Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Královéhradecké Divadlo Drak a především jeho vzdělávací a experimentální platforma – Mezinárodní institut figurálního divadla – vstupuje do úzké spolupráce s Katedrou výchovné dramatiky DAMU; pro její studenty i jejich školitele institut připravil od 7. do 13. května „klinický týden“, pilotní aktivitu, která má ověřit možnosti fungování Divadla Drak jako kliniky – tedy v prostředí uměleckých oborů nového typu pracoviště; cílem unikátního projektu je zajistit kvalitu studia a zavést inovace a moderní trendy do vzdělávání budoucích umělců a pedagogů.

    Ve dnech 13.–16. května se brněnské Divadlo U stolu přehlídkou svých aktuálních inscenací nazvanou Sklepení VI. rozloučilo s letošní sezonou a de facto i se svou činností, neboť umělecký šéf František Derfler ohlásil koncem této sezony ukončení umělecké činnosti své a Divadla U stolu.

    Divadelní Cenu Grenouille pro nejlepší českou inscenaci frankofonní předlohy za rok 2017 získal Deník Zloděje společnosti Masopust; organizátoři festivalu Sněz tu žábu tak ve čtvrtek 11. května v pražském Divadle Alta už potřetí ocenili snahu přibližovat co nejoriginálněji francouzský (nejen) divadelní svět českým divákům.

    Od pátku 25. května do soboty 2. června se koná 17. ročník festivalu Prague Fringe. Nabízí na dvě stě padesát představení v devíti prostorech po celé Malé Straně.

    Pražské Quadriennale a pražské Studio Hrdinů spojují své síly – v návaznosti na úspěšnou výstavu Extrémního kostýmu na PQ 2011, která rozostřila a rozmělnila hranice mezi tělem, kostýmem, prostorem, světly a zvukem, se 6. června ve Studiu Hrdinů odehraje performance MUD s tanečnicí Markétou Vacovskou, stylizovaný rituál, který si pohrává s nenápadnou výměnou pozic mezi hercem a divákem i realitou a imaginací; bude pozvánkou na příští ročník Pražského Quadriennale, které se bude konat přesně za rok, od 6. do 16. června 2019 v Průmyslovém paláci a na pražském Výstavišti, kam se vrátí přesně po dvanácti letech.

    Ve středu 6. června se od 22 hodin uskuteční třetí ročník nočního běhu Pražskou tržnicí organizovaný nezávislým kulturním prostorem Jatka78: jedná se o neformální propojení divadla, běhu a netradičního okolí Jatek78, které je přes den rájem levných nákupů a během večera se mění v nevšední kulturní zónu; jednotlivci změří síly v okruhu dlouhém 3 km, štafety českých divadel poběží 4 × 1 km; akce má charitativní charakter, vítězné divadelní týmy získají 20 tisíc korun na nákup vstupenek do svého divadla, které věnují těm, kdo si je běžně nemohou dovolit.

    Podrobnější informace a další aktuality z divadelního dění u nás i ve světě najdete na i-DN

    • Autor:
    • Publikováno: 28. května 2018

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,