Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 1/2015

    Nová krev

    06. ledna 2015 diskutujte

    Koncepce od září nového uměleckého šéfa Činohry Národního divadla Daniela Špinara aneb Jsem připraven ujmout se funkce uměleckého ředitele Činohry ND s veškerou zodpovědností, která z této funkce vyplývá.

    Burza /

    Měla Bába bochník chleba

    Báby
    07. ledna 2015 diskutujte

    Převážně ženský tvůrčí tým uvedl v Divadle Na zábradlí inscenaci, jejímiž ústředními postavami jsou ženy. Dramatizátorka Dora Viceníková propojila mikropovídky Daniila Charmse a učinila Báby „hrdinkami“ i vypravěčkami. Režisérka Anna Petrželková pak zpřítomnila karikatury žen, které nemají na práci nic lepšího než starost o to, co...

    Lotři na kraji města

    Fligny, koks a kutilové
    07. ledna 2015 diskutujte

    Královéhradecká inscenace Fligny, koks a kutilové je ukrutně vtipná podívaná. Vtipná je díky textu francouzského dramatika Mohameda Rouabhiho a hravému překladu Jana Tošovského (který mi například připomněl něžnou nadávku z dětství – ichtyl), podívanou vytváří režisér Jan Frič společně se scénografem Nikolou Tempírem. Možná je nadnesené...

    Apologie zlínského workoholismu

    Baťa Tomáš, živý
    07. ledna 2015 diskutujte

    Městské divadlo Zlín odstartovalo poslední letošní premiérou trilogii tematicky zacílenou na rodinu Baťovu. První díl o Tomáši Baťovi, zvaném též zakladatel, připravil někdejší umělecký šéf scény Dodo Gombár.

    Baťa Tomáš, mrtvý

    Baťa Tomáš, živý
    07. ledna 2015 1 komentář

    Téma Baťa je pro město Zlín a jeho okolí bezpochyby zásadní a divadelní inscenace na toto téma vždy vhodným projektem a možným prubířským kamenem nacházení vztahu k němu. Přímo Tomáši Baťovi se již MD Zlín věnovalo (nepočítáme-li Botostroj z roku 1947) v roce 1991 inscenací Tomáš Baťa I. (text Š. M. Sokol, režie Karel Semerád).

    Královna druhá ostravská

    Maria Stuarda
    07. ledna 2015 diskutujte

    Volný inscenační triptych anglických královen italského bel canta v díle Gaetana Donizettiho pokračoval v NDM Ostrava druhou částí, operou Maria Stuarda (Marie Stuartovna) z roku 1835. Stejně jako ve vloni uvedené opeře Anna Boleyna jde o konflikt dvou hrdých žen, který Donizettiho kompoziční technika dokáže náležitě vyhrotit. V obou případech...

    Příliš patosu pro venkovskou paní

    Legenda o Kateřině z Ledernu
    07. ledna 2015 2 komentářů

    Pořídit původní operu s tématem dějin Liberecka napadlo Martina Otavu ještě coby ředitele Divadla F. X. Šaldy. Dobrý nápad, včetně úmyslu oslovit jako autorku zkušenou a uznávanou skladatelku Sylvii Bodorovou. I do nastudování se evidentně vložila potřebná energie a prostředky – jenže Legenda o Kateřině z Redernu se tentokrát autorce libreta i...

    Alfréd Radok 100

    Alfréd Radok 100
    07. ledna 2015 diskutujte

    Sté výročí narození významného divadelního a filmového režiséra Alfréda Radoka (17. 12. 1914 – 22. 4. 1976) připomenulo několik akcí, které pořádaly tyto instituce: Městská knihovna v Praze, Knihovna Václava Havla, Národní filmový archiv, Městská divadla pražská, Česká televize, Český rozhlas, Nadační fond Cen Alfréda Radoka a Institut...

    Londýn bez vysokých podpatků

    Elektra
    07. ledna 2015 diskutujte

    Moje prosincové tažení do Londýna mělo už předem dané cíle (a většinou i přes internet koupené lístky). V Londýně sezona nikdy nekončí a ulice, stejně jako divadla, jsou nabité stále. I když málokdo je asi takový šílenec jako já. Tři a půl dne, šest představení.

    Burza /

    Rejžek píše Justovi

    Rejžek píše Justovi
    07. ledna 2015 diskutujte

    Milý Vladimíre, tak nám to nějak uteklo a slavíme první výročí naší vzájemné korespondence. Dej si na oslavu někde něco, já to pak pošlu redakci k vyúčtování, jo? Jistě pochopíš, že si začátek nového roku nechci kazit jakýmkoli návratem k jistému Z. P. Je přece tolik důležitějších a aktuálnějších věcí! (Pokračování textu…)

    Burza /

    3LO3

    3LO3
    07. ledna 2015 diskutujte

    Který soubor nebo osobnost byste v nadcházejícím roce pozval do Česka?

    Bylo nás pět a půl, dějství desáté

    Bylo nás pět a půl, dějství desáté
    07. ledna 2015 diskutujte

    Pozritě, Hanáci! Ve volejbalu nás porazili, všetky ženské nám prebrali a nejlepší divadlo dělajú, prohlásil k souboru Divadla na provázku Peter Scherhaufer po soustředění na Komáří louce u jihočeského rybníka Holub v létě 1984. Exaktně prokazatelné jsou samozřejmě jen ty volejbaly a jeden fotbal.

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    07. ledna 2015 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Festival hudebního divadla OPERA 2015

    08. ledna 2015 diskutujte

    HLAVNÍ PROGRAM Čtvrtek 22. ledna 19.00 (Státní opera) NÁRODNÍ DIVADLO Arrigo Boito: MEFISTOFELES dirigent Marco Guidarini, režie Ivan Krejčí, účinkují Raúl Gabriel Iriarte, Alžběta Poláčková / Christina Vasileva, Štefan Kocán / Peter Mikuláš / Jiří Sulženko Pátek 23. ledna 19.00 (La Fabrika) OPERA POVERA, z. s. Andrew Yin Svoboda: MARTIN...

    Jan Wolf: Rád bych snížil…

    09. ledna 2015 diskutujte

    ...počet pražských příspěvkových divadel. Jak bude postupovat transformace pražských divadel? Konečně začne rekonstrukce Divadla pod Palmovkou. Poradci pro divadlo budou Ondřej Vetchý a Jan Potměšil. Rozhovor s novým pražským radním pro kulturu.

    Divadla by měli posuzovat pouze odborníci

    13. ledna 2015 diskutujte

    Praha si loni nechala vypracovat nový návrh hodnocení divadel, která jako příspěvkové organizace zřizuje magistrát. Návrhem pověřila odborný tým bývalá rada hlavního města. Před koncem svého volebního období ho schválila. Návrh by chtěl rozvíjet i nový radní pro kulturu Jan Wolf.

    Když vás všecko sere

    1000 věcí, co mě serou aneb Tvoje bába je komedie
    07. ledna 2015 diskutujte

    O blogu 1000 věcí, co mě serou jsem se dozvěděl až ve chvíli, kdy bylo jasné, že půjdu na jeho dramatizaci, kterou zinscenovala punková odnož libereckého Divadla F. X. Šaldy, tedy zlopověstné Divadlo F. X. Kalby, ve spolupráci s podobně zaměřenou odnoží měšťáckého Divadla pod Palmovkou – Studiem PalmOFFka. Začal (Pokračování textu…)

    Faust ztracený a zachráněný

    Faust
    06. ledna 2015 diskutujte

    Divadlo F. X. Šaldy uvedlo na komorní scéně Malého divadla dramatizaci klasického Goethova díla Faust v režii uměleckého šéfa Ivana Rajmonta. Inscenace však nijak „komorní“ není.

    Premiéry 20. 1. 2014 – 1. 2. 2015

    15. ledna 2015 diskutujte

    Převzato z databáze IDU / DÚ v Praze.

    Šlo o nepřijatelný útok na svobodu projevu

    08. ledna 2015 diskutujte

    Národní divadlo uctí symbolickou minutou ticha před každým dnešním představením památku obětí včerejšího atentátu na novináře týdeníku Charlie Hebdo.

    Liberecký beránek okusí Big Apple

    07. ledna 2015 diskutujte

    Naivní divadlo Liberec bude ve dnech 9. - 13. ledna hostovat s inscenací O beránkovi, který spadl z nebe na mezinárodním kulturním veletrhu APAP v New Yorku.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 85)

    11. ledna 2015 diskutujte

    Františákova inscenace po třiceti letech následuje inscenaci Hajdovu. Také tato inscenace se ptá: Proč dnes? aneb Mudrování nad premiérou Sofoklova Krále Oidipa v Mahenově divadle.

    Přestanu se na nějaký čas angažovat

    08. ledna 2015 diskutujte

    V minulých dnech mne byl diagnostikován v průměru 3.5 cm kulatý nádor na mozku. Budu se nyní věnovat už jen práci v přírodě, v sadech, na loukách a se zvířátky.

    Naivní divadlo Liberec svůj cíl v New Yorku splnilo

    16. ledna 2015 diskutujte

    Naivní divadlo Liberec bylo Českými centry - ve spolupráci s Institutem umění / Divadelním ústavem Praha - vybráno k účasti na českém showcase - prezentaci českých souborů v Českém centru New York při příležitosti veletrhu Performing Arts - APAP. Svůj cíl předvést v New Yorku kvalitní české loutkové divadlo v moderní formě splnilo.

    Jiří Suchý z Tábora: Inspirace je nevyčerpatelná

    16. ledna 2015 diskutujte

    Dnes má v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích premiéru komedie podle povídky Bohumila Hrabala Bambini di Praga. Režie se ujal ostravský režisér Janusz Klimsza, který s činoherním souborem JD spolupracoval už podruhé. Nabízíme krátký rozhovor s představitelem role Bucifala.

    Bůh? Ten mě nikdy neobšťastnil…

    13. ledna 2015 diskutujte

    Už podruhé za necelý rok se na prknech Divadelního studia Marta objevuje drama Federica García Lorcy. Vhled do života na španělské vesnici se režisérce Gabriele Krečmerové v inscenaci Yerma (Plaňka) vydařil znamenitě.

    Zemřela Eva Jiroušková

    12. ledna 2015 diskutujte

    (2. 5. 1931 Praha – 8. 1. 2015 Praha) Herečka a dabérka. Většinu divadelní kariéry strávila v Divadle J. Průchy v Kladně (1951-1971) a v bývalém Divadle E. F. Buriana v Praze (1971-1989).

    České loutkářství míří do UNESCO

    08. ledna 2015 diskutujte

    Ministr kultury Daniel Herman schválil zápis dalších tří nemateriálních statků tradiční lidové kultury, mj. i české loutkářství – lidové interpretační umění. Pro české loutkářství to znamená další krok k zápisu do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

    V Jihočeském divadle budou fotit labutě

    Labutí jezero
    18. ledna 2015 diskutujte

    Všichni amatérští fotografové, kteří mají chuť zkusit zachytit tanec na zkoušce souboru baletu Jihočeského divadla, se mohou do 21. ledna 2015 zaregistrovat do soutěže o fotoaparát Nikon D5300.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 86)

    17. ledna 2015 diskutujte

    V uvedeném kázání jsem zdůrazňoval, že sv. Jan vytýkal Izraelitům tvrdost jejich srdcí aneb Mudrování nad Zprávou o zázraku.

    Všichni jsme Charlie

    10. ledna 2015 diskutujte

    Mezinárodní asociace divadelních kritiků (AICT-IACT) vyjadřuje nejhlubší soustrast obětem teroristického útoku na Charlie Hebdo 7. ledna v Paříži. We are all Charlie Hebdo. Nous sommes tous Charlie Hebdo.

    Cesta k památníku ticha

    20. ledna 2015 diskutujte

    Obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha představuje ode dneška 20. ledna do neděle 1. února na Novoměstské radnici v Praze projekt Památník ticha - proměnu nádraží Bubny v centrum diskuze o šoa v nás.

    Divadlo Radost (Brno) – konkurz (ředitel/ředitelka)

    18. ledna 2015 1 komentář

    Rada města Brna vyhlašuje výběrové řízení na obsazení funkce ředitele/ředitelky Divadla Radost, příspěvkové organizace.

    Blíži sa uzávierka súťaže DRÁMA 2014

    15. ledna 2015 diskutujte

    Do 31. januára 2014 majú autori možnosť posielať svoje príspevky do súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom alebo českom jazyku – DRÁMA 2014.

    Spektakulární festival nabídne i tanec

    11. ledna 2015 diskutujte

    Druhý ročník Festivalu Spectaculare, který propojuje současnou elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním, uvede 21. ledna na scéně Paláce Akropolis projekt uměleckého tandemu RootLessRoot.

    Kritický žebříček 1/2015 – činohra

    Kritický žebříček 1/2015 – činohra
    06. ledna 2015 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Lenka Dombrovská Vladimír Hulec Tereza Hýsková Jan Kerbr Otto Linhart Marcela Magdová Martin Macháček Luboš Mareček Josef Mlejnek Kateřina Rathouská Marcel Sladkowski Jana Soprová Jitka Šotkovská Milan Uhde Michal (Pokračování textu…)

    Inscenace roku

    07. ledna 2015 diskutujte

    Již podvaadvacáté jsme koncem minulého roku vyhlásili anketu Divadelních novin Inscenace roku. Oslovujeme vždy nejen divadelní kritiky, ale i ostatní naše autory a vybrané osobnosti tak, abychom co nejplastičtěji pokryli inscenační události českého divadla za uplynulý rok.

    Lampion slaví 65 let

    14. ledna 2015 diskutujte

    Ve čtvrtek 8. ledna uplynulo 65 let od první premiéry kladenského Divadla Lampion. Za více než šest desítek let prošlo divadlo mnohými změnami, ale jeho hlavní poslání, být tady pro děti a mládež, se nezměnilo.

    Diváci se nemusí pouze dívat

    19. ledna 2015 diskutujte

    Divadlo Ponec se zapojilo do experimentu devíti evropských kulturních organizací a tří výzkumných institucí s názvem BeSpectACTive!, který otevírá a zkoumá nové cesty práce s publikem. První etapa projektu se uskuteční od února do května 2015.



    Obsah,