Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 2/2013

    Nezdařená cesta vesmírem

    Život Galileiho DnV
    24. ledna 2013 diskutujte

    Dramata zachycující historické osobnosti mohou (a měly by) vybízet diváky k polemikám a inscenátory k tvůrčím počinům, jenž nacházejí paralely k současnosti. Zvláště při scénickém zobrazování portrétů dějinných váhavců a morálně rozporuplných jedinců může vyniknout progresivní a originální režijně-dramaturgická koncepce. Režisér...

    Galileo mezi Bohem a zemí aneb Spiklenci pravdy

    Život Galileiho v DnZ
    24. ledna 2013 diskutujte

    Je Galileo hrdina, který si zachránil život, aby mohl dále pokračovat ve své tvorbě, nebo je zbabělec, jenž se zalekl mučidel? Na tuto brechtovskou otázku nepřináší inscenace Život Galileiho v Divadle Na zábradlí jednoznačnou odpověď, což jí však neubírá na svéprávnosti.

    Pohádkové dejà vu

    Zkrocení zlé ženy, DnV
    24. ledna 2013 diskutujte

    Kdo by chtěl novému vedení vinohradského divadla vyčítat sázku na jistotu klasiky – já tedy ne. A Shakespearovo Zkrocení zlé ženy je navíc můj oblíbený titul. Ocenil jsem i program s vykrojeným „véčkem“, které může být stejně tak logem Vinohrad, jakož i kýčovitým valentýnským srdíčkem, z nějž na mě hledí Andrea Elsnerová a Filip Blažek...

    Hra na spílání

    Demo Demokracie
    24. ledna 2013 diskutujte

    Studio Ypsilon přichází s novým projektem Ypsilon na druhou (Y2), který chce dát příležitost především mladým a osobitým divadelníkům. V čele projektu i jeho pilotní inscenace Demo demokracie stojí režisér Braňo Holiček.

    Sex, drogy a dabing

    Dabing Street
    24. ledna 2013 diskutujte

    Dabing Street v Dejvickém divadle jistě je a dlouho bude diváckou vábničkou. Dramatik, scenárista a režisér Petr Zelenka se totiž vrací do divadla, ve kterém již vytvořil dvě veleúspěšné inscenace – Příběhy obyčejného šílenství a Teremina. I potřetí je autorem textu a režisérem. Kultovní inscenace však nyní nevznikla.

    Muži sobě aneb Romeo a Julie

    Muži sobě aneb Romeo a Julie
    24. ledna 2013 1 komentář

    Příznivci ústeckého Činoherního studia letos pravděpodobně nezlobili, a proto byli po zásluze odměněni. A to prezentem, jenž se stal specifickým dokladem o aktuální formě pánské části souboru i přizvaných hostů. Na divadelní souboj byli vyzváni Romeo a Julie ve výborném překladu Jiřího Joska. Dramaturgicko-režijní tandem Čepek s Nuckollsem...

    Poetický mejdan

    Don Quichotte Liberec
    24. ledna 2013 diskutujte

    Opera Julese Masseneta Don Quichotte se u nás často nehrála. Shodou okolností se objevila hned dvakrát: v březnu 2010 ji uvedla Státní opera a nyní Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Ve Státní opeře Praha ji Jiří Nekvasil s Danielem Dvořákem vizuálně a pohybově koncipovali jako rušné obrazy, oscilující mezi tradiční a modernizovanou podobou vysokého...

    Don Juan bez cíle

    Don Juan Pardubice
    24. ledna 2013 diskutujte

    Hrát dnes Molièrova Dona Juana jen jako poživačníka a sukničkáře by určitě nestačilo, i když vyprázdněnost doby by to částečně charakterizovalo. Ví to jistě i režisérka Kateřina Dušková. Ovšem hned úvodní moment pardubického Dona Juana právě tímto sex akcentem (v choreograficky nepříliš nápadité scéně) začíná. Juan nabízí řadu témat...

    Prezidenta volí média

    Prezidentská Superdebata v České televizi
    24. ledna 2013 1 komentář

    Úvahy posttelevizní

    Bibliofilie s třaskavými tématy

    Má vzdálená vlast
    24. ledna 2013 diskutujte

    Exkluzivní vydání projektu Čas utopie, zahrnující tři divadelní hry Karla Steigerwalda, má na svědomí Tomáš Zerzaň (vydavatelství TOGGA). Objemnou publikaci, kterou rozhodně nelze číst v prostředcích hromadné dopravy, zdobí grafické listy Petra Faltuse, Miroslava Pošvice a Martina Salajky, také reprodukce několika kreseb Milana Kundery.

    Pomník nebo Pytlík

    Pomník nebo Pytlík
    24. ledna 2013 diskutujte

    Přečetli jsme v Literárních novinách

    Premiéry 5. – 18. února 2013

    25. ledna 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění.

    Valerij Fokin: Jedna cenzura nahradila druhou

    Valerij Fokin
    27. ledna 2013 diskutujte

    Tři po střechu naložené kamiony, tuny dílů železné konstrukce, padesátičlenný technický tým dvou národností a celonoční stavba a bourání, tak vypadala odvrácená mince třídenního hostování petrohradského Alexandrinského divadla v historické budově Národního divadla s inscenací Hamlet ruské režisérské legendy Valerije Fokina. Naštěstí si ve...

    Burza /

    O ztracenosti, lehkosti a věčnosti daleko na severu

    27. ledna 2013 1 komentář

    Tak jsem byl zas dva měsíce ve Švédsku – to kvůli Turandot – ano, jako už šest roků před tím. Když mi to cca před dvěma lety volal ředitel DILIA – jestli do toho jdu – řekl jsem, co je to za blbost – po šesti letech vracet se k té stejné inscenaci – to je snad divné, ne – ale on mi řekl, že se to tak v Evropě dělá – že to není nic...

    Burza /

    3MIS3

    3MIS3
    27. ledna 2013 1 komentář

    Vztah mezi divadelníky a kritikou býval vždy napnutý jako kůže na bubnu. Jaké jsou vaše osobní zkušenosti a kolik vás to kdy stálo přemáhání na kritiku nereagovat?

    Burza /

    Pravda / Láska / Lež / Nenávist

    Pravda / Láska / Lež / Nenávist
    27. ledna 2013 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Protest proti amnestii

    Protest proti amnestii
    27. ledna 2013 diskutujte

    Amnestie vyhlášená prezidentem republiky a kontrasignovaná premiérem ČR je bezprecedentním krokem zajišťujícím definitivní beztrestnost pachatelům nejzávažnějších hospodářských trestných činů. Tato amnestie je odsouzeníhodným činem podkopávajícím základy právního státu a její původci si zaslouží celospolečenské opovržení.

    Alfredův překážkový běh IX

    Turba - Mobilní kinečko
    27. ledna 2013 1 komentář

    Tak, pokud jste se prokousali až na tento konec textu, měla by to být poslední kapitola, něco jako adieu. Pokud jste vůbec něco četli? Ne-li, pak ovšem doporučuji tohle vůbec nesoukat do duše, tedy jestli přece jen něco z mých textů vám uvízlo v paměti, pak ano, malé strpení, poslední pozastavení, o které žádám.

    Burza /

    Fagi a divadlo

    27. ledna 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Tváře a jizvy Vladimíra Marka (No. 1)

    23. ledna 2013 2 komentářů

    Nepublikované části rozhovoru s Vladimírem Markem, který vyšel v aktuálních DN 2/2013. Tentokrát o jeho celoživotním stigmatu.

    Chce to změny, tvrdí komise

    22. ledna 2013 diskutujte

    Komise odborníků, která se zabývala dalším směřováním pražského Národního divadla, navrhla změnu jeho právní subjektivity.

    Vladimír Marek: Ochutnal jsem všechno, co je lákavé

    Vladimír Marek, Kabaret Kafka
    24. ledna 2013 5 komentářů

    Musím se sám sobě smát, jak se mi daří sypat „moudra“, sebeironicky si posteskl během našeho rozhovoru herec Vladimír Marek (1951). Pro mne je od devadesátých let, kdy jsem jej viděl jako slečnu Kostovou v Léblově Kabaretu, ikonickým symbolem nespoutaného, obdivuhodně divokého, odvážného herce s vnější slupkou bizarnosti a extrémně svobodným...

    Stavitelé chrámů jako kabaret

    Divadlo Gočár
    24. ledna 2013 diskutujte

    Tři jména, tři pojmy moderní architektury, tři muži posedlí svou vizí, jak stavět – to vše se stalo námětem nového hudebně-dramatického tvaru skladatele a libretisty Miloše Orsona Štědroně a režiséra Jana Nebeského.

    Radek Pilař: Viva video

    01. února 2013 diskutujte

    Ve čtvrtek 7. 2. 2013 se od 18:00 v Galerii Restart uskuteční vernisáž výstavy Radek Pilař – Videoart. Obnovená Asociace videa a intermediální tvorby představí k dvacátému výročí úmrtí Radka Pilaře přehled jeho videoartu.

    Tváře a jizvy Vladimíra Marka (No. 2)

    28. ledna 2013 diskutujte

    I andělé mají drápy. Na rozhovor v aktuálních DN 2/2013 navazující dialog. Tentokrát o Mařce Vladimíra Morávka v Divadle Na zábradlí v roce 1996. Předchozí díl najdete v rubrice Rozhovor či sekci Seriály a blogy.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 1)

    31. ledna 2013 diskutujte

    Mudrování nad scénickým komiksem o době, jež ztratila nit - autorským divadelním experimentem Zpráva o svatém kárání ve Studiu Marta .

    Jiřina Jirásková, Strašidla a já

    Jirásková Mladá garda
    24. ledna 2013 1 komentář

    Kruh se uzavřel, Vláďa přežil tuhle tečku jen o necelý rok, teď píšu vzpomínku na Jiřinu. Jak napsal kdysi básník Oldřich Wenzl …bylo nás pár, a přesto nikdo nezůstal! Poslední text Alexe Koenigsmarka.

    Průvodce dospívající dcery divadlem (No. 1)

    02. února 2013 1 komentář

    Kandidátka na prezidenku ČR, právnička JUDr. Klára Samková, Ph.D, otevírá na i-DN svůj divadelní blog. V prvním díle píše především o sobě.

    Tváře a jizvy Vladimíra Marka (No. 3)

    04. února 2013 1 komentář

    Otázky a odpovědi, které se nedostaly do rozhovoru v DN 2/2013. Tentokrát opět něco více osobního, ale i o Draku a o řeči, jež je pramenem dorozumění.

    Raději Divadlo Alfa

    04. února 2013 2 komentářů

    Projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 opouští ředitel Divadla Alfa Tomáš Froyda. Šéfem se dočasně stává Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

    Do Moskvy, do Moskvy…! (No. 4)

    03. února 2013 diskutujte

    Poslední díl putování po moskevských divadlech. Dnes se vracíme do Teatru.doc. Předchozí díly najdete v rubrice Zahraničí nebo v sekci Seriály a blogy.

    Jan Burian od srpna ředitelem ND

    30. ledna 2013 1 komentář

    Do čela tuzemské první scény se od srpna postaví dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Ministryně kultury Alena Hanáková dnes podepsala jeho jmenování do funkce.

    Time Out Petra Pavlovského (No. 6/2013)

    03. února 2013 8 komentářů

    Dnes pár slov o současné dramatice a především o Kolečkových Buchtách a bohyních v Disku.

    Zadarmo jen ti, co vládnou!

    04. února 2013 3 komentářů

    Brněnská divadla zřizovaná magistrátem musí radnici vrátit peníze za čestné vstupenky.

    Více než vyčerpání

    02. února 2013 diskutujte

    Po první čtyři únorové večery můžete v pražském Studiu ALTA vidět tanečníky, kteří se narodili v Československu, rozprchli se po Evropě a vrátili se s projektem Much More Than Nothing.

    Ceny Thálie 2012: Nominace

    23. ledna 2013 3 komentářů

    Nabízíme seznam všech nominovaných (včetně širších nominací) na letošní Ceny Thálie.

    Jubilejní ročník Cen Thálií je výzvou

    22. ledna 2013 diskutujte

    Herecká asociace oznámila nominace na letošní herecké Ceny Thálie. Vyhlášení jubilejního XX. ročníku se bude konat na scéně Národního divadla v Praze v neděli 24. března večer.

    Propadák měsíce

    Propadák měsíce
    24. ledna 2013 diskutujte

    Redakce s ulehčením konstatuje, že na tuto „zborcenou lyru“ v hodnoceném období žádná inscenace nedosáhla. (Pokračování textu…)

    Dědova mísa

    Dědova mísa
    27. ledna 2013 1 komentář

    V loňském 5. čísle hudební revue Opus musicum vydal etnolog a muzikolog Lubomír Tyllner studii Folklorní inspirace v díle Antonína Dvořáka. Název studie doplnil podtitulem s provokativní otázkou: Uměl český hudební skladatel zapsat tanec furiant?



    Obsah,