiony (No. 1)

    23. června 2013 1 komentář

    Horké červnové dny, které nás přepadly v posledním týdnu, lákají spíše k vodě, ale přesto se v Hradci Králové objevilo množství návštěvníků, kteří nepřijeli za koupáním v nedalekém Stříbrném rybníku, ale za divadlem. V pátek začal sedmnáctý ročník Divadla evropských regionů.

    Mudrování (nejen) o divadle (No. 17)

    16. června 2013 diskutujte

    Hltavost svou kreslím na zdích / na tvář chudých pařát kladu. / Už se hlásí potopa... Mudrování o magické výuce Evy Tálské a sugestivním představení Studia dům Hladový ples v hudbě Petera Grahama.

    Open hradecké regiony (No. 2)

    24. června 2013 2 komentářů

    Hradecký festival se pomalu rozbíhá s podmračeným a deštivým počasím, ale doufám, že zatopeni budeme pouze dobrým divadlem. Předchozí díl zpravodajství z festivalu Divadlo evropských regionů najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    6provokujicichdnu.sk (No. 4)

    17. června 2013 diskutujte

    Bratislavský festival Nová dráma/New Drama se uskutečnil na několika scénách slovenské metropole ve dnech 13. až 18. května. Tentokrát o národu a národní identitě - inscenacích 5 chalanov a Jánošík 00 7.



    Obsah,