Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 5/2015

    Jak se daří opeře na Slovensku?

    Jak se daří opeře na Slovensku?
    03. března 2015 2 komentářů

    Festivalu OPERA 2015 se poprvé zúčastnily všechny tři slovenské operní domy. Bylo nasnadě pohovořit si s jejich řediteli a šéfy o poměrech, v jakých opera na Slovensku žije a tvoří. Přinášíme několik střípků z obsáhlé besedy 8. února ve velké zkušebně provozní budovy Národního divadla. Slovenské národné divadlo zastupoval hudební ředitel...

    Já na bráchu…

    Kobry a užovky
    04. března 2015 diskutujte

    Svým třetím celovečerním filmem dokazuje Jan Prušinovský, že „sociální drama“ nemusí být synonymem pro tezovitost, moralizování nebo nudu.

    Potužilovo inferno

    Potužilovo inferno
    04. března 2015 diskutujte

    Poezie a láska jsou prostě zajímavější než pinďoury. Z. Potužil, prosinec 2011

    K antice staré i nové

    K antice staré i nové
    04. března 2015 diskutujte

    Nejnovějším přírůstkem nakladatelství Torst je knížka Vetera et nova, jež obsahuje vybrané texty Evy Stehlíkové od sedmdesátých let po nedávné roky. Vyšla v torstovské Malé řadě kritického myšlení – a z celé edice patří k nej­útlej­ším, což je příznačné.

    O beránkovi, který v New Yorku spadl ze zasněženého nebe aneb Mise splněna

    04. března 2015 diskutujte

    Naivní divadlo Liberec navštívilo začátkem ledna mezinárodní kulturní veletrh APAP 2015 v New Yorku, kde v rámci české „showcase“ třikrát zahrálo inscenaci O beránkovi, který spadl z nebe. Z cesty nám poslal své deníkové záznamy ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava. Newyorský veletrh divadla, tance a hudby APAP (Association of Performing...

    Kolotoč britských divadelních cen se roztáčí

    Kolotoč britských  divadelních cen se roztáčí
    04. března 2015 diskutujte

    Prvním, kdo udělil ceny inscenacím roku 2014 v Británii, byl již koncem minulého roku deník Evening Standard. Jeho ceny jsou vždy předskokanem smrště různě významných a různě pojatých divadelních cen, které jsou v Británii tradičně udíleny. V jistém slova smyslu by se pro nás mohly stát inspirací a přispět do diskuse o divadelních cenách, jež se...

    Burza /

    Divadlo Na Jezerce

    Já, Francois Villon
    04. března 2015 diskutujte

    Divadla české Broadwaye

    Burza /

    Setkání asociací v audiovizi

    Setkání asociací v audiovizi
    04. března 2015 diskutujte

    V úterý 17. února se na FAMU setkali zástupci obdobných organizací, jakou je Herecká asociace. Záměrem bylo seznámit se vzájemně (s mnohými jsem dosud neměl příležitost komunikovat vůbec) s prioritami působnosti a nalézt společnou platformu pro řešení narůstajících aktuálních problémů likvidujících tradiční kvalitu profesí režisérů,...

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    04. března 2015 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Burza /

    Došlo do redakce

    Došlo do redakce
    04. března 2015 diskutujte

    Daniel Růžička, Jarmila Šusterová-Horčičková: Každý den jsem měla premiéru – Příběh první televizní hlasatelky (JaS, Praha 2014, 160 stran) Čtivý, pro širokou čtenářskou obec zpracovaný záznam životního vyprávění a vzpomínání „první televizní hlasatelky“ (nar. 1932) od jejího dětství, které strávila v bytě přímo na Wilsonově...

    Burza /

    3LO3

    3LO3
    04. března 2015 diskutujte

    Meteorologové a někteří básníci a filosofové vidí počasí jako divadlo. Co vy na to? Je počasí kosmickým dramatem?

    Kdysi Mozartova Kouzelná flétna

    Kouzelná flétna
    03. března 2015 diskutujte

    Singspiel (čili hru se zpěvy) Kouzelná flétna napsal W. A. Mozart pro předměstské Divadlo na Vídeňce, kam chodilo publikum z nižších sociálních vrstev než do Dvorní opery. Pro nynější uvedení ve Stavovském divadle ji připravil režisér Vladimír Morávek: Jest pro mě Kouzelná flétna Dárek od Boha – ano – tak, prohlásil v programu. A věnoval...

    Na ztracené vartě

    Putin a Biľak u trezoru
    03. března 2015 diskutujte

    Už dlouho jsem neviděl tak dokonale zpackaný originální námět jako při prvé únorové repríze inscenace Putin a Biľak u trezoru – scénář a režie Viktorie Čermáková.

    Anče, Kubo, je tu Loupežník!

    Loupežník
    03. března 2015 diskutujte

    Divadlo na Vinohradech se inscenací Čapkova Loupežníka přihlásilo – velkými písmeny v programu – k „svému“ autorovi v roce 125. výročí jeho narození. Jiný důvod, proč se hra Karla Čapka opět ocitla na scéně, z režie Tomáše Töpfera nevyčteme.

    Zpráva o jednom životě

    9 měsíců
    03. března 2015 diskutujte

    Městské divadlo ve Zlíně v posledních sezonách uvádí regionálně ukotvené, avšak místní obzory překračující tituly. K této linii se zčásti hlásí i 9 měsíců spisovatele a scenáristy Zdeňka Zapletala a filmového režiséra Roberta Sedláčka.

    Jaký to nádherný svět kauzality!

    OKTOBRE
    03. března 2015 diskutujte

    Druhý ročník festivalu nového cirkusu Cirkopolis, uváděný v divadlech Akropolis a Ponec, přivedl do Prahy tři francouzské skupiny. Leitmotivem jejich projektů byl pád jako gravitačně-existenciální katastrofička.

    Brněnský nostalgický kruh

    Skleněný pokoj
    03. března 2015 diskutujte

    V Městském divadle Brno měla počátkem února světovou premiéru adaptace románu britského spisovatele Simona Mawera Skleněný pokoj, autorem a zároveň také režisérem dramatizace je Stanislav Moša. Přímo hmatatelně je znát, že se autor předlohy inspiroval osudem a interiéry jednoho z architektonických divů města Brna, vily Tugendhat.

    Jak se v RSC hraje Zdárné lásky snaha

    04. března 2015 diskutujte

    Dnes v 19:45 se můžete vypravit do pražského Bio Oko nebo náchodského kina Vesmír, kde bude k vidění druhá část stratfordského experimentu Royal Shakespeare company režiséra Christophera Luscomba. Po únorové Marné lásky snaze půjde o další Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic – uváděnou pod názvem Love´s Labour´s Won, tedy Zdárné lásky...

    OPERA 2015 – dobrý ročník!

    Pád Antikrista
    03. března 2015 diskutujte

    OPERA 2015 je již dvanáctým ročníkem Festivalu hudebního divadla, pořádaným Jednotou hudebního divadla. Partnery jsou operní soubory, které na festival přijíždějí jen za cestovné a symbolický honorář, přehlídka by se nemohla uskutečnit také bez vstřícnosti Národního divadla, na jehož scénách se odehrává většina představení. Letos se na...

    Propojovat, inspirovat, vzdělávat

    17. března 2015 diskutujte

    Sochařské Studio Bubec by se do roku 2020 mělo změnit na velké kulturní centrum. Náklady odhaduje společnost Bubec na 52 milionů Kč. Dnes 17. března od 18 hodin se na podporu Studia uskuteční v barokním refektáři Kláštera sv. Jiljí na Starém Městě v Praze benefiční aukce současného umění. Moderovat ji bude herec David Vávra.

    Clown Bilbo bloguje (No. 44)

    08. března 2015 5 komentářů

    Březí katatonie aneb Jakmile se zbavíte ranní ochablosti, vyrazte na promenádu, jinak přijdete o skvostné zahnání prvotního strachu prvotním slovem.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 93)

    07. března 2015 diskutujte

    Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne aneb Mudrování nad premiérou hry Martina Františáka Havel v zemi čeledínů.

    Tip: Ponořte se do světa dětské fantazie!

    12. března 2015 diskutujte

    Ve dnech 16. – 22. března se bude v Praze a Hradci Králové konat 15. ročník Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež. Přehlídka uvede 17 představení různých divadelních žánrů určených pro děti všeho věku.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 94)

    14. března 2015 diskutujte

    Malý princ z malé země seděl na vrcholku písečné duny, kladl pilotovi otázky a pilot odpovídal. Před diváky se pozvolna otevíraly dveře do vesmíru divů a zázraků. Aneb Mudrování nad Malým princem v brněnské Radosti.

    Ředitel Naivního divadla Liberec oceněn

    17. března 2015 diskutujte

    Výbor českého střediska udělil řediteli Stanislavu Doubravovi Cenu ASSITEJ 2015 za dlouholeté vedení Naivního divadla Liberec, ve kterém inicioval řadu původních českých her pro děti vesměs školního a předškolního věku a umělecky vysoce kvalitních inscenací moderního i tradičního loutkářství.

    Zlatá divadelní maska pro Martinu Sikorovou

    16. března 2015 diskutujte

    V pátek byly na Divadelním bále ve Východočeském divadle Pradubice vyhlášeny výsledky divácké ankety nejoblíbenějších herců VČD minulého roku. Jsou jimi Martina Sikorová a Ladislav Špiner.

    Studentská Thálie měla téma Salva

    16. března 2015 diskutujte

    Třetí ročník Studentské Thálie zná od středy vítěze. Na Nové scéně Národního divadla triumfovali improvizátoři.

    Ceny Diva 2014 Národního divadla Brno předány

    16. března 2015 diskutujte

    Minulou středu se na jevišti Mahenova divadla během slavnostního galavečeru předávaly Ceny Diva, jež jsou vyhlašovány na základě výsledků divácké ankety o nejúspěšnější umělce a inscenace Národního divadla Brno v roce 2014. Absolutním vítězem se stal baletní sólista Jan Fousek. Přinášíme přehled výsledků.

    Mrzák pro rozptýlení

    15. března 2015 diskutujte

    Režisér Jakub Špalek se rozhodl upřednostnit humor před sentimentem a vytvořil inscenaci Mrzáka inishmaanského, která by se žánrově dala nazvat jako hrubozrnná vesnická groteska.

    Divadlo Kámen: Postřehy (No. 7)

    15. března 2015 8 komentářů

    Hledání nevyslovitelného – úvahy Vladimira Benderského (No. 1): Herectví a osobnost (? Hledání esence ?)... aneb Podle paradigmatu Osobnost – Esence je ke zkoumání zajímavější vztah Herectví – Esence než Herectví – Osobnost.

    Divadlo Na zábradlí bralo vše!!!

    13. března 2015 diskutujte

    Pražské Divadlo Na zábradlí zvítězilo ve všech kategoriích Cen divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka) za rok 2014, jež byly vyhlášeny a předány dnes v pražském Divadle Na zábradlí! Nejvíce ocenění si odnesla inscenace Velvet Havel.

    S fotoaparátem v ruce jsem vyrostl

    13. března 2015 diskutujte

    Celosvětově známý fotograf Antonín Kratochvíl se stal držitelem titulu Osobnost české fotografie 2014 – za dlouhodobý přínos fotografii. Cena mu byla slavnostně předána v pondělí 9. března na Valné hromadě Asociace profesionálních fotografů České republiky.

    A tak končí Klementajn

    10. března 2015 diskutujte

    Těžko říci, jestli trio Ferenzová – Kozubková – Křivánková při hledání názvu svého posledního projektu Konec Klementajn myslelo na drahou utopenou Clementine nebo Jiřího Suchého, podobně jako on se však nebrání různým formám – pochopitelně po svém.

    Zápisník Jana Kerbra (No. 9)

    10. března 2015 diskutujte

    Po více než čtyřech měsících od premiéry jsem v Chebu zhlédl tamní jevištní verzi Škvoreckého Příběhu inženýra lidských duší nastudovanou Šimonem Dominikem. Vychází z dramatizace, kterou pro brněnskou Husu na provázku pořídili Ivo Krobot s Petrem Oslzlým. Aneb Danny Boy na hranici.

    Ve hře zůstává několik variant

    09. března 2015 diskutujte

    České Budějovice vyhlásí architektonickou soutěž na krumlovskou točnu.

    Ta Flétna je od Boha!

    09. března 2015 3 komentářů

    Trochu jiný pohled na nejnovější produkci opery Národního divadla Die Zauberflöte (Kouzelná flétna) režiséra Vladimíra Morávka z pera "operního observátora" aneb Jako za starých časů!!!

    SKUTR z budějovické opery couvá

    06. března 2015 diskutujte

    Režijní duo SKUTR do vedení opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích v roce 2015 nenastoupí. V roce 2016 pro soubor opery vytvoří dvě režie a v roce 2017 opět další dvě režie pro soubor opery, případně pro jiný ze souborů Jihočeského divadla.

    Podpořte Nebeský festival

    05. března 2015 diskutujte

    V rámci Českého pavilonu Pražského Quadriennale 2015, který je věnovaný režiséru Janu Nebeskému, vyhlašujeme otevřenou výzvu všem, kdo mají zájem se účastnit a aktivně přispět k realizaci Sweet Sweet Sweet Nebeský festival.

    Zoufalá matka a zoufalý syn

    05. března 2015 diskutujte

    Komorní drama To všechno ona je první divadelní hrou běloruského autora, filmového scénáristy a režiséra Andreje Ivanova. Necelý rok po prvním uvedení v Rusku ho v české premiéře představila studentská umělecká skupina OLDstars.

    Tip: Divadlo Drak bude labyrintem i rájem

    14. března 2015 diskutujte

    Přípravy nového projektu Divadla Drak Labyrint světa a ráj srdce jsou v plném proudu. Premiéra proběhne již 21. března. Inscenace bude na programu Divadla Drak pouze 5 týdnů - do 17. dubna.



    Obsah,