Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Radovan Táborský: Zajímají mě detaily

    Vzpomínkou na známého divadelního režiséra Jana Bornu, který před rokem zemřel, bude film Jan Borna aneb Dokreslení Janka, který natáčejí Radovan Táborský, Karolína Volfová a Patricie Malínská. Základní finanční podporu se jim podařilo získat od fanoušků na webu Startovač.cz.

    Kdo přišel s nápadem natočit film o Janu Bornovi?

    Byl to nápad mé mladší přítelkyně Karolíny Volfové na absolventský projekt k maturitě na Střední průmyslové škole sdělovací techniky, kde jsem donedávna také studoval. Rozhodla se natočit film o Janu Bornovi, kterého ale zná jen skrze jeho básnické sbírky a představení, která se dosud hrají v Divadle v Dlouhé. Řekl jsem jí, že s ní do toho půjdu s tím, že uděláme dvě verze – jednu krátkou k její maturitě a delší, celovečerní variantu, která pro nás bude taková vlajková loď.

    Vy jste ovšem znal Jana Bornu osobně.

    Znal jsem ho od malička, velmi mě obohacoval svými historkami, vtipem, humorem. Několikrát jsme proseděli společné večery ve Zlaté Koruně, kam rád jezdíval a čerpal tam inspiraci na další představení. Miloval sladké, tak jsme vždycky koupili kremrole a věnečky a povídali si. Byly to pro mě nezapomenutelné zážitky a mám pocit, že mu něco dlužím. To, co jsem od něj získal, bych rád předal dál. Když jsme nedávno točili s Miroslavem Hanušem na jevišti Divadla v Dlouhé a v pozadí byla dekorace ze Souborného díla Williama Shakespeara ve 120 minutách, shodli jsme se na tom, že tu s námi Honza stále je…

    Jaká je koncepce dokumentu?

    Nechtěl jsem dělat časosběrný dokument, mapovat kompletně jeho život, ale oslovit pár důležitých lidí jeho života. Na počátku jeho herecké a režisérské kariéry bylo divadlo Vizita a Jaroslav Dušek, který zavzpomíná na jejich společné hraní. Arnošt Goldflam promluví o době, kdy Borna působil v Brně v HaDivadle. Právě tam se poznal s výtvarníkem Jaroslavem Milfajtem, s nímž pak společně tvořili. Na příchod z Dejvického divadla do Divadla v Dlouhé bude vzpomínat Jan Vondráček a Mirek Hanuš připomene dobu, kdy s ním do posledních chvil spolurežíroval. Na Bornu jako pedagoga zavzpomínají jeho studenti z DAMU Anita Krausová a Petr Vaněk. A objeví se tam také oba Bornovi synové. Bude to taková mozaika…

    Založená na rozhovorech s pamětníky.

    Navíc to celé bude provázeno jeho básnickými sbírkami. Ty měly krásné ilustrace Jaroslava Milfajta, které nás inspirovaly. Takže jsme z nich udělali animaci, jednotlivé kresbičky jsme rozfázovali.

    Použijete také dokumentární záběry?

    Momentálně řešíme licenční práva. Na každé představení totiž musíme mít souhlas všech tvůrců – ti nám vycházejí vstříc, ale je třeba to administrativně dotáhnout. Rád bych si sám natočil záběry z Bornových představení, která ještě jsou na repertoáru v Divadle v Dlouhé. Zajímají mě detaily, proto nechci využívat záznamy už natočené.

    V Bornových inscenacích byla důležitá i muzika. Jaká bude v dokumentu?

    V tom nám pomohl Milan Potoček, který je v divadle ještě z dob, kdy se jmenovalo Divadlo Jiřího Wolkera a on dělal korepetice. Složí hudbu na motivy některých představení, bude to připomínka muziky a kapel, které měl Honza rád.

    Film o Janu Bornovi je vaší první producentskou a režijní zkušeností?

    Ano, na škole jsem se zaměřoval spíše na kameru a mým snem je dostat se na FAMU. V pozici režiséra a zároveň producenta filmu jsem poprvé. I když jako asistent kamery jsem se podílel na několika dokumentech z cyklů Národní klenoty I. a II. týkajících se českých památek zapsaných v seznamu UNESCO a těch, které se tam chtějí dostat.

    Kdy film uvidí diváci?

    Vše bychom chtěli dokončit do prosince, premiéra bude 27. ledna v Divadle v Dlouhé. Zatím to není jisté, ale je tu možnost, že film promítnou na zahájení nové sezony ve Zlaté Koruně pod hvězdami na nádvoří. Chtěli bychom se dostat také na festivaly do Jihlavy a Slavonic. A pokusíme se nabídnout film České televizi.

    Radovan Táborský, Miroslav Hanuš a Karolína Volfová v Divadle v Dlouhé při natáčení filmu FOTO PATRICIE MALÍNSKÁ


    Komentáře k článku: Radovan Táborský: Zajímají mě detaily

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,