Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    František Řehák a Olomouc

    Ve věku 93 let zemřel ve středu 28. června dlouholetý člen olomoucké činohry František Řehák. S olomouckým divadlem spojil svůj umělecký život, ztvárnil zde více než 150 rolí.

    Večer tříkrálový (1977, role: Vejražka). FOTO archiv MDO

    Divadelní život Františka Řeháka je neodmyslitelně spjat s divadelním životem celé Olomouce. A přestože už uplynulo mnoho let od poslední Františkovy role na olomouckém jevišti, jeho publikum i jeho divadlo nikdy nezapomene. Loučíme se dojati a s hlubokou úctou k herecké pouti Františka Řeháka, uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela.

    Jindřich IV (1986, role: Dionisio Genoni, na snímku se Svatoplukem Matyášem). FOTO archiv MDO

    František Řehák se narodil 4. října 1923 v Novém Bydžově. K divadlu jej přivedli rodiče, Řehák působil jako ochotník v Divadelní jednotě Jirásek a Studiu mladých. Po válce nejprve odmítl nabídku Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a stal se zakládajícím členem Středočeského divadla Mladá Boleslav.

    V roce 1948 pak získal stálé angažmá v Městském divadle v Olomouci. Jeho první rolí v divadle, s kterým spojil svůj umělecký život, byl Josef Václav Frič v inscenaci hry Miloše Václava Kratochvíla České jaro. V roce 1951 přijal angažmá v divadle v Gottwaldově, aby se o osm let později znovu vrátil do Olomouce, již do Divadla Oldřicha Stibora. K návratu jej přemluvil tehdejší šéf olomoucké činohry Karel Novák, který mu nejprve nabídl hostování v inscenaci Bílá nemoc, kde Řehák ztvárnil postavu Maršála.

    Smrt v zahradě Girardinů (1988, role: Auborn). FOTO archiv MDO

    Při svém druhém angažmá v Olomouci se Řehák setkával na jevišti se Slávkou Budínovou, Iljou Rackem a dalšími. Zlomová pro něj byla role Smrťáka v inscenaci Topolovy hry Konec masopustu (premiéra 27. 4. 1963), díky níž se setkal s režisérem Otomarem Krejčou a posléze získal angažmá v pražském Divadle za branou. Zde ztvárnil mj. Čebutykina v inscenaci Čechovových Tří sester nebo postavu Otce v Topolově Slavíkovi k večeři.

    Naši furianti (1997, role: Dubský, na snímku s Ivanou Plíhalovou). FOTO archiv MDO

    Další návrat do olomouckého divadla zažil v roce 1967. V 70. letech, v období normalizace, byl vyloučený z komunistické strany a kvůli tomu, že odmítl podepsat Antichartu, měl několikaletý zákaz práce v rádiu a televizi. V roce 1988 odešel do penze, jeho poslední rolí ve stálém olomouckém angažmá byl soudce Auborn v inscenaci Smrt v zahradě Girardinů.

    V olomouckém divadle ztvárnil za svou kariéru více než 150 rolí, mj. v inscenacích Hamlet, Jindřich IV., Král Lear, Večer tříkrálový, Smrt obchodního cestujícího, Maryša, Zdravý nemocný ad. Naposledy se na olomouckém jevišti představil v roce 1997 jako Dubský v inscenaci Naši furianti. V roce 2000 byl uveden mezi emeritní členy Moravského divadla Olomouc.

    David Kresta, Moravské divadlo Olomouc

    ///

    Více na i-DN:

    Zemřel František Řehák

    • Autor:
    • Publikováno: 29. června 2017

    Komentáře k článku: František Řehák a Olomouc

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,