Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Zemřel Milan Michal Štrich

    FOTO archiv DJKT

    Milan Michal Štrich

    19. 8. 1951 Třebíč – 9. 7. 2018

    Herec, v letech 1995 – 1997 ředitel Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech.

    Po odchodu z gymnázia, které musel opustit po emigraci příbuzných roku 1968, se živil dva roky jako kulisák v ostravském divadle. I bez maturity ho v roce 1970 přijali ke studiu herectví na JAMU do ročníku vedeného Ladislavem Lakomým. Ještě během studií v roce 1975 nastoupil do zájezdového divadla v Příbrami, kde ztvárnil Jana Ratkina ve Šrámkově Stříbrném větru a kromě dalších rolí i Radúze v Zeyerově dramatu. Roku 1979 přijal nabídku angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech. Tam vytvořil řadu pozoruhodných rolí, charakterních i komediálních (např. Puka ve Snu noci svatojánské, Tiberge v Manon Lescaut). V roce 1995 přijal – ve snaze napomoci udržení souboru a přispět k optimalizaci nevyjasněných poměrů divadla – funkci ředitele karlovarského divadla. O dva roky později, kdy mu bylo úřady nařízeno soubor rozpustit, na svou funkci – jako protest proti záměrům magistrátu – rezignoval. Na konci sezony – 12. června 1997 – hráli karlovarští v divadle naposledy, a to rozverný kabaret To byl krásný čas.

    Právě v ten den dostal nabídku angažmá do činoherního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla, kde poté působil až do svého odchodu do důchodu v roce 2013. Ztvárnil zde kolem šedesáti rolí, v některých inscenacích si zahrál i více postav. V jejich spektru převažují komediální (Bob v Nevyléčitelných, Krakeš v Davidu a Goliáši, Pandolfo v komedii Tři v tom, Kaštyl ve Třetím zvonění, Balanzoni ve Lháři, Domovník v Takové ženské na krku, Jarda Sklo v komedii Přes přísný zákaz dotýká se sněhu), ale hrál i role pokřivenců (Podlesný v Paličově dceři, Fiala v Našich furiantech, Otáhal ve hře Kdo chce zabít Sekala) a byl mu blízký i tragikomický lom postav (Hanuš V Odcházení, Henry v Noci bláznů).

    S Klárou Kovaříkovou v inscenaci hry Jeana Paula Sartra S vyloučením veřejnosti (r. Martin Vokoun, prem. 10. 10. 2009, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň). FOTO archiv DJKT

    Ve filmu si zahrál jen epizodní role – např. mladíka z vinárny (Noc klavíristy, 1976), dělníka (Vítězný lid, 1977), čerpadláře (Smrt stopařek, 1979) či náměstka ředitele Prefy (Na koho to slovo padne, 1979). Později se objevil ještě ve filmech Kopytem sem, kopytem tam (1988) a Jak ukrást Dagmaru (2001).

    O jeho úmrtí informovala dramaturgyně Divadla J. K. Tyla Marie Caltová. Byl to pracovitý, čestný a laskavý člověk hospodařící na malé farmičce v Ostrově u Karlových Varů. Dokázal se zapsat do paměti nejen jako herec, ale i jako člověk, napsala v nekrologu na webu Divadla J. K. Tyla (zde).

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 13. srpna 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Milan Michal Štrich

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,