Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    Mimové čtyř kontinentů v Poličce

    Třetí ročník jediného festivalu pantomimy v České republice Mime Fest proběhne od 15. do 20. září v Poličce a od 17. do 22. října v Praze, kde se letos koná poprvé. Zájem o pantomimu v Česku roste tak, že se Mime Fest od příštího roku bude konat nejen v Praze a v Poličce, ale i v Ostravě. Na festival letos zamíří mimové z celkem čtyř kontinentů, mezi nimi i světové špičky v oboru jako například Red Bastard a Michael Trautman z USA nebo Bodecker&Neander z Německa, kteří vystoupí v pražském Paláci Akropolis. V nové formaci se také představí mimové z legendárního polského Divadla pantomimy Henrika Tomazsevského.

    Na festivalu vystoupí také Red Bastard FOTO ARCHIV FESTIVALU

    Na festivalu vystoupí také Red Bastard FOTO ARCHIV FESTIVALU

    Poprvé letos přijedou i mimové z afrického a jihoamerického kontinentu – Teatr del Cielo z Ekvádoru a El Ghaba z Egypta. Ty na Mime Festu čeká dokonce jejich evropská premiéra. Je to pro ně obrovská událost, protože je to poprvé, co se svým souborem vycestují mimo Egypt. Bylo ale obtížné je k nám přivézt. Nakonec je podpořilo Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze a Ministerstvo kultury Egypta. Jejich účast bude doprovázet i egyptská celebrita Rogina, která se na jejich představení do Poličky přijede podívat, prozrazuje Radim Vizváry, ředitel festivalu.

    Umělecká úroveň Mime Festu se každým rokem zvyšuje a spolu s ní roste i zájem veřejnosti o pantomimu. Zatímco vloni festival navštívilo přes 3 000 diváků, letos se jich očekává až 5 000. Původně jsme začínali jako malý festival mimů ze střední a východní Evropy, ale rychle jsme získali výbornou reputaci a teď se nám hlásí mimové z celého světa a jsme v pozici, že si už můžeme vybírat, koho pozveme, říká Vizváry. Obor mimického divadla budou na festivalu dále prezentovat i Bolek Polívka, Spitfire Company či nové soubory mladých mimů jako například Mime Prague nebo Mime Fatale.

    V Praze i v Poličce vyrazí mimové i do ulic, kde budou bavit kolemjdoucí. Součástí festivalu budou jako každý rok i workshopy vedené profesionálními lektory pro odbornou i laickou veřejnost. Povedou je lektoři z USA, Ekvádoru, Finska, Německa, Polska a České republiky.

    Mime Fest navazuje na několik málo mezinárodních festivalů mimického divadla konaných v naši historii. První se konal v roce 1969 v Praze a poslední v roce 1996 v Kolíně. Cílem festivalu Mime Fest je obnovení zapomenuté slavné éry české pantomimy, pokračování v její tradici a vytvoření platformy pro mimické umění. Usiluje o rehabilitaci téměř zapomenutého oboru, který dnes dokáže překvapit svou moderní podobou.

    Více informací na: www.mimefest.cz

    • Autor:
    • Publikováno: 8. září 2014

    Komentáře k článku: Mimové čtyř kontinentů v Poličce

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,