Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Nový ředitel až za rok?!

    Po odchodu Jana Buriana z pozice ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni letos na jaře bylo vypsáno výběrové řízení na nového šéfa plzeňského divadla. Po včerejším  celodenním zasedání nevybrala třináctičlenná komise z pěti přihlášených zájemců  žádného a vpodvečer jen oznámila, že nástup nového ředitele doporučuje až od 1. září 2014. Tudíž se o něm bude dále jednat v průběhu této divadelní sezony.

    Interiér Velkého divadla DJKT Plzeň. FOTO archiv divadla

    Interiér Velkého divadla DJKT Plzeň. FOTO archiv divadla

    Komise se rozhodovala mezi Iljou Rackem, dočasně pověřeným vedením plzeňské scény, uměleckým šéfem plzeňské opery Iljou Šmídem, ředitelem libereckého divadla Martinem Otavou a operními režiséry Tomášem Šimerdou a Karlem Drgáčem.

    Odbornou část komise tvořili: Peter Gábor, současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, Ivan Krejčí, umělecký šéf Divadla Aréna v Ostravě a zároveň člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, divadelní a operní kritička Radmila Hrdinová, Jiří Štilec, akademik v oboru hudebního managementu působící na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze, operní pěvec Miroslav Dvorský a současný ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

    Komisi doplnili zástupci z řad úřadů a veřejné správy: primátor města Plzně Martin Baxa, náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Eva Herinková, která komisi sestavila, dále ředitelka Úřadu služeb obyvatelstvu Magistrátu města Plzně Helena Knížová, vedoucí odboru kultury plzeňského magistrátu Květuše Sokolová a člen zastupitelstva města Plzně Ludvík Rösch. Ministerstvo kultury zastupoval vedoucí odboru umění, literatury a knihoven Milan Němeček. V zastoupení Krajského úřadu Plzeňského kraje byla nominována Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury.

    Toto složení kromě jiných kritizoval i bývalý ředitel DJKT Jan Burian, který poukazoval na to, že je v ní málo odborníků a nejsou zde rovnoměrně zastoupeny všechny žánry, přičemž většina z odborníků tíhne k opeře. Dále v komisi postrádal ekonoma a zkušené manažery divadel. Podle něj se konkurs připravoval a konal ve zbytečném spěchu.

    Trvám si na tom, že odborná část komise je skutečně odborná. Je tam nejen opera, ale mám tam i šéfa činohry, uměleckého šéfa divadla, řekla novinářům Eva Herinková. Při sestavování údajně respektovala i návrhy opozice.

    Sestavení komise však kritizovala i část zastupitelů města. Kromě naklonění k jednomu druhu divadla jim vadilo mj. i to, že v komisi je umělecký šéf Divadla Aréna v Ostravě Ivan Krejčí, jehož sociální demokracie navrhovala na stínového ministra kultury.

    /Převzato z ČT24/kultura/

    ///

    Více na i-DN:

    Třináctka pro Plzeň

    Natália Deáková bude šéfkou činohry DJKT

    Dočasným ředitelem DJKT by měl být Ilja Racek

    • Autor:
    • Publikováno: 17. září 2013

    Komentáře k článku: Nový ředitel až za rok?!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,