Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zahraničí

    Kulturou za Ukrajinu (No. 2)

    Zdravíme z IDU,

    newsletter Kulturou za Ukrajinu pomáhá informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.  

    Foto: archiv

    Ve druhém mimořádném vydání přidáváme nové možnosti pomoci i žádosti o pomoc. Čtěte, inspirujte se, pomáhejte.

    Základní rozcestník
    Pomoc, informace, postupy, kontakty

    MINISTERSTVO VNITRA ČR
    Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra. Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop). Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
    PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde.

    MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
    Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.

    NAŠI UKRAJINCI
    Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

    POMÁHÁME UKRAJINĚ
    Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.

    STOJÍME ZA UKRAJINOU
    Informační portál. Rozcestník. Oblasti pomoci (nabídky, poptávky, finance, sbírky, ubytování, doprava, právní, psychologická pomoc, atd.)

    Kultura pomáhá
    Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

    Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

    NABÍDKY

    Česká centra (CC) za podpory nadace J&T chystají integrační online kurzy češtiny zdarma. Aktuální informace budou brzy k dispozici na stránkách ČC Kyjev

    Národní památkový ústav (NPÚ) vyčlenil v rámci svých ubytovacích kapacit dočasně celkem 110 lůžek v 17 lokalitách napříč Českou republikou. V současné době jsou ubytované ukrajinské rodiny na šesti památkových objektech (Lysice, Slatiňany, Opočno, Valeč, Jindřichův Hradec a Bečov nad Teplou).
    Nová síť spolu s regionálními partnery realizuje projekt Nová síť za Ukrajinu, jehož cílem je v regionech ČR prezentovat umělce a díla zabývající se aktuálními tématy na Ukrajině a v Rusku. Projekty: představení MOSKVA – DAČNOJE, vokální kvartet MILÁNOSZ, dokumentární film V KYJEVĚ SE NESTŘÍLÍ. Kontakt: [email protected].

    Tanec Praha ve spolupráci s partnery připravil projekt Divadlo a tanec do ubytoven. Volnočasový program (dílny, jazykově bezbariérová představení) do ubytovacích zařízení, která poskytují zázemí válečným uprchlíkům z Ukrajiny. V případě zájmu lze nabídnout vlastní prostory na různých místech v Praze. Dále nabízí zdarma služby fyzioterapeutů, zejména pro těhotné a matky po porodu. Kontakt:  [email protected].

    Emergency Art Residencies. Studio Bubec nabízí rezidence pro 3 ukrajinské umělce v termínu 1. 4. – 10. 5. V rámci rezidence získá umělec pracovní prostor, základní ubytování v areálu, dle potřeby kurátorský, či technický support. Kontakt: [email protected].

    Akademie věd. Researchers at Risk Fellowship. Akademie věd spouští stáže pro vědce z Ukrajiny.

    DOXlab. Praha. Pravidelné otevřené výtvarné dílny s tlumočením pro ukrajinské děti. Každý pátek 15:30 – 17:30. Bez registrace.

    ProFitArt, produkční platforma věnující se zejména pohybovému divadlu, nabídka spolupráce ukrajinským umělcům a technikům. Sídlo v Praze. Kontakt: [email protected].

    Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě. Kontakt: [email protected]

    Info portál IDU Culturenet vyzývá instituce,  organizace i jednotlivce, kteří nabízí práci ukrajinským tvůrcům, umělcům či kulturním manažerům, aby své nabídky zasílali ke zveřejnění na webu culturenet.cz. Kontakt [email protected] / 728 39 66 67.

    Výtvarné a hudební workshopy pro maminky s dětmi z Ukrajiny (Mělník, Dobřichovice, Praha). Kontakt: [email protected].

    SBÍRKY 

    Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích se stalo oficiálním sběrným místem Potravinové banky Jihočeského kraje na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Otevřeno denně od 7:00 – 20:00. Kontakt: [email protected]

    OSA spustil sbírku na pomoc ukrajinským hudebníkům a jejich rodinám na portálu Donio.cz. Detaily: https://www.donio.cz/osa

    Pořadatelé festivalu Rock for People budují v Parku 360 v areálu královéhradeckého letiště ubytovací vesničku pro ukrajinské uprchlíky. Přispět lze zakoupením vstupenky na Goout.

     

    ŽÁDOSTI O POMOC

    Organizace pro pomoc uprchlíkům v Praze hledá urgentně do ubytovacích zařízení pro uprchlíky na březen (dále podle nutnosti) dobrovolníky pro volnočasové aktivity s dětmi. Mělo by se jednat o pravidelnou aktivitu 1x týdně, kterou by skupina dobrovolníků byla schopna sama zorganizovat. Dopolední (10:00 – 12:30) nebo odpolední blok (14:30 – 17:30) nebo večerní (20:00 – 22:00). Ideálně alespoň jedna osoba hovořící ukrajinsky nebo rusky. Po domluvě je možné zajistit pomůcky pro aktivity. Aktuální podmínkou jsou prodělané neštovice.  Kontakt: Alice Mirovská, tel: 731 489 761.

     

    DALŠÍ INFORMACE, NABÍDKY A UŽITEČNÉ ODKAZY

    Knihovny Ukrajině. Sdílená platforma materiálů pro práci s ukrajinskými dětmi. Pohádky, příběhy, e-knihy, omalovánky, pracovní listy, výuka češtiny.

    E-knihy v ukrajinštině ke stažení.

    ARTMargins. Seznam nabídek (rezidenční pobyty, stáže, stipendia, fondy) pro umělce a vědce prchající z Ukrajiny.

    I can help. Beloruští ajtáci spustili web s nabídkou ubytování po celé Evropě. „Airbnb“ zadarmo.

    Culture of Solidarity Fund pro Ukrajinu. European Cultural Foundation (ECF) podporuje kulturní iniciativy, které uprostřed nepokojů a krize posilují evropskou solidaritu a myšlenku Evropy jako sdíleného veřejného prostoru.

    Ukrajinske radio. Vysílání ukrajinské veřejnoprávní stanice na českém území spustily České Radiokomunikace společně s Českým rozhlasem.

    Česká televize tlumočí večerní Události do ukrajinštiny.

    Javánka and Co. Odpolední kavárna a freeshop pro ženy postižené válkou.

    Artist at Risk. Mezinárodní nezisková organizace na podporu umělců ze zemí zasažených válkou. Možnosti podpory. Dobrovolnictví.


    Akce na podporu Ukrajiny

    V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině. Akce jsou anoncované vždy pouze s týdenním předstihem.

    18. 3. Umělci pro Ukrajinu
    Klášter sv. Anežky České. Praha. Národní galerie ve spolupráci s humanitární organizací ADRA pořádá dvě benefiční akce. První akcí je komorní vystoupení umělců Tarase Voloshchuka  a Mahana Esfahani.

    20. 3. Janáčkova filharmonie Ostrava a Aneta Langerová pro Ukrajinu
    Gong. Ostrava. Benefiční akce.

    25. 3. Umělci pro Ukrajinu
    Veletržní palác. Praha.Benefiční akce za účasti interpretů české hudební scény (Pavel Šporcl, Zea či Losers Cirque Company).

    26. 3. Aby se děti divily
    Divadlo Bolka Polívky. Brno.Pohádka tlumočena do ukrajinštiny. Vstup pro ukrajinské děti a jejich doprovod zdarma.

    Stalo se

    Sbory podporují Ukrajinu. Cílem akce je sjednotit české sbory a vyjádřit podporu Ukrajině. Natočte vlastní sborovou interpretaci ukrajinské písně Plyve kača (noty naleznete zde: https://data.nipos.cz/index.php/s/fOnpAQ4uuCERbgf), zveřejněte ji na Youtube nebo Facebooku a pošlete nám odkaz, videa budou shromážděna a budeme je sdílet. #sboryproukrajinu

    Snažíme se přežít. Na hudbu nemyslíte, říkají ukrajinští hudebníci.
    Zdroj: Frontman.cz

    „Přestaňte, pravda není na vaší straně!“ Reagoval ruský šéfdirigent ostravské filharmonie Vasilij Sinajskij na ruskou agresi na Ukrajině. 
    Zdroj: Novinky.cz

    Pokud pořádáte akci, vyhlašujete sbírku, máte nabídky různého druhu apod., zašlete nám informace prostřednictvím formuláře nebo e-mailu [email protected].

    Děkujeme vám za spolupráci.

    Vaše IDU

    Stojíme za Ukrajinou

    Sbory podporují Ukrajinu. Cílem akce je sjednotit české sbory a vyjádřit podporu Ukrajině. Co můžete udělat? Natočte vlastní sborovou interpretaci ukrajinské písně Plyve kača (noty naleznete zde: https://data.nipos.cz/index.php/s/fOnpAQ4uuCERbgf), zveřejněte ji na Youtube nebo Facebooku a pošlete nám odkaz, videa budou shromážděna a budeme je sdílet. #sboryproukrajinu
    Autoři (partneři) projektu: Paměť národa, Post Bellum, NIPOS

    Národní památkový ústav nabídl své ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky

    Národní památkový ústav (NPÚ) vyčlenil v rámci svých ubytovacích kapacit dočasně celkem 110 lůžek v 17 lokalitách napříč Českou republikou. V současné době (16. 3. 2022) jsou ubytované ukrajinské rodiny na šesti památkových objektech, a to konkrétně na státních zámcích Lysice, Slatiňany, Opočno, Valeč, Jindřichův Hradec a Bečov nad Teplou.

    Nabízíte práci ukrajinským tvůrcům, umělcům či kulturním manažerům? Dejte nám o ní vědět. Jste kulturní organizace a nabízíte práci ukrajinským tvůrcům, umělcům či kulturním manažerům? Dejte nám o ni vědět, rádi vaši nabídku vyvěsíme na Culturenet.

    Napište nám na níže uvedenou e-mailovou adresu či zavolejte na uvedené telefonní číslo. Děkujeme.

    Kontakt [email protected], 728 39 66 67

    Kulturou za Ukrajinu (No. 1)

    • Autor:
    • Publikováno: 16. března 2022

    Komentáře k článku: Kulturou za Ukrajinu (No. 2)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,