Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext Zprávy

    Perlička na dně Kerska

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková s radním Václavem Švendou tento týden podepsali Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Ministerstvem kultury za účelem zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti. Divadelním novinám to sdělila mluvčí ministerstva kultury.

    Hrabal na své chatě v Kersku. Foto: archiv

    Poselstvím memoranda s trochu úřednickým názvem je především symbolická podpora celému projektu. Společně chceme, aby se místo, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal, stalo veřejně přístupným, aby lidé mohli vidět, kde vznikala jeho stěžejní díla, jako Obsluhoval jsem anglického krále, Postřižiny, Něžný barbar a mnoho dalších. Naše krajské Polabské muzeum se odkazem Bohumila Hrabala dlouhodobě zabývá, takže vybudování nové expozice v Kersku vlastně zapadne do celého kontextu, uvedla hejtmanka Petra Pecková. Jsem rád, že z mapy ikonických míst české kultury a literatury pro veřejnost nezmizí objekt těsně spjatý s životem a dílem jednoho z nejvýznamnějších poválečných spisovatelů Bohumila Hrabala. Příspěvková organizace Ministerstva kultury Památník národního písemnictví, je připravena pomoci s budoucí expozicí památníku, dodal ministr kultury Lubomír Zaorálek.

    Spisovatel Bohumil Hrabal. Foto: archiv

    Středočeský kraj se o Hrabalovu chatu začal zajímat letos v létě, kdy se v realitní kanceláři objevila nabídka na prodej objektu s rozsáhlým pozemkem za 11,9 milionu korun. Nabídka zaujala jak kraj, tak ministerstvo kultury. Po vzájemných jednáních chce kraj chatu, kde Bohumil Hrabal pobýval a tvořil, koupit do svého majetku a vybudovat tu expozici připomínající Hrabalův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko. O koupi Hrabalovy chaty bude rozhodovat krajské zastupitelstvo na svém listopadovém zasedání. Cena zatím není stanovena.

    Podpisem memoranda jsme dnes stvrdili náš společný zájem na tom, abychom přispěli k zachování odkazu Bohumila Hrabala. Naším záměrem je vybudovat v Kersku expozici věnovanou Bohumilu Hrabalovi, která bude živá, inspirující, která bude srozumitelná i pro mladou generaci. Chceme zdůraznit důležitý kontext mezi dobou, ve které Hrabal tvořil, a jeho knihami. Na následném provozu by se následně měly podílet příspěvkové organizace kraje i ministerstva – za nás Polabské muzeum, za ministerstvo Památník národního písemnictví. Věřím, že zastupitelstvo náš záměr podpoří, řekl radní pro oblast kultury Václav Švenda.

    • Autor:
    • Publikováno: 15. října 2021

    Komentáře k článku: Perlička na dně Kerska

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,