Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 14/2014

    Kritický žebříček 14/2014 – opera

    Kritický žebříček 14/2014 – opera
    31. srpna 2014 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Jan Dehner Věra Drápelová Vít Dvořák Helena Havlíková Josef Herman Radmila Hrdinová Olga Janáčková Lenka Šaldová Ivan Žáček Národní divadlo Praha, Státní opera – Giacomo Puccini: La Rondine (Pokračování textu…)

    Ďábla zraditi

    Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši
    31. srpna 2014 diskutujte

    Komorní scéna Aréna představila v závěru uplynulé divadelní sezony další z textů současné ruské dramatiky. Komedie s odérem nadpřirozenosti Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši Germana Grekova a Jurije Muravického sice není trefa do černého jako Ruská zavařenina Ludmily Ulické, dokáže však upoutat především mladší publikum.

    Ironikova jeskyně

    Cena facky aneb Gottwaldovy boty
    31. srpna 2014 diskutujte

    Předposlední červnovou sobotu mohli diváci Slováckého divadla v Uherském Hradišti prožít opakované deja vu. Režisér Břetislav Rychlík připustil k sobě dva neslučitelné autorské typy a přivedl na jeviště regionální hru Cena facky aneb Gottwaldovy boty, v níž se místní mohou poznávat jako známí či vzdálení příbuzní postav.

    Brno praskalo smíchy

    Brno praskalo smíchy
    01. září 2014 diskutujte

    Status mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno je problematický již od roku 2010, kdy vznikl. Hlavním protiargumentem jeho existence je nevyhovující střídání ředitelů brněnských divadelních příspěvkových organizací v pozici vedoucí osobnosti akce.

    Tereza Dočkalová: Touha je palivo ctižádosti

    Tereza Dočkalová: Touha je palivo ctižádosti
    01. září 2014 diskutujte

    Do libeňské Pizzerie u divadla dorazila se zpožděním, ale čekání mi vynahradila zápalem, s jakým si poradila s každou otázkou. Menší komplikace nastala až při autorizaci. Absolventka ostravské konzervatoře a opora tamější Komorní scény Aréna, oceněná jako mladý talent Cenou Thálie, přestoupila do Prahy do vytopeného Divadla pod Palmovkou. Nový...

    Chvála repríz

    Chvála repríz
    01. září 2014 diskutujte

    Úvahy posttelevizní

    Burza /

    Výpomoc mdlému filmu aneb Krobot na vsi

    Výpomoc mdlému filmu aneb Krobot na vsi
    01. září 2014 diskutujte

    Filmových dílek sebevědomých debutantů se letos vyrojilo několik. Ve všech směrech, včetně pokory autora, se jim vymyká filmová prvotina zkušeného divadelníka Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

    Burza /

    Just píše Rejžkovi

    Just píše Rejžkovi
    01. září 2014 diskutujte

    Obvyklý hradecký svátek divadla na přelomu června a července mi sice ataky bolesti trochu pokazily, ale zase jsem si z toho udělal lakmusový papírek.

    Burza /

    Děti slunce

    Děti slunce
    01. září 2014 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Herecká asociace informuje

    Herecká asociace informuje
    01. září 2014 diskutujte

    Zasedání Mezinárodní herecké federace (FIA) – Athény (HA je členem FIA. Dlouholetým zástupcem českých herců je za HA Jiří Hanák. Účastní se pravidelných zasedání, kde získáváme zkušenosti a podporu při řešení aktuálních problémů v souvislosti s naší profesí. V ostatních demokratických zemích je totiž mají po dlouholetém úsilí...

    Bylo nás pět a půl, Dějství první

    Bylo nás pět a půl, Dějství první
    01. září 2014 diskutujte

    Proti proudu času je lepší plavat v plné síle tvůrčího věku, než se nechat unášet olejnatou vodou dávných vzpomínek. Zdálo by se, že všestranný Břetislav Rychlík (1958), herec, divadelní režisér, filmový dokumentarista, scenárista, fejetonista, folklorista i občanský aktivista má ještě na paměti času dost. Redakci Divadelních novin však...

    Bůh tě pomiluj, chybující člověče

    Rusalka
    01. září 2014 diskutujte

    Nové nastudováním Rusalky Antonína Dvořáka doložilo, že českokrumlovská točna nemusí být (jen) turistickou atrakcí, ale pozoruhodným divadelním prostorem, který skýtá jedinečné možnosti interpretace.

    Tanec Praha 2014 o koncích a počátcích civilizace

    Black Out
    01. září 2014 diskutujte

    Letošní hlavní festivalový program přinesl patnáct, s jedinou výjimkou, zahraničních choreografií. Mezi nimi dvě „události festivalu“ – dvoják kanadské choreografické superhvězdy Marie Chouinard Sacre du Printemps a Henri Michaux: Mouvements a specialita: skrznaskrz protančený koncert pod názvem Coup Fatal hudební skupiny z Konga pod uměleckou...

    Okem souseda

    Poslední trik Georgese Mélièse
    01. září 2014 diskutujte

    Troufám si tvrdit, že se v Čechách tradičnímu loutkovému divadlu daří poměrně dobře, i když ho je pořád méně a méně. A viděno z perspektivy Skupovy Plzně 2014 by se dokonce mohlo zdát, že jediným opravdu velkým tvůrcem, který se s tímto žánrem stále zabývá, je režisér Tomáš Dvořák.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 1)

    11. září 2014 2 komentářů

    Začal 22. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO. Na programu byly inscenace: 1914 Roberta Wilsona, Poslední trik Georgese Mélièse v režii Jiřího Havelky a aktualizovaný Revizor Viktora Bodó.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 2)

    12. září 2014 diskutujte

    Druhý den festivalu DIVADLO Plzeň mapoval banality vraždy a zla - od Maryši brněnského Hadivadla po Jelinekové Anděla zkázy - Rechnitz.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 3)

    12. září 2014 diskutujte

    O performanci Alive švédského výtvarníka Karla Hallberga odehrávající se v plzeňských ulicích aneb I takové akce se odehrávají v rámci festivalu. Škoda, že jich není víc.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 4)

    13. září 2014 diskutujte

    Třetí festivalový den - české barvy hájil Terminus od Kašparů a Hamlet ze Švandova divadla, zahraniční pak francouzský Sergův efekt a izrealská inscenace Saddám Husajn - Mystérium.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 5)

    13. září 2014 diskutujte

    Zdálo se to být dobrým nápadem – na konec festivalového večera zařadit kabaret: komorní inscenaci Městského divadla Zlín Kabaret Astragal aneb Malý kapesní kabaret nejen pro kapsáře a jiné lapky. Žít o život!

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 6)

    14. září 2014 diskutujte

    Experiment, skepse a jízlivost vítězily nad operetní reality show. O Adámkově Řekni něco, Mikuláškově Zlatých šedesátých a Rajmontově Ruské zavařenině.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 7)

    14. září 2014 diskutujte

    Multimediální produkci Cyklus charakterizují její autoři Wojciech Wiński a Ewa Kaczmarek jako sérii obrazů, „o kterých jsme vždy snili”. Dalo by se s ní však dojít mnohem dál a do lidské psychiky nahlédnout hloub.

    Premiéry 16. 9. – 29. 9. 2014

    15. září 2014 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 69)

    14. září 2014 3 komentářů

    Osud je někdy laskavý, shovívavý a v dobrotách štědrý. Dovede připravit věci až neskutečně neuvěřitelné aneb Mudrování nad nekulatým jubileem

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 9)

    15. září 2014 diskutujte

    Unaveni sluncem, Ptačí sněm a Hamlet aneb Neděle, poslední den Hlavního programu letošního festivalu DIVADLO Plzeň.

    Velká a malá gesta DIVADLA (No. 10)

    15. září 2014 diskutujte

    Dvanáct herců - absolventů herectví KALD DAMU - stojí před divákem a 90 minut se zpovídá. O Regulaci intimity Jiřího Havelky.

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    23. září 2014 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Jak hodlám vést Divadelní noviny

    03. září 2014 2 komentářů

    Divadelní noviny jsou podle mého názoru nezastupitelné v reflexi současného divadelního umění v uměleckých, společenských a politických kontextech doby, takové hodlám zachovat a rozvíjet... Přihláška do konkursu na šéfredaktora Divadelních novin.

    Podpora kritické budoucnosti

    16. září 2014 6 komentářů

    Na festivalu DIVADLO byla minulou středu udělena Stipendijní cena mladých kritiků. Historicky prvním laureátem se stal student divadelní vědy UK a jeden z pravidelných autorů Divadelních novin Michal Zahálka.

    Balkán v Akropoli

    09. září 2014 diskutujte

    Od 28. do 30. září bude Palác Akropolis okupovat balkánské divadlo. Festival Balkán Spirit otevře Marko Mandić, který přiveze oceňovaný projekt Mandić Trilogy. Představí se také bulharský performer Ivo Dimchev. Závěrečný večer pak bude patřit ironikům chorvatské performativní scény – skupině 100 ROOM.

    Divadlo Kámen: Postřehy (No. 5)

    06. září 2014 18 komentářů

    Jestliže herec nevystavuje své tělo, ale popírá je, spálí je, osvobodí je od veškeré rezistence vůči jakémukoli psychickému impulsu, pak neprodává své tělo, nýbrž ho obětuje aneb Proč nebýt "prodejným hercem”?

    Perseidy nad Letnou (No. 7)

    03. září 2014 diskutujte

    Skupina belgických, francouzských a kanadských akrobatů - Compagnie du Poivre Rose vytvořila společně se svéráznou moravskou muzikantkou Ivou Bittovou projekt Le Poivre Rose (Růžový pepř).

    Company.cz vstupuje do sezony s novým vedením

    10. září 2014 diskutujte

    Ředitelku Evu Bergerovou vystřídal Vojtěch Štěpánek. Na včerejší tiskové konferenci představil rozšíření názvu scény o titul "Centrum východní dramatiky".

    Mimové čtyř kontinentů v Poličce

    08. září 2014 diskutujte

    Třetí ročník jediného festivalu pantomimy v České republice Mime Fest proběhne od 15. do 20. září v Poličce a od 17. do 22. října v Praze, kde se letos koná poprvé.

    Osmašedesátý se vrací aneb Avignonský maraton 2014 I.

    Osmašedesátý se vrací aneb Avignonský maraton 2014 I.
    01. září 2014 diskutujte

    Sotva náhodou sloužila jako upoutávka letošního Avignonského divadelního festivalu fotografie zaplněného hlediště Cour d’Honneur – tedy tzv. Čestného dvora – Papežského paláce, nejdůležitějšího dějiště festivalu, na představení Sastrova Richarda II. (Richard v podání Denise Podalydèse) v roce 2010. Podíváme-li se na snímek důkladněji,...

    Český rozhlas versus Hus & Berlusconi

    Český rozhlas versus Hus & Berlusconi
    01. září 2014 diskutujte

    Naposledy se vracíme k polemice Pavla Kohouta s Českým rozhlasem, v případně další výměny názorů budeme rádi pokračovat na iDN. Pavel Kohout požádal o reakci na text Jana Vedrala (DN 13), Irena Žantovská o zveřejnění plné verze svého dopisu, z něhož Pavel Kohout citoval (DN 12) a zvýrazněné pasáže nepoužil.

    O nemovitostech

    O nemovitostech
    31. srpna 2014 diskutujte

    Milá Terezo, zdravím vás, ale především se vám z celého srdce omlouvám: tím totiž, že jste na sobě onoho večera měla tričko s vyšitým kočičím obličejíčkem, jehož zorničky byly umístěny přesně v těch místech, v nichž muži tíhnou vidět ženské duše.

    Káru táhnem dál

    Káru táhnem dál
    31. srpna 2014 diskutujte

    K poslednímu červnu skončil ve funkci šéfredaktora Jan Kolář, od července jsem byl Společností pro Divadelní noviny šéfredaktorem jmenován na základě konkurzu já. Odchod zakladatele Divadelních novin vyvolal lecjaká pnutí a podnítil kuloárové i veřejné debaty, na můj vkus za hranicemi dobrých mravů. Inu, Jan Kolář leckoho provokoval, nadělal si...

    Bylo & bude 14/2014

    Bylo & bude 14/2014
    31. srpna 2014 diskutujte

    Bylo 26. června otevřelo Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea v Mramorových sálech Biskupského dvora v Brně výstavu Neuč orla létat – Peter Scherhaufer v Divadle (Husa) na provázku. Výstava k 15. výročí úmrtí akcentuje Scherhauferovu režijní činnost v Divadle Husa na provázku, jehož byl spoluzakladatelem a kde působil až (Pokračování...

    Sukces léta

    Sukces léta
    31. srpna 2014 diskutujte

    S potěšením konstatujeme hned dva: MeetFactory – S. Žadan, O. Zabužko, J. Vynnyčuk: Autoatlas Ukrajiny (režie E. Zembok) Putovní projekt Autoatlas Ukrajiny neodhaluje jen tajemná zákoutí pravého i levého břehu Vltavy, ale především zdařile představuje povídkovou tvorbu současných ukrajinských spisovatelů. Tato prázdninová site-specific inscenace,...

    Výročí – září

    Výročí – září
    01. září 2014 3 komentářů

    Schönová Vlasta, herečka (1. 9. 1919) △ Fialová Květa, herečka (1. 9. 1929) △ Rudolfová Jarmila, sólistka opery (1. 9. 1934) △ Bičiště Josef, herec (1. 9. 1959) △ Jandák Miloš, loutkoherec (2. 9. 1924) △ Dušek Václav, dramaturg (2. 9. 1944) △ Josefík Josef, dramaturg (2. 9. 1949) △ (Pokračování textu…)



    Obsah,