Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 2/2014

    Premiéry 1. – 17. února 2014

    23. ledna 2014 diskutujte

    Převzato z Divadelního ústavu / Institutu kultury v Praze.

    Kritický žebříček 2/2014

    Kritický žebříček 2/2014
    23. ledna 2014 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Lenka Dombrovská Richard Erml Zdeněk Hořínek Vladimír Hulec Jan Kerbr Jan Kolář Luboš Mareček Jana Paterová Kateřina Rathouská Marie Reslová Marcel Sladkowski Jana Soprová Milan Uhde Michal Zahálka Vít (Pokračování textu…)

    Ivan Rajmont: V Národním divadle se lidé nepotkávají

    Ivan Rajmont: V Národním divadle se lidé nepotkávají
    23. ledna 2014 diskutujte

    Ivan Rajmont po více než dvaceti letech odešel z Národního divadla a v anketě našich novin se jeho ostravská inscenace Ruská zavařenina v Divadle Aréna stala inscenací roku. Dovedete si představit pádnější důvod k rozhovoru? Ivan mluvil rozvážně a autorizoval radikálně (včetně otázek). Dovedu si představit, že ve svém novém libereckém angažmá...

    Dmitrij Šostakovič, poslanec Nejvyššího sovětu

    Dmitrij Šostakovič,  poslanec Nejvyššího sovětu
    23. ledna 2014 diskutujte

    Mám v ruce dvě nedávné publikace zabývající se osobností skladatele Dmitrije Šostakoviče: kniha Oksany Dvorničenko Moskva – Kreml – Šostakovič (nakladatelství TEKST v Moskvě 2011) má velkou pramennou sílu, redaktorem antologie Velikaja duša s podtitulem Vospominanija o Dmitriji Šostakoviče (BSG Press v Moskvě 2008) je trochu senzačně protojerej...

    Najděte pět rozdílů

    Najděte pět rozdílů
    23. ledna 2014 diskutujte

    Úvahy posttelevizní

    Opravdu obhajoba vraždy? (aneb Hepnarová na Zábradlí)

    Opravdu obhajoba vraždy? (aneb Hepnarová na Zábradlí)
    23. ledna 2014 diskutujte

    Lid, demos, tato nepoliticky politická veličina, tento nepříliš zásadový, v demokracii prý zásadní hybatel už toho měl dost. Takhle to dál nejde! Konzumenti konzumu a televizních seriálů, klienti cestovních kanceláří spojte se! Zahřmělo a z nebe se na provazech mediálního deště snesly volební urny. Přepřaháme! Nový kočí prý umí také některé...

    Julie Ferrierová: Chvílemi mám pocit, že se zblázním

    Julie Ferrierová: Chvílemi mám pocit, že se zblázním
    23. ledna 2014 diskutujte

    Julie Ferrierová je ve své vlasti populární jako herečka „malých forem“, ať už filmových nebo divadelních. Komediantství má doslova v genech, její babička dokonce hrála ve filmech Maxe Lindera. Pro české diváky známá z filmů Paříž režiséra Cédrica Klapische a (K)lamač srdcí Pascala Chaumeila. Do Prahy koncem minulého roku přijela představit...

    Stávají se z nás pravičáci? aneb Krizové divadlo

    Stávají se z nás pravičáci? aneb Krizové divadlo
    23. ledna 2014 diskutujte

    Nenahozené zdi auditoria. Arénu ze tří stran okupuje asi stovka diváků. Na závěsných monitorech těká obrazová příloha denních zpráv přerušená videokonferencí s performerkou z druhého konce světa. Pověření dramatici mají na své texty vyhrazen asi měsíc práce.

    Burza /

    Just píše Rejžkovi

    Just píše Rejžkovi
    23. ledna 2014 diskutujte

    Doporučuju Ti reportáž Adély Komzýové z dokumentu FAMU Televizní oslava. Tam se dozvíš, co jsou dnes v ČT „zakázaná, sprostá slova“: dramatické, psychologické, thriller. Neboť náš divák je nostalgik

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    23. ledna 2014 diskutujte

    Zasvěcení komentátoři tvrdí, že se česká společnost dále polarizuje a krajinou se šíří apatie a nechuť se jakkoli angažovat. Jaké jsou vaše pocity a zkušenosti?

    Burza /

    Úřadoval osobně

    Úřadoval osobně
    23. ledna 2014 diskutujte

    Někteří mí spolupracovníci na ministerstvu zpochybňovali mou ideu, že potřebujeme tvůrčí úředníky. Ať prý plní úkoly a nevymýšlejí si. Uznávám, že jsem svou vizi neformuloval přesně. Měl jsem na mysli osobní nasazení, které si v mé fantazii nezadá s nasazením tvůrčího člověka.

    Burza /

    Výzva HA loutkářům

    Výzva HA loutkářům
    23. ledna 2014 diskutujte

    Herecká asociace informuje

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    23. ledna 2014 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Na štaci s Thespidovou károu

    Komedianti
    23. ledna 2014 diskutujte

    S Divadlem Na Jezerce začal nedávno spolupracovat Arnošt Goldflam, s úspěchem uvedl dramatizaci prózy Ireny Douskové Darda, nyní prezentuje vlastní dramatický text Komedianti, který do jisté míry čerpá z rodinných reálií hereckého rodu Červíčkových, jejichž je zdejší principál Jan Hrušínský pokrevním pokračovatelem.

    Co se stalo s Jitkou?

    Hvězda na vrbě
    23. ledna 2014 diskutujte

    Svého času – tedy v letech 1992–1996 – hit brněnského HaDivadla, bigbítový retromuzikál v duchu 60. let Hvězdy na vrbě, je typickým „písničkálem“. Skládá se z řady populárních „bigbítových“ písní různých autorů, propojených jednoduchým příběhem několika srpnových dnů roku 1968.

    Potíže s Pirandellem

    Jindřich IV.
    23. ledna 2014 diskutujte

    Ten titulek se netýká pouze problémů uvedení Pirandellova Jindřicha IV. v Divadle na Vinohradech, ale také autora následujících řádků. Bylo by jistě nejsnazší konstatovat, že představení tohoto kdysi tak slavného textu nedosahuje divadelně živé komunikace s diváky a poté vypočítat nedostatky scénického tvaru vinohradské inscenace, které to...

    Temně snová něha

    Labutí jezero
    23. ledna 2014 diskutujte

    Řekne-li se Labutí jezero, pravděpodobně si vybavíte naškrobený, bíle zářící balet P. I. Čajkovského. V Klicperově divadle ovšem málokdy vznikají inscenace takové, jak tituly evokují.

    Včerejší rakvičky

    Stefan Zweig: Svět včerejška
    23. ledna 2014 diskutujte

    Premiérou memoárů Stefana Zweiga Svět včerejška se představil nový divadelní soubor DOK.TRIN, který sám sebe definuje jako platformu pro divadelní experimenty s realitou. Působí v Brně a zdá se, že svou orientací na dokumentární divadlo artikulované formou nedramatických textů může v moravské metropoli zčásti navazovat na již ukončenou éru Petra...

    Žádný blaf

    Bluff
    23. ledna 2014 diskutujte

    Režisér Karel Král opustil své oblíbené pole politických inscenací a na půdě Divadla v Celetné vzdal hold tradiční grotesce, hororu a erotice. A především režiséru Peteru Scherhauferovi a jeho třicet let starému zpracování textu Borise Hybnera Bluff.

    Marnost proměněná v naději

    Stýček Váňa
    23. ledna 2014 diskutujte

    Vstup nového uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče Štěpána Pácla do slibně rozjeté Roztoužené sezony byl očekáván s napětím, jak se mladému tvůrci podaří navázat na úspěšné předchůdce. Pácl navíc sáhl po hře dramatika, se kterým se v Ostravě „utkal“ už v roce 2012 v Národním divadle moravskoslezském.

    Romantické dopisy z parfumerie

    She Loves Me
    23. ledna 2014 diskutujte

    Dojemný příběh dvou citlivých duší, které se zamilovaly prostřednictvím romantických dopisů, a aniž by se znaly, sešly se v prodejně kosmetiky, napsal Miklos Laszle ve hře Parfumerie v roce 1937. Poté ho proslavilo několik filmů, naposledy Láska přes internet z roku 1998 – příběh je v dnešních sociálních sítích víc doma než v poštovních 30....

    Městské divadlo Mladá Boleslav dnes v gala

    25. ledna 2014 1 komentář

    Dnes večer si poprvé mohou diváci prohlédnout opravené prostory Městského divadla Mladá Boleslav. Stane se tak při příležitosti Galavečera jubilejní 20. sezony a vyhlášení výsledků ankety Zážitek roku.

    Tip na neděli: Koncert mužského sboru Chanticleer v Rudolfinu

    25. ledna 2014 diskutujte

    V rámci svého evropského turné vystoupí v neděli 26. ledna od 19:30 ve Dvořákově síni proslulý „hlasový orchestr“ pojmenovaný podle „průzračně čistě zpívajícího“ kohoutka z Canterburských povídek Geoffreye Chaucera. V roce 1978 ho v San Franciscu založil a do své smrti roku 1997 vedl tenorista Louis Botto.

    Tip na víkend: Strach, instinkt, erotika, smrt

    22. ledna 2014 diskutujte

    Divadlo DISK uvádí na českou divadelní scénu fenomén Grand-Guignol. Čtyři krátké hororové hry v jednom večeru v režii čtyř režisérů. Odvážný koncept simultánního hraní na více scénách. Hororové městečko a kontakt nablízko. Budete se bát?

    Diversanti v brněnském operním podsvětí

    Ponava
    23. ledna 2014 7 komentářů

    Ensemble Opera Diversa představil v brněnské Redutě v režii Tomáše Studeného podivnou operu libretisty Pavla Drábka a skladatele Ondřeje Kyase Ponava s podtitulem Zmizelé řeky.

    Kritické teze – Richard Wagner: Tannhäuser, ND Praha – Státní opera, 2. premiéra

    15. ledna 2014 1 komentář

    Druhá premiéra potvrdila, že inscenace je relativně kvalitním krokem správným směrem, že v ní však mnohé špatné přežívá. Kompletní druhé obsazení inscenaci dále problematizuje.

    Kritické teze: Miloš Orson Štědroň: DNArt, Studio Hrdinů Praha

    21. ledna 2014 diskutujte

    Očekávaný sympatický a z listopadu odložený projekt libretisty a skladatele Miloše Orsona Štědroně nedopadl dobře. A to zejména pro text - chybělo téma, úběžník, zdůvodnění, proč hrát a zpívat právě o zakladateli genetiky Johannovi Gregorovi Mendelovi.

    Novinky z Národního muzea (No. 5)

    23. ledna 2014 diskutujte

    Národní muzeum v listopadu 2013 vydalo pod titulem Nina Jirsíková – Vzpomínky tanečnice autobiografii významné české meziválečné choreografky, tanečnice a kostýmní výtvarnice Niny Jirsíkové (1910 – 1978).

    Hořící keř favoritem Českých lvů

    24. ledna 2014 diskutujte

    Letošní 21. ročník výročních cen České filmové a televizní akademie vyhlásil nominace. Finále se uskuteční pod zavedeným názvem Český lev v pražském Rudolfinum v sobotu 22. února. Nabízíme seznam všech nominovaných.

    Komu chybí vidle

    24. ledna 2014 diskutujte

    Román Podivný případ se psem patří k nejúspěšnějším dílům britského spisovatele Marka Haddona. Dramatická adaptace tohoto prozaického díla je poměrně čerstvým počinem dramatika Simona Stephense. Od listopadu ji má na své repertoáru i MD Brno, režie se ujal Mikoláš Tyc.

    Hořící keř ovládl Ceny české filmové kritiky

    25. ledna 2014 diskutujte

    V pražském divadle Archa se v sobotu předávaly ceny české filmové kritiky. Nejlepším loňským snímkem podle tuzemských kritiků se stal Hořící keř Agnieszky Hollandové. V hereckých kategoriích byli oceněni Jiří Schmitzer, Petra Špalková, Jiří Lábus a Jaroslava Pokorná.

    Bůh náhody byl rozpustilý…

    26. ledna 2014 diskutujte

    S Frankem v éteru aneb Výjimečné divadelní představení v letadle z Kanárských ostrovů.

    Politikum, divadlo a dějiny

    25. ledna 2014 diskutujte

    České divadlo možná potkal zázrak. Dora Viceníková s Janem Mikuláškem a s novým ředitelem Petrem Štědroněm se přestěhovali z brněnské Reduty do Divadla Na zábradlí. A s nimi i šest inscenací.

    Ve Španělsku objevili neznámou hru Lope de Vegy

    26. ledna 2014 diskutujte

    Skoro 400 let po smrti světoznámého dramatika našel americký literární vědec Alejandro García Reidy dosud neznámou komedii Lope de Vegy Mujeres y criados (Ženy a služky), již odborníci považovali za ztracenou. Oficiální prezentace hry se uskuteční přístí měsíc ve Španělské národní knihovně.

    Pražské kulturní granty na letošní rok rozděleny

    27. ledna 2014 1 komentář

    Zastupitelé hlavního města Prahy minulý týden schválili rozdělení letošních kulturních grantů. Rozdělili jich za více než 200 milionů korun. Peníze nedostalo Divadlo Bez zábradlí nebo Řeznická.

    Divadlo na brněnském nádraží

    28. ledna 2014 diskutujte

    V bývalé restauraci na brněnském železničním nádraží našel zimní azyl brněnský soubor D'Epog. Od začátku února do konce března tam odehraje šest představení svých starších inscenací 121 a Zahrada Crim.

    Tip: 22. ročník přehlídky Trialog

    01. února 2014 diskutujte

    Od 3. do 5. února se v Mahenově divadle v Brně uskuteční Trialog - tradiční nesoutěžní přehlídka toho nejlepšího z nových inscenací českých, moravských a slovenských „národních“ divadel.

    Tip na příští týden: Bezruči v Praze

    30. ledna 2014 diskutujte

    Ostravské Divadlo Petra Bezruče čeká tradiční hostování na spřátelené scéně Divadla v Celetné. Od pondělí 3. do středy 5. února představí inscenace Martina Františáka a Štěpána Pácla. Jako bonus pro pražské publikum chystají Bezruči také speciální uvedení Audience v Knihovně Václava Havla.

    Tartuffa v ND režíruje Nebeský

    31. ledna 2014 1 komentář

    Na začátku ledna 2014 došlo ke změně režiséra plánované inscenace Moliérovy hry Tartuffe ve Stavovském divadle. Ze zdravotních důvodů odstoupil hostující Gábor Tompa. Rozezkoušené inscenace se ujal režisér Jan Nebeský.

    Daniel Herman ministrem kultury

    31. ledna 2014 diskutujte

    Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl dnes do funkce nového ministra kultury Daniela Hermana.



    Obsah,