Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 15/2013

    Kritický žebříček 15/2013 – Letní letná a činohra

    Kritický žebříček 15/2013 – Letní letná a činohra
    17. září 2013 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Lenka Dombrovská Richard Erml Radmila Hrdinová Vladimír Hulec Jan Kerbr Kateřina Kočičková Jan Kolář Kateřina Rathouská Marie Reslová Jana Soprová Michal Zahálka Cie Cahin Caha (Francie) – Rose 3,5 (Pokračování textu…)

    Cirkus přijel, senzace se nekonala

    Le bal des intouchables
    17. září 2013 diskutujte

    Po letošním jubilejním ročníku už není pochyb. Z původně ko­mor­ního festivalu Letní Letná pro fanjšmekry je velikán, kte­rý návštěvnost počítá na desetitisíce.

    Hlavouni a lahváče

    Antiwords
    17. září 2013 diskutujte

    Festival Nultý bod, který chce být platformou pro fyzické a taneční divadlo, uvedl předpremiéru Spitfire Company – inscenace Antiwords, scénický tvar odvozený (nejen) od Audience Václava Havla. Premiéra se uskuteční v září ve Washingtonu v rámci festivalu Mutual Inspirations, pořádaný našimi oficiálními místy, který se v tomto roce zaměří na...

    V Praze se zjevil Rent

    Rent
    17. září 2013 2 komentářů

    Rent se odehraje v jednom takřka prázdném prostoru, v provokativních kostýmech newyorské mládeže 90. let, která prožije svou rockovou verzi příběhu Pucciniho Bohémy. I jim je zima, také nemají na nájem (Rent), místo na souchotě umírají na AIDS, převládají gayové a lesbičky, rodiče jim nechávají vzkazy a dobré rady do života na záznamnících, z...

    Ionescovo mysterium mortis

    Král umírá
    17. září 2013 diskutujte

    Inscenací Ionescova stěžejního dramatu Král umírá se režisér František Derfler zaobíral ve svých úvahách a představách už delší dobu. Stálou obtíží jeho Divadla U stolu však je to, že každá inscenace je závislá na tom, jací se v ní mohou sejít herci z různých brněnských divadel.

    Souznění hlasů v kostrbatých textech

    Touha jménem Einodis
    17. září 2013 diskutujte

    Postava Sidonie Nádherné (1885–1950), múzy, přítelkyně, respektive milenky slavných mužů Karla Krause, Maxe Švabinského či Rainera Marii Rilkeho, inspirovala Divadlo Ungelt k vytvoření komorního muzikálu Touha jménem Einodis.

    Vyhnáni k bezbřehé svobodě?

    Vyhnanci
    17. září 2013 diskutujte

    Brněnský Buranteatr zakončil svou velmi vydařenou sezonu premiérou jediného dramatu Jamese Joyce Vyhnanci. Hra, kterou slavný irský spisovatel psal ve švýcarském exilu v čase první světové války souběžně se svým klíčovým románem Odysseus, s nímž ji pojí některé autobiografické rysy, stojí v autorově díle poněkud stranou pozornosti nikoliv jen...

    Taneční hypotézy – Festival Tanec Praha 2013

    32 rue Vandenbranden
    17. září 2013 diskutujte

    Zavedený taneční festival pokračuje v realistické strategii. Progresivní program – díla, která posouvají taneční jazyk či signalizují vynořující se témata – zviditelňuje atraktivními mezinárodními hvězdami, schopnými přitáhnout široké publikum. Vybírám z jeho programu díla, která pokládám za vývojově signifikantní.

    Eliška Balzerová: Kdo jednou zklamal, zklame znovu

    Tři holky jako květ
    17. září 2013 diskutujte

    S dnešní principálkou Divadla Na Fidlovačce jsem se poznal před lety, kdy jsme spolu seděli v grantové komisi ministerstva kultury. Na rozdíl ode mě byla pokaždé svědomitě připravena, měla věcné připomínky a především smysl pro fair play. K rozhovoru jsme se sešli v její prostě zařízené kanceláři, kde strávila i letošní divadelní prázdniny,...

    Nepovedená Hřebejkova svatba

    Hřebejkovy Líbánky
    17. září 2013 diskutujte

    Cenu za režii si z letošního karlovarského festivalu odnesl Jan Hřebejk. Jeho Líbánky, uzavírající volnou trilogii „morálních filmů“, pošilhávají k severu, zůstaly však nepříliš zdařeným pokusem o nápodobu vzorů pohříchu nedostižných.

    Byl Sinatra v Karlových Varech? aneb Novinky v divadelních orchestrech našich lázní

    Swingdancing
    17. září 2013 diskutujte

    Naše lázně byly vedle svých léčivých procedur také vždycky kulturním střediskem svého regionu. K lázeňskému životu patřily promenádní koncerty místního orchestru a velmi často tu vznikaly i kvalitní divadelní scény, které spolu s „lázeňskými orchestry“ vytvářely pro hudebníky i skladatele vítanou existenční základnu.

    Susan Mach: Klíčem k napsání hry je dobrý příběh

    17. září 2013 diskutujte

    Když se mě lidi ptají, co dělám, snažím se působit zajímavě, a tak vždycky říkám, že píšu. Většinou se pak už nikdo na nic neptá. A když mi někdo přece jen položí tuhle nepříjemnou doplňující otázku „A co píšeš?“, často mlžím a všelijak se vyhýbám odpovědi.

    Burza /

    Školní poznamenání

    Školní poznamenání
    17. září 2013 diskutujte

    Přečetli jsme v Literárních novinách

    Představivost zabít nelze aneb Edinburgh Fringe 2013

    Trygve Wakenshaw alias Squidboy
    17. září 2013 diskutujte

    Šestašedesátý ročník Edinburgh Fringe festivalu, který každoročně v srpnu vzrušeným cvrkotem probudí k životu ospalý Edinburgh, byl letos neobvykle úspěšný i pro české divadlo. Dvě produkce – One Step Before the Fall a S/He Is Nancy Joe – získaly prestižní ocenění Herald Angel.

    Divadlo v Dlouhé

    Divadlo v Dlouhé
    17. září 2013 1 komentář

    Transformace pražské divadelní sítě

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    17. září 2013 diskutujte

    Léta letoucí slýcháme o pozitivních změnách, jaké by přineslo větší zapojení žen do politického dění. V posledním roce byly některé političky nepřehlédnutelné: paní Němcová, paní Klasnová, paní Peake, například. Jak hodnotíte jejich přínos politické kultuře a stranické taktice?

    Burza /

    Po Glassovi házeli rajčata

    Po Glassovi  házeli rajčata
    17. září 2013 diskutujte

    Letošní ročník Ostravských dnů na plakátech prezentoval především osobnost Philipa Glasse a jeho ansámblu, který se v Ostravě zastavil v rámci svého evropského turné. Ostravské dny však nabízí mnohem více. Je to unikátní festival s širokou mezinárodní účastí a skladatelská rezidence v jednom. Na rezidenci jsem se přihlásila jako skladatelka...

    Burza /

    Moje doteky s divadlem II

    Moje doteky s divadlem II
    17. září 2013 diskutujte

    Bruno Coquatrix mi nabízel, abych v Paříži ještě půl roku zpívala podobně jako třeba Hana Hegerová. Zuřily tam tehdy ovšem studentské bouře a vypadalo to dost divoce. Coquatrixovi jsem řekla, že o tom budu uvažovat, vrátila jsem se domů, tam opět David Bilk, už jsem pro něho měla natočené promo, Yesterday v režii Vladimíra Síse.

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    17. září 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Živým věřit nemůžete

    20. září 2013 diskutujte

    Dnes vystoupí v pražském Divadle Archa londýnská kabaretní hudební skupina Tiger Lillies. S jejím vedoucím, zpěvákem a hráčem na harmoniku Martynem Jacquesem chystáme rozhovor, který vyjde v DN 16/2013. Nabízíme z něj krátký úryvek.

    Polička plná mimů (No. 2)

    18. září 2013 diskutujte

    V Poličce pokračuje týdenní festival nonverbálního divadla Mime-Fest. Tentokrát přinášíme reportáž z druhého dne festivalu.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 28)

    18. září 2013 1 komentář

    Můj vrozený optimismus nemůže přebít fakt, že mně v ledničce zplesnivěla na týden uvařená fazolová polévka aneb Mudrování o tom, že člověk musí bejt frajerem do poslední chvíle.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 1)

    23. září 2013 diskutujte

    Ve znamení masek, nadživotních loutek, bubnů a akrobacie se nesl první den X. ročníku bienále mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo interesse v Ostravě. Zahajujeme denní zpravodajství.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 2)

    24. září 2013 diskutujte

    Loutkové divadlo je závislé nejen na tvůrčí invenci režiséra, případně dramaturga, schopnostech a dovednostech herců, citlivosti muzikanta, ale také (a často dokonce v první řadě) na hravosti výtvarníka. Druhý den Spectacula Interesse představil díla tří týmů s rozdílnou divadelní ambicí.

    Polička plná mimů (No. 3)

    20. září 2013 diskutujte

    Tento díl reportáže z mezinárodního festivalu Mime-Fest v Poličce věnujeme studentským workshopům, které jsou vedeny předními lektory z ČR, Slovenska, Maďarska, Polska, Německa a USA. Předchozí díly denního zpravodajství naleznete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Polička plná mimů (No. 4)

    24. září 2013 diskutujte

    Poslední reportáž z druhého ročníků poličského festivalu Mime-Fest.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 3)

    25. září 2013 diskutujte

    Třetí den na festivalu Spectaculo Interesse byl ve znamení loutkářských exhibicí aneb Porno loutky nespasí.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 4)

    26. září 2013 diskutujte

    Kromě představení pro děti se čtvrtý festivalový den Spectacula hrálo i pro publikum čistě dospělé. Hřebem večera se stalo The Ginodrama, které získalo cenu Gianduja di Pezza za rok 2011.

    Spectacula mezi šašky a královnami (No. 5)

    27. září 2013 diskutujte

    Předposlední den Spectacula nabídl dvě představení zahraničních loutkářů, jejichž tvorbu ovlivnila zkušenost z pražské DAMU, inscenaci Čert tě vem Divadla Alfa Plzeň a přivítal Nizozemce Dudu Paivu a Španělku Malgosii Szkanderu.

    Na okraj papírového Tance Praha

    19. září 2013 diskutujte

    V aktuálním čísle DN vyšel velký článek o Tanci Praha, pro i-DN připravila autorka dovětek o dvou inscenacích - Desh Akrama Khana a The Hill mužského tria Roy Assaf.

    Příští vlny jara a zimy (No. 1)

    27. září 2013 diskutujte

    Kulatý ročník …příští vlny/next wave… bylo třeba zahájit poctivě. Nejlépe dvojmo. Den před oficiálním zahajovacím večerem, ve čtvrtek 26. září, se proto konal festivalový Prolog v Divadle Kámen.

    Festival …příští vlna/next wave… bude světit jaro

    21. září 2013 diskutujte

    Dvacátý ročník festivalu ...příští vlna/next wave..., jenž nese podtitul Setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy, začne v Praze v pátek 27. září a potrvá až do 10. října.

    Příští vlny jara a zimy (No. 3)

    30. září 2013 diskutujte

    Energetické zdroje, industrializace a otázka lidské existence. Tři zásadní faktory našeho „tady a teď“ se staly tématem site-specific inscenace Ropa, závěrečné části čtyřdílného cyklu Cesty energie.

    Příští vlny jara a zimy (No. 2)

    29. září 2013 diskutujte

    Druhý, zahajovací večer festivalu ...příští vlna/next wave... patřil vernisáži výtvarně-divadelního projektu s názvem The Stranger Gets a Gift Service, který bude možné navštívit v divadle Afred ve dvoře v dnech 1. - 3. října. Předchozí díl denního zpravodajství najdete v sekci Seriály a blogy nebo v rubrice Festivaly.

    Příští vlny jara a zimy (No. 4)

    01. října 2013 1 komentář

    Čtvrtý festivalový večer s podtitulem Příběhy o statečnosti se nesl v ovzduší intelektuálního odboje proti totalitě a nezničitelné síly lidského ducha.

    Tip na příští týden – Francouzský nový cirkus

    27. září 2013 diskutujte

    Palác Akropolis 30. září a 1. října nabídne v rámci své nové programové linie CirkoConnection nejnovější inscenaci francouzského souboru Lonely Circus, která nese název Fell Fall Falen.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Josefa Hermana

    26. září 2013 1 komentář

    Festival by měl stále promýšlet, zda plní deklarované cíle a zda jsou ty cíle žádoucí a reálné. Mám o tom jisté pochybnosti, včetně druhového a žánrového zaměření.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Ruth Tonn Mendelsonové

    26. září 2013 diskutujte

    Festival byl krásně zorganizovaný, vysoce funkční a efektivní, lidé byli velmi ochotní a velkorysí a milovali divadlo, jedinou chybou byly titulky pro překlad. Pozdrav a hodnocení izraelské kritičky.

    Divadlo Plzeň 2013: Up & Down Karola Mišovice

    23. září 2013 diskutujte

    Plzenský festival Divadlo som navštívil už po tretí krát. A aj tento rok som sa opäť tešil na showcase toho najlepšieho z českého divadla a na ukážky z dielne svetovej produkcie. Tento rok však moje očakávania v niektorých prípadoch predbehli výsledok.



    Obsah,