Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 22/2013

    Časopisy odebírané knihovnou DÚ v roce 2014

    01. ledna 2014 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    Tip na 1. 1. 2014: Zahajovací koncert Roku české hudby

    27. prosince 2013 diskutujte

    Program Roku české hudby bude oficiálně zahájen koncertem České filharmonie s vystoupením patronky programu mezzosopranistky Magdaleny Kožené s orchestrální verzí Písní milostných Antonína Dvořáka za řízení šéfdirigenta a čestného prezidenta Roku české hudby Jiřího Bělohlávka. Koncert se bude konat ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

    Mirandolina z šedesátých

    Mirandolina z šedesátých
    02. ledna 2014 diskutujte

    Jiří Nekvasil si s dílem Bohuslava Martinů prostě rozumí. Vzpomeňme jen jeho televizní inscenace, které patří k tomu nejlepšímu z mála operních projektů pro polistopadovou televizi. Platí to i pro uvedení opery Mirandolina v NDM Ostrava.

    Divadlo, které našlo dirigenta

    Divadlo, které našlo dirigenta
    02. ledna 2014 diskutujte

    Je mu pětapadesát, pochází z Argentiny a posledních deset let žije ve Vídni. A zjevně patří k těm uhrančivým osobnostem, které dokáží všechny kolem sebe motivovat, strhnout. Mario De Rose se na podzim 2011 stal hudebním ředitelem opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích – a proměnil ji k nepoznání.

    Burza /

    Hercům: jak se vyvarovat emocí, když chcete dobře hrát divadlo

    Hercům: jak se vyvarovat emocí, když chcete dobře hrát divadlo
    04. ledna 2014 diskutujte

    Nejprve chvála. Z emocí a v emocích se toho rodí mnoho. V životě jsou důležité (i když někdy by se jim člověk nejraději vyhnul). Také v každé tvorbě jsou nezastupitelným zdrojem inspirací k nejrůznějším činům, nápadům, objevům a výpovědím.

    Kde dnes hledat masterpiece?

    Kde dnes hledat masterpiece?
    04. ledna 2014 diskutujte

    Vím, lidé teď televizí většinou pohrdají, doma už ji nikdo z vašich známých nemá (až se jednou bude sestavovat herbář těch nejomšelejších vět poslední dekády, věta: nevím, já televizi nemám, bude na prvním místě, a hned za ní bude jakési podivné mekání a í-hání), prostě všude kolem samí TV-klasti!

    Mé nejlepší chvíle: v hotelových pokojích (Úryvky z Deníku)

    Mé nejlepší chvíle:  v hotelových pokojích (Úryvky z Deníku)
    04. ledna 2014 diskutujte

    Když letos 15. srpna odešel polský dramatik, spisovatel a karikaturista Sławomir Mrożek (1930–2013) zanechal tu kromě de,sítek divadelních her a stovek próz také svůj Deník. Vedl si jej prý od svých osmnácti let, tj. od roku 1948, ale své deníkové záznamy publikoval až počínaje rokem 1962. Zatím vyšly tři svazky.

    Landovský tiskem

    Landovský tiskem
    04. ledna 2014 diskutujte

    Soubor Hodinový hoteliér a jiné hry zahrnuje osmero divadelních a rozhlasových textů jednotného stylu, ale nestejné úrovně.

    Burza /

    Městská divadla pražská

    Městská divadla pražská
    04. ledna 2014 diskutujte

    Transformace pražské divadelní sítě

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    04. ledna 2014 diskutujte

    Autoři televizního cyklu České století nám připomněli, že čeští politici nemluví v zákulisí zrovna vybraně. Přesto ale: překvapilo vás, že členové současné prozatímní vlády se vyjadřují ještě poklesleji než divadelní karikatury v politické satiře?

    Burza /

    Hledání nepřítele

    Hledání nepřítele
    04. ledna 2014 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Zásadní setkání dabérů

    Zásadní setkání dabérů
    04. ledna 2014 diskutujte

    Herecká asociace informuje

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    04. ledna 2014 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Zvěsti z Krytu (No. 20/1)

    27. prosince 2013 diskutujte

    Kritika by měla seriálům věnovat zásadně větší pozornost, rozebírat je, hodnotit je, probírat jejich dramaturgii, režii, dobré a špatné výkony. Stává-li se stokrát opakovaná lež pravdou, proč by se pravdou nemohla stát stokrát opakovaná pravda?

    Zvěsti z Krytu (No. 20/2)

    28. prosince 2013 diskutujte

    Dovoluji si upozornit, že kromě obecně známých menšin existuje i menšina lidí s nedeformovaným vkusem, která opovrhuje jim vnucovaným kultem násilí, blbosti, degenerované pseudozábavnosti, upadlého vkusu a pornografie. A ta že snad má také právo na život.

    Učitelé i vychovatelé

    O líné babičce
    02. ledna 2014 diskutujte

    Jsou ještě poetické světy, v nichž je člověku útulno a bezpečno jako v dětském pokojíčku. Mám teď na mysli dva zdánlivě nesrovnatelné světy, jakými jsou hry Petra Kolečka v A studiu Rubín a rodinné inscenace Jany Borny v Divadle v Dlouhé.

    Kauza DAviDA Drábka aneb Nejen o 11. přikázání

    Saša Rašilov, Martin Pechlát a Jana Pidrmanová
    02. ledna 2014 diskutujte

    Je to infantilní a bláznivé, obžerné, živelné, zábavné i příšerné, píše vcelku shovívavě v souvislosti s premiérou Jedenáctého přikázání o poetice Davida Drábka recenzentka LN.

    Nevábné artefakty soudobé češtiny

    Markéta Lazarová
    02. ledna 2014 diskutujte

    Markéta Lazarová jako divadlo? Proč ne. Inspirace se stále víc hledá v jiných uměleckých druzích. Snad je současná inflace dramatizací i příznakem hlubší krize soudobého divadla, jemuž se klasický repertoár zajídá, a k nové původní tvorbě nemá dostatek sil.

    Svoboda jako strašlivě nutná potřeba

    Vojna E.F. Buriana
    02. ledna 2014 3 komentářů

    Vojna byla první divadelní inscenací, v níž E. F. Burian ve svém „Déčku“ vycházel přímo z lidového umění (1935). Sám označil Vojnu jako voicebandovou montáž s baletem na texty lidové poezie, sebrané K. J. Erbenem. Nehledal v lidových písních, říkadlech a básních jen krásu, ale též sílu vzdoru v době hospodářské krize a sílícího...

    Potíže s literárním čtením

    Jiří Černý jako mladý Walser
    02. ledna 2014 diskutujte

    Inscenace Pomocník Walser pražského Studia Hrdinů měla premiéru shodou okolností dva dny poté, co Pražský divadelní festival německého jazyka uzavíralo vystoupení originálního švýcarského seskupení Kapelle Eidg. Moos, které ve svém jevištním projektu využilo některé Walserovy texty.

    Pěna festivalových dní

    02. ledna 2014 diskutujte

    Ostrava má pověst divadelně nejryzejšího města u nás, rádi léta jezdíme na každoroční přehlídkou zdejších činoherních inscenací Ost-ra-var. Letos se nezúčastnilo Loutkové divadlo, až dosud reprezentované vždy jednou inscenací.

    Prodej míst v Ráji zahájen

    31. prosince 2013 1 komentář

    Jako první na světě a samozřejmě první v České republice - pohádkové zemi se začalo obchodovat s místy v Ráji či jestli chcete místy v Nebi. Certifikát máte možnost vystavit pro sebe, své příbuzné, kamarády a pro své domácí miláčky - psy, kočky nebo rybičky.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 39)

    30. prosince 2013 1 komentář

    Mudrování nad nutností touhy člověka po kráse a radosti ze života aneb Mozartův Don Giovanni v provedení studentů brněnské hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění

    Zvěsti z Krytu (No. 20/3)

    29. prosince 2013 diskutujte

    Nelze jen sedět na prdeli a čekat, že do mne kultura sama od sebe vstoupí a oplodní po vzoru Ducha Svatého v případě panny Marie. Musím pro to něco taky sám udělat.

    Velký rozhovor s Viktorem Preissem: Úspěch není náhoda

    Velký rozhovor  s Viktorem Preissem: Úspěch  není náhoda
    04. ledna 2014 2 komentářů

    o vůni tátovy kožené bundy, celoživotních pochybnostech a nečekaném štěstí a taky o pouštění draků, nadčasovém herectví a nezadržitelné lavině smíchu

    Obsah divadelních novin 2013

    Obsah divadelních novin 2013
    10. ledna 2014 diskutujte

    DN-2013-obsah (Pokračování textu…)

    Přehled divadelních festivalů v roce 2014

    01. ledna 2014 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze. Přehled je připravován na základě informací pořadatelů a z veřejně přístupných zdrojů. Pokud není dosud známo přesné datum, uvádíme alespoň předpokládaný měsíc konání.

    VČD Pardubice na Silvestra bilancovalo

    02. ledna 2014 diskutujte

    U pardubických diváků již podruhé nejvíce uspěl muzikál Zpívání v dešti. Cenu novinářů obdržela absurdní komedie Pokusní králíci v režii Anny Petrželkové.

    Ale báseň je dar

    05. ledna 2014 1 komentář

    Trochou nedivadelního projevu v nedivadelním prostoru, trochou šaškovitosti, úzkosti, sarkasmu, lásky, provokace a především osobitou prací s poezií. Tím vším chce dnešní svět oslovit nově vzniklá nezávislá divadelní skupina Masakr Elsinor.

    Zajistit důstojnou budoucnost

    30. prosince 2013 diskutujte

    Olomoucké Divadlo hudby bude od příštího roku součástí Muzea umění. "Tímto krokem chceme zajistit důstojnou budoucnost Divadla hudby a současně pomoci i Muzeu umění," konstatoval primátor Olomouce Martin Novotný.

    Nesnesitelná přímost letu

    30. prosince 2013 diskutujte

    Režisér Jan Frič, kterého si divadelní společnost Masopust tentokrát přizvala ke spolupráci, zasadil hru Františka Langera Andělé mezi námi do počátku třicátých let dvacátého století - tedy do časů, v nichž byla napsána.

    Play Ibsen (Cvičení z postdramatiky)

    03. ledna 2014 5 komentářů

    Málokdy se stane, že by z inscenace tak okatě lezla odfláknutá dramaturgie aneb Ibsenova Nora v brněnské Redutě v režii a razantní úpravě slovenského režiséra Rastislava Balleka, v hlavních (a jediných) rolích s Petrem Halberstadtem a Evou Novotnou.

    Zvěsti z Krytu (No. 21)

    04. ledna 2014 diskutujte

    Tak, to jsem se zase hezky rozhořčil. Ano, to je to správné slovo: rozhořčil (chutnáte na půnebí onu hořkost slova?). Rozhořčil. Nikoli vztekle a jedovatě.

    Zápisník Jana Kerbra (No. 3)

    05. ledna 2014 1 komentář

    Umělecká učiliště vypouštějí do života každý rok další a další absolventy, v případě těch divadelních to vede ke vzniku nových souborů. Jedním z nich jsou i La´My, které momentálně v divadelním sále pražské Reduty prezentují inscenaci Kuřačky a spasitelky. Aneb Zakuřte si s mladými herci.

    Divadlo Kámen: Postřehy (No. 2)

    03. ledna 2014 10 komentářů

    Jak to vidím já aneb Být hercem Divadla Kámen.

    Kritický žebříček 22/2013 – Ost-ra-var

    Kritický žebříček 22/2013 – Ost-ra-var
    02. ledna 2014 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Pavla Bergmanová Jan Grulich Josef Herman Radmila Hrdinová Vladimír Just Jan Kerbr Petr KlariN Klár Jiří P. Kříž Taťána Lazorčáková Martin Macháček Věra Ptáčková Lenka Šaldová Jiří Štefanides Ladislav (Pokračování textu…)

    Lucie Trmíková: Divadlem Boha neurážím

    04. ledna 2014 diskutujte

    Napsala mi sms: S váma bude evidentně sranda. Lucie Trmíková. To když jsem nejdřív její telefonní číslo dal omylem naší tajemnici, která sháněla jiné, a pak jsem se nedostavil do Divadla Na zábradlí na naši první schůzku.

    Tip na leden i únor – Listování s Danem Brownem

    06. ledna 2014 diskutujte

    Listování v čele s Lukášem Hejlíkem představí 15. ledna na Nové scéně Národního divadla poslední knihu Dana Browna - bestseller Inferno. Poté se tým vydá na pekelné turné po třiceti českých městech. Po pražském představení, které začíná ve 20:00, bude následovat diskuze s autorem.

    Zdeněk Košler v ND netradičně

    02. ledna 2014 diskutujte

    Brněnská JAMU se využitím speciální technologie, již využila při prezentaci výstavy v Národním divadle věnované dirigentu Zdeňkovi Košlerovi (1928-1995) přidala k Berlínské filharmonii a Vídeňské státní opeře. Výstava potrvá do konce března.

    Solidarizuji se s Vašimi postoji

    07. ledna 2014 diskutujte

    Před více než třemi lety byly zfalšovány prezidentské volby v Bělorusku. Mikola Statkievič, prezidentský kandidát sociální demokracie, zadržený 19. prosince 2010, je stále ve vězení. Myslím, že zrovna teď je ta správná chvíle napsat Statkievičovi novoroční přání.



    Obsah,