Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Tým učitelů Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě připravil na dny 23.–25 října akci u příležitosti 100. výročí narození Pavla Tigrida nazvanou Tigrid stoletý.

    Ve středu 25. října začaly týdenní narozeninové oslavy pražského klubu ROXY a Experimentálního prostoru NoD nazvané BE25 – týden plný party, koncertů, divadelních představení a vernisáží.

    Hudbou a divadlem, vážně i nevážně prolomit strach ze smrti, takový cíl si kladl 1. ročník festivalu pro celou rodinu Nekropolis, který se konal před Dušičkami ve dnech 28. a 29. října v pražském Paláci Akropolis, během něhož se odehrálo osm akcí – loutková představení, storytelling a koncerty.

    Předáním ceny Erik za nejinspirativnější počin v oblasti loutkového divadla za uplynulou sezonu skončila 5. listopadu v Praze oborová přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem; putovní ocenění Erik za nejlepší loutkářskou inscenaci minulé sezony získalo Naivní divadlo z Liberce za inscenaci režiséra Filipa Homoly Jsou místa oblíbená tmou… na motivy knihy německé autorky Judith Schalanské.

    Hlavní cenu Těšíňanku za nejlepší inscenaci 17. ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska, který se konal v Českém Těšíně ve dnech 7.–11. listopadu, si odnesla Komorní scéna Aréna Ostrava za inscenaci Obraz autorky Yasminy Reza v režii Vojtěcha Štěpánka, herecké ceny si odnesla Sylwia Krawiec z Teatru Dramatyczneho im. J. Szaniawskiego z Płocku za Kateřinu ve Zkrocení zlé ženy a Norbert Lichý z DPB Ostrava za roli Romana Kopfrkingla v inscenaci Spalovač mrtvol.

    Pražské Divadlo Kámen oslavilo 9. listopadu desetileté působení ve vlastním komorním prostoru v karlínské Invalidovně.

    Žádný hendikep nebrání člověku v obyčejných radostech: třeba jít do divadla nebo divadlo hrát, tak charakterizovalo brněnské Divadlo Polárka 2. ročník festivalu Týden pro inkluzi v Polárce, který se konal 9.–12. listopadu a volně navázal na celorepublikovou akci stejného jména.

    Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila v neděli 12. listopadu v pražském Radiopaláci nadace Život umělce pět desítek umělců starších sedmdesáti let; bylo mezi nimi i jedenáct divadelníků: operní pěvkyně Libuše Márová a Jana Jonášová, herečky Zdena Hadrbolcová, Marie Drahokoupilová, Jana Gýrová a Helga Čočková a herci František Němec, Viktor Vrabec, Ladislav Frej, Jiří Krampol a herec a kaskadér Zdeněk Srstka.

    V pondělí 20. listopadu byl do kin po celé ČR v přímém přenosu z Městského divadla Zlín vysílán druhý díl ovčáčkovského kabaretu, tentokrát nazvaného Ovčáček miláček.hul

    Podrobnější informace a další aktuality z divadelního dění u nás i ve světě najdete na i-DN

    • Autor:
    • Publikováno: 28. listopadu 2017

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,