Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 19/2015

    Juraj Augustín: Chci vdechnout Buranteatru energii a víru v nemožné

    Juraj Augustín
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Rozhovor s uměleckým šéfem Buranteatru

    Burza /

    Evangelium podle Tarantina

    Zabít Johnnyho Glendenninga
    09. listopadu 2015 1 komentář

    Braková kultura má dlouhou a bohatou historii a širokou fanouškovskou základnu. Nepochybně se v téměř každé domácnosti najde úhledná krabice plná rodokapsů, knihovna s Francisovými detektivkami a tajné šuplíky s červenými romány Danielle Steelové.

    Ruský Macbeth na letišti uvězněný

    Macbetin
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Soubor Spitfire Company, který je v posledních letech spojován především s tanečními a pohybovými inscenacemi, uvedl v Paláci Akropolis činoherního Macbetina. Inscenaci však spíše než text charakterizují výrazná vizuální složka, stylizace a fyzické herectví.

    Kouzlení s višněmi

    Višňový sad
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Poměřit svoje síly s geniální tragikomedií Antona Pavloviče Čechova Višňový sad je výzvou pro všechny ambiciózní divadelníky. Tentokrát jí podlehl soubor příbramského divadla se svým uměleckým vedoucím, režisérem Milanem Schejbalem. Výrazné krácení textu zohledňuje divadelní zkušenosti zdejšího publika, zároveň ovšem vyváženě respektuje...

    Rodina Rosti Nováka

    Family
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Rosťa Novák je rozený „entrepreneur“ velkého stylu. Patří ke generaci mladých, kteří vydupali v Čechách ze země zdánlivě nemožné – nový cirkus. Založil unikátní prostor pro nový cirkus a spřízněné druhy umění, JATKA78. Je také režisér profesionálního oka. Svou novou cirkusovou show Family aranžuje s velkým přehledem po prostoru i...

    Žalostná bilance podruhé

    Žalostná bilance podruhé
    09. listopadu 2015 1 komentář

    Úvahy posttelevizní

    Slovo jako zaklínadlo

    Slovo jako zaklínadlo
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Štěpán Pácl, od této sezony stálý režisér činohry Národního divadla, vydal knižně svoji disertační práci, kterou vloni ukončil studium Scénické tvorby a teorie scénické tvorby (scénologie) na DAMU. Nazval ji Slovo v prostoru (Scénické řešení a divácký prožitek dramatu). Na příkladech svých šesti inscenací popisuje proces jejich vzniku,...

    Daniel C. Jackson: O divadle iluze nemám

    Daniel C. Jackson: O divadle iluze nemám
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Skotský dramatik Daniel C. Jackson (*1980) se u nás proslavil díky hře Můj romantický příběh, kterou dosud uvedla tři divadla. Poté letos v červnu v Národním divadle Brno Tomáš Svoboda inscenoval jeho adaptaci Beaumarchaisovy Figarovy svatby a do třetice tento říjen uvedl Daniel Hrbek ve Švandově divadle v Praze jeho tarantinovskou gangsterku Zabít...

    Burza /

    Levínský píše Uhdemu

    Levínský píše Uhdemu
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Milý Milane, děkuji za Tvůj dopis. Nového Kunderu si koupím a přečtu. Když píšeš ve svém posledním dopise, že ministr obrany nemusí být voják, já myslím, že nejenže nemusí, ale že by jím ani být neměl. Což nemyslím jen proto, že mluvíme o silovém resortu, stejně tak jsem přesvědčen, že (Pokračování textu…)

    Burza /

    Divadlo D21

    Nora – Domeček pro panenky
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Místa pro „nová“ divadla

    Došlo do redakce

    Došlo do redakce
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Mikoláš Chadima: Alternativa I aneb Od rekvalifikací k „Nové“ vlně se starým obsahem Nakladatelství Galén 2015, 592 stran Pro pochopení normalizačních let v české kultuře neopominutelná kniha hudebníka a kulturního aktivisty Mikoláše Chadimy. Nejvýznamnější svědectví o českém roc ku husákovských let, od oficiálních kapel až po undergroundovou...

    Burza /

    Opavské divadlo na rozcestí?

    Opavské divadlo na rozcestí?
    09. listopadu 2015 1 komentář

    Herecká asociace informuje

    Jak šel čas v Rokoku III

    Jak šel čas v Rokoku III
    09. listopadu 2015 1 komentář

    Stoletá historie ve čtyřech skocích (III) Vostřelovo divadlo satiry a hvězd pop-music

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    09. listopadu 2015 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Operní film o filmu

    Tři přání aneb Vrtkavosti života.
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Operou-filmem Tři přání aneb Vrtkavosti života završil Bohuslav Martinů v roce 1929 poetistické či jazzové období své tvorby. Přesahovalo sice do poloviny třicátých let, ale opera o natáčení a projekci dadaistického filmu, v němž víla splní maloměšťáckým manželům tři přání, z nichž ovšem těží hlavně vychytralá panička, se formálně i...

    Střípky z Divadelního světa Brno 2015

    Sedm smrtelných hříchů
    09. listopadu 2015 diskutujte

    Jediným a snad i trvalým organizátorem Divadelního světa Brno je od letošního roku Národní divadlo Brno. A změna k lepšímu byla patrná ještě před zahájením festivalu – při pohledu do programu.

    Procházka Jiřího Suchého po Kurtu Weillovi

    Jitka Molavcová s Jiřím Suchým
    09. listopadu 2015 1 komentář

    Sepisovat zprávu o tomto večeru je v jednom ohledu zvláštní: repríza nebude, takže jej nelze p. t. publiku doporučit k návštěvě. Byl však pořízen televizní záznam (tvůrčí skupinou Ondřeje Šrámka), tedy byla celá věc, připravovaná několik měsíců, alespoň uchována.

    BOLEK POLÍVKA: Jsme třísky proti této kládě

    Bolek Polívka
    09. listopadu 2015 diskutujte

    V rozmezí dvou sezon potkává herec Bolek Polívka v Městském divadle Brno další velkou Shakespearovu figuru. Vedle Hamleta možná tu největší. Na jaře loňského roku začal na zdejší Hudební scéně jako židovský lichvář Shylock žádat libru masa z dlužníkova těla, nyní jako pošetilý Lear přijde o všechno. Stane se tak opět v režii Stanislava...

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 130)

    14. listopadu 2015 diskutujte

    Je středa, dovařil jsem a vyšlechtil stárnoucí tělo. Vydal jsem se na cestu za divadlem. Kam jinam… aneb Mudrování o vaření a loutkách

    21. listopad se blíží

    13. listopadu 2015 diskutujte

    Kompletní program Noci divadel, která se uskuteční 21. listopadu, byl zveřejněn. Česká, moravská a slezská divadla si opět připravila pestrý program, bohatý je však i letošní doprovodný program.

    Konference o umělecké tvorbě a výzkumu

    10. listopadu 2015 diskutujte

    Více než tři desítky doktorandů z Evropy, Kanady nebo USA vystoupí na Mezinárodní konferenci doktorských studií, která se uskuteční 20. a 21. listopadu 2015 na Divadelní fakultě JAMU. Zaměří se na problematiku přístupu, který usiluje o prolínání umělecké tvorby a vědeckých metod.

    Zažít pocit mužné družnosti

    13. listopadu 2015 diskutujte

    Film Sedm samurajů režiséra Akiry Kurosawy pro jeviště Eliadovy knihovny v Divadle Na zábradlí zadaptovali Tereza Marečková, Šimon Peták a Anna Petrželková.

    V Těšíně zvítězilo Slyšení

    Slyšení
    11. listopadu 2015 1 komentář

    Ve dnech 2. – 7. listopadu 2015 se uskutečnil už patnáctý ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska. Porota po zhlédnutí dvanácti představení udělila čtyři ceny, studentská porota pak dvě.

    Jiří Jelínek obdržel počtvrté Erika

    11. listopadu 2015 diskutujte

    V neděli 8. listopadu skončil 25. ročník Přeletu nad loutkářským hnízdem. Stejně jako v minulých letech byla udělena cena Erik.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 131)

    21. listopadu 2015 diskutujte

    Mám v sobě bolest. V milované Paříži běsnilo vraždění. Francie je ponořena ve výjimečný stav. V milované Praze kvasí hněv. V milovaném Brně se bojím, co bude dál… Aneb Mudrování nad večerem smějících se bestií k poctě Milana Kundery.

    Ceny Senior Prix za celoživotní mistrovství

    15. listopadu 2015 diskutujte

    Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila minulý víkend v Praze nadace Život umělce pět desítek interpretů starších sedmdesáti let. Mezi vyznamenanými byli i herci Marie Málková, Hana Talpová, Gabriela Vránová a Ladislav Mrkvička či recitátor Alfred Strejček.

    Tuctová kriminálka v nablýskaném obalu

    11. listopadu 2015 2 komentářů

    Inscenace Nick Petry Tejnorové je složená z výpovědí tří postav doplněných filmovými záběry vznikajícími přímo na jevišti. Inspirací se jí stal skutečný příběh z amerického Texasu, kde se jednoho dne ztratil třináctiletý chlapec, aby se o tři roky později objevil ve Španělsku.

    Life in China (No. 1)

    15. listopadu 2015 diskutujte

    Již sedmý měsíc pobývám v provincii Hunan ve městě Changsha, kde učím na univerzitě angličtinu, a místní zvyklosti mne nepřestávají udivovat. Řízení v protisměru, plivání po ulicích, děti v oknech aut či na motorkách jsou běžnou součástí dne... Otevíráme nepravidelný blog reportáží z Číny.

    Punková férie

    16. listopadu 2015 diskutujte

    V domě ve Vršovicích uvedla skupina Kartel svůj nový projekt. Hlavní inspirací pro inscenaci s názvem Marbacka byla režisérovi Janu Kačenovi finská spisovatelka Tove Janssonová, především její slavná postava skřítka Muminka.

    Kritické teze Josefa Hermana: Věc Makropulos v Bratislavě

    18. listopadu 2015 diskutujte

    Ve Slovenském národním divadle v Bratislavě uvedli operu Leoše Janáčka Věc Makropulos v režii Petera Konwitschného a dirigenta Ondreje Olose.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 132)

    28. listopadu 2015 diskutujte

    Proč dnes hrát Služky…? Proč dnes hrát Služky…? Proč dnes hrát Služky… Aneb Mudrování o Genetových Služkách brněnských Buranů.

    Burianovy cesty za operou

    23. listopadu 2015 diskutujte

    Přednáška Heleny Spurné s názvem Emil František Burian a jeho cesty za operou se uskuteční 26. listopadu 2015 v 17.00 hod v Divadelním ústavu.

    Brněnské Migrování

    21. listopadu 2015 diskutujte

    Činohra Národního divadla Brno uvede třídílný projekt s názvem Migrování. První díl tohoto projektu, který má za cíl zkoumat různé aspekty fenoménu „migrace“, uvede činohra NdB již v pátek 11. prosince 2015 v divadle Reduta.

    Zwanzig – neuvěřitelné jubileum! (No. 1)

    19. listopadu 2015 diskutujte

    Tolik let už je Pražskému divadelnímu festivalu německého jazyka, tak dlouho už otevírá českému publiku okna do německojazyčné divadelní Evropy. A jeho inspirativní role je nedocenitelná. (Dnes o dvou inscenacích z pražské části programu.)

    Theatertreffen 2016 – stipendium

    10. listopadu 2015 diskutujte

    Pražské Goethe Institut ve spolupráci s Berliner Festspiele vypsal pro divadelníky do 35 let stipendium na Mezinárodní fórum festivalu Berliner Theatertreffen 2016 (6. - 22. 5. 2016). Uzávěrka přihlášek je 15. 12. 2015.

    Dramatická soutěž 2016 vyhlášena

    14. listopadu 2015 diskutujte

    Divadelní a literární agentura Aura-Pont ve spolupráci s Činohrou Národního divadla vyhlašuje již tradiční soutěž o nejlepší původní divadelní hru. Otevřena je všem novým česky nebo slovensky psaným hrám (nikoliv ale adaptacím či dramatizacím jiných autorských děl).

    Divadlo v evropském pohraničí

    Divadlo v evropském pohraničí
    09. listopadu 2015 diskutujte

    V hlavním městě Litvy Vilniusu byly koncem září k vidění dvě zajímavé produkce: polský režisér Krystian Lupa nabídl litevskou pre­mié­ru poslední hry Thomase Bernharda Náměstí Hrdinů (Helden­platz) a významný litevský režisér Eimuntas Nekrošius představil působivé zpracování Puškinova dramatu Boris Godunov. Divadelní festival Sirenos, na...

    Nové vedení baletu Jihočeského divadla

    11. listopadu 2015 diskutujte

    Od sezony 2016/17 převezme vedení baletního souboru Lukáš Slavický, který je v současné době v angažmá Bavorského státního baletu v Mnichově jako první sólista.

    Ohlasy: Ad Herecká asociace informuje

    Ohlasy: Ad Herecká asociace informuje
    13. listopadu 2015 3 komentářů

    Statutární město Opava přispívá na kulturu ve městě více než stovkou milionů z celkového rozpočtu jen těsně přesahujícího 800 milionů. Slezské divadlo s jeho dvěstědesetiletou tradicí vnímají všichni jako výkladní skříň kultury města, a proto je Slezské divadlo podporováno každoročně bezmála 70 miliony (dvojnásobek příspěvku do všech...



    Obsah,