Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Žabí degustace v Praze již popáté

    Festival Sněz tu žábu seznamuje české publikum s nejzajímavějšími tendencemi současného francouzského divadla skrze inscenace a texty, které mají potenciál oslovit české diváky, a vytváří prostor určený k setkávání a interakcím mezi francouzskou a českou kulturou. Pátý ročník festivalu proběhne od 9. do 12. května 2019 opět ve Studiu ALTA a se začátkem roku oznamuje první hosty a hry, na které se můžete těšit.

    Hlavním hostem festivalu bude inscenace TIMON/TITUS. Režisér David Czesienski v ní spolu s hereckým kolektivem OS’O autorsky adaptuje Shakespearovy texty Titus Andronicus a Timon Athénský, z kterých si mladí francouzští tvůrci svérázně vydestilovali téma dluhu, a to rafinovaně rozehrávají v jeho nejrůznějších podobách. Scény dělení dědictví po otci, při kterém se odkrývají násilné, agresivní a vykloubené vztahy v rodině, se nápadně podobají výjevům z obou titulních her a svojí atmosférou připomínají známý Vinterbergův film Rodinná slavnost.

    Do dramatické výzvy festivalu letos dorazilo 128 textů, z nichž organizátoři vybrali čtyři:

    Olivier Sylvestre: Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí. Rok 1999, jen pár týdnů před očekávaným koncem světa, tři sedmnáctiletí kamarádi a začátek sexuální života. Autor poetické retro-komedie Olivier Sylvestre pochází z Quebeku a bude prvním kanadským hostem v historii festivalu. Jeho hry jsou pravidelně publikovány a inscenovány v Kanadě i v Evropě.

    Baptiste Amann: Území (Budem si pískat Marseillaisu). Čtyři sourozenci, návrat do rodného domu, pohřeb a dědictví, které obrátí naruby objev z dob francouzské revoluce… První část tetralogie známého francouzského dramatika, který je mimo jiné rezidenčním autorem divadla Théâtre Ouvert.

    Joséphine Chaffin: V poledne se uvidí. Osmnáctiletá fotbalistka Najda natáčí videovzkaz svému budoucímu já. Monodrama angažované francouzské autorky je silnou výpovědí nastupující generace z pohledu ženské hrdinky. Hra získala v roce 2018 cenu Jeunes textes en liberté.

    Laura Tirandaz: Namaran. Scénická báseň popisující trosky zapomenutého města, které kdysi dávno zaplavily mořské vlny, bude na pátém ročníku zastupovat žánr experimentálních textů.

    V současné době organizátoři pilně překládají a oslovují režiséry, kteří hry představí v podobě scénických skic. Vám přejí nový rok plný růžových okamžiků a těší se při tom nejrůžovějším v květnu!

    https://www.facebook.com/sneztuzabu/videos/1923824264400760/

    • Autor:
    • Publikováno: 7. ledna 2019

    Komentáře k článku: Žabí degustace v Praze již popáté

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,