Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo na Orlí Brno

    Brněnská JAMU vybudovala v letech 2010–2012 v centru moravské metropole moderní divadelní scénu (respektive hudebně-dramatickou laboratoř), která múzami prodchnutým studentům k jejich prvním uměleckým pokusům nabízí velkorysé zkušební prostory a špičkovou technologii. Tvůrci divadla Milan Rak a Alena Režná (ARCHETEAM) spolu s Pavlem Radou (RadaArchitekti) budovu umístili do široké proluky u kláštera minoritů, provizorně zastavěné v padesátých letech minulého století.

    Divadlo na Orlí má šest nadzemních a dvě podzemní patra, přesto zápasí s nedostatkem prostoru. Kostýmů, kulis a rekvizit neustále přibývá. Navíc nám chybí dostatečně velká dílna, některé dekorace se musí svářet venku na ulici, říká správce budovy Mirek Drchal.

    Divadlo na Orlí spadá pod rektorát JAMU a je určeno pro produkce jak Divadelní, tak Hudební fakulty. Uvádějí se zde tedy převážně muzikály a opery a kromě pěvecké a herecké výchovy se v Divadle na Orlí studenti JAMU „vyučí“ v práci s jevištními technologiemi – zejména light design je v současnosti velice atraktivní technickou disciplínou. O divadle se hovoří jako o inteligentní budově, dokonce i dveře v divadelním sále se v podstatě dají ovládat na dálku přes počítač. Naší velkou chloubou je nahrávací studio, široce vyhledávané i mimoškolními institucemi a umělci, jako je Český rozhlas nebo B-Side Band Vojty Dyka, říká Drchal.

    Divadlo na Orlí bylo v roce 2012 oceněno prvním místem v kategorii Stavby občanské vybavenosti soutěže Stavba Jihomoravského kraje a při Grand Prix architektů 2013 cenou v kategorii Novostavba.

    Divadlo na Orlí Brno FOTO Dana Čecháková

    Divadelní sál Foto Dana Čecháková

    Nahrávací studio Foto Dana Čecháková


    Komentáře k článku: Divadlo na Orlí Brno

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,