Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Večer, kdy je vše dovoleno

    Tradice divácké ankety Křídla o nejoblíbenějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin vznikla v Městském divadle Brno v roce 1997 a v sobotu 22. prosince 2018 se na jevišti Činoherní scény uskutečnil již 22. ročník vyhlášení. Nejoblíbenější herečkou se stala Svetlana Janotová, nejoblíbenějším hercem Petr Štěpán a královnou inscenací byl vyhlášen muzikál Monty Python´s Spamalot.

    Alan Novotný pojal letošní Křídla kulinářsky. Ocitli jsme se tak v hospodě U Mrštnejch, ve které nám servíroval šéfkuchař Zdeněk Junák a provozní Jakub Przebinda jednu divadelní lahůdku za druhou. Foto Tin Kratochvil

    Jako každoročně čekal diváky a nominované večer plný zábavných a milých překvapení, tentokráte v režii Alana Novotného, který pojal letošní Křídla kulinářsky. Ocitli jsme se tak v hospodě U Mrštnejch, ve které nám servíroval šéfkuchař Zdeněk Junák a provozní Jakub Przebinda jednu divadelní lahůdku za druhou. Na jevišti se vystřídali Petr Gazdík, Jan Mazák, Jan Brožek, Viktória Matušovová, Jonáš Florián, Marco Salvadori, Viktor Skála a další. A protože je na Křídlech dovoleno vše, nezůstalo jen u kulinářských metafor, ale došlo i na opravdové vaření, k plotně byli pozváni nominovaní herci a herečky, kteří před zraky diváků ukázali, že se umí otáčet nejen na jevišti, ale i v kuchyni.

    V průběhu celého roku odevzdávali diváci své hlasy a po jejich sečtení byl verdikt jasný. V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Svetlana Janotová, Nejoblíbenějším hercem se stal Petr Štěpán. Nejoblíbenější inscenací sezóny zvolili hlasující muzikál Monty Python´s Spamalot, cenu převzal režisér Stanislav Slovák. A první příčku kategorie Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila Andrea Kučerová za své kostýmy k inscenaci Lakomec. Další nominované a jejich umístění najdete níže v přehledném výpise.

    V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Svetlana Janotová. Foto Tin Kratochvil

    Stejně jako v předchozích letech byly uděleny také „interní“ ceny, o jejichž držitelích nerozhodují diváci, ale vedení divadla. Cenou kolegia revue Dokořán byl tentokrát poctěn režisér Petr Gazdík za muzikál Představ si…, Cenu osobnosti sezóny převzal z rukou ředitele Stanislava Moši dlouholetý příznivec a donátor MdB Aleš Pohanka. A Cenu bezpečného zázemí si za svoji péči o herce a jejich hlas vysloužil MUDr. Radan Havlík.

    V rámci slavnostního večera byla také pokřtěna již třiadvacátá Ročenka MdB 2017/2018, jejího kmotrovství se ujali ředitel MdB Stanislav Moša, ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek, majitel reklamní společnost Snip & Co. Jiří Morávek a primátorka města Brno Markéta Vaňková.

    V rámci slavnostního večera byla také pokřtěna již třiadvacátá Ročenka MdB 2017/2018. Foto Tin Kratochvil

    Výsledky Křídel 2016/2017:

    Nejpopulárnější herečka:

    1. Svetlana Janotová

    2. Hana Holišová

    3. Andrea Zelová

    4. Alena Antalová

    5. Viktória Matušovová

    Nejpopulárnější herec:

    1. Petr Štěpán

    2. Jiří Mach

    3. Aleš Slanina

    4. Michal Isteník

    5. Dušan Vitázek

    Nejpopulárnější inscenace:

    1. Monty Python´s Spamalot

    2. Lakomec

    3. Představ si…

    4. Horečka sobotní noci

    5. Děsnej pátek

    Nejvýraznější tvůrčí počin:

    1. Andrea Kučerová – kostýmy k inscenaci Lakomec

    2. Roman Šolc – kostýmy k inscenaci Tři mušketýři

    3. Jaroslav Milfajt – scéna k inscenaci Lakomec

    4. Christoph Weyers – scéna k inscenaci Monty Python´s Spamalot

    5. Igor Barberić – choreografie k inscenaci Horečka sobotní noci

    Cena bezpečného zázemí: MUDr. Radan Havlík

    Cena kolegia revue Dokořán: Petr Gazdík

    Osobnost roku: Aleš Pohanka

    • Autor:
    • Publikováno: 31. prosince 2018

    Komentáře k článku: Večer, kdy je vše dovoleno

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,