Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Marwan Alsolaiman

    (1962 v Damašku) Od roku 1997 v Praze žijící zpěvák a hudebník zaměřující se na arabskou hudbu. Hraje na arabskou loutnu, flétnu, bubínky a tamburíny, na divadelních produkcích spolupracuje s režisérkou Lídou Engelovou a festivalem Nad Prahou půlměsíc. Založil v Česku první arabskou kapelu s názvem Ziriab, se kterou vydal v roce 2004 eponymní CD. V roce 2003 vydal se skupinou Kvinterna CD středověké hudby. Vedle toho hraje s českou kapelou Hazuka, vede hudební dílny s arabskými nástroji pro základní a střední školy, workshopy a přednášky o arabské hudbě a arabských nástrojích protaneční školy a je učitelem fyziky, českého a arabského jazyka. V průběhu letošního festivalu Nad Prahou půlměsíc, který se koná 22.–26. listopadu, bude mít sólové bytové koncerty.

    Co vás přivedlo k divadlu/hudbě/umění

    Od dětství byl můj vztah k hudbě, herectví a poezii přirozeně silný. Bez mého rozhodnutí. Myslel jsem si, že všechny děti jsou takové.

    Největší umělecký zážitek

    Co se týká hudby, největší zážitek jsem měl na mezinárodním filmovém festivalu, na kterém jsme hráli v doprovodném hudebním programu. Ve velkém sále byly stovky lidí, kteří po celou dobu našeho koncertu arabské kapely Ziriab tancovali.

    Osobnost minulosti nebo přítomnosti, se kterou byste rád zašel na kus řeči

    S hercem Jiřím Wimmerem před jeho sebevraždou. Moc mě zajímá, co se v jeho hlavě odehrálo. Mám pocit, že nebyl jenom výborný komik, ale něco daleko víc.

    Umělecké disciplíny, žánry či formy (výtvarné, literatura, film, divadlo, hudba…), které máte rád a kterým se naopak vyhýbáte a proč

    Mám rád divadlo, hudbu, poezii s rýmovanými básničkami, stand up, esoterickou a vědeckou literaturu. Nemám rád různé druhy moderní hlasité hudby, která nemá obsah.

    Historická či současná osobnost, divadelní/filmová/literární či reálná postava, která je vám citově nejblíže a – naopak – která je vám vzdálená

    Citově blízko je mi komik Felix Holzmann. Jeho humor byl neobvyklý, měl v sobě něco exotického, co mě fascinuje. Hodně vzdálený je mi každý umělec, který nutí diváka či posluchače k „zážitku“.

    Rostlina/zvíře/kámen/planeta, které máte v oblibě či obdivujete

    Obdivuji olivovník jako symbol stálosti a štědrosti. Mám rád žirafy, protože jejich tělo má zajímavou konstrukci, zajímavou barvu a jsou mírumilovné. Líbí se planeta Mars, protožemám silný pocit, že právě tam jsme měli předky.

    Umělecký/hudební/divadelní sen

    Můj hudební sen je ten, aby někdy bylo možné hasit války a utrpení hudbou.

    Kým/čím byste byl, kdybyste se nevěnoval hudbě/umění

    Asi fyziko-esoterikem.

    Plus: Zajímá vás umělecká kritika?

    S kritikou nemám velké zkušenosti. Vzhledem k tomu, že každý člověk vnímá umělecké dílo trochu jinak, myslím si, že kritici často odvádějí myšlenky díla někam jinam, kam původně nemířily.

    • Autor:
    • Publikováno: 15. listopadu 2017

    Komentáře k článku: Marwan Alsolaiman

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,