Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Vážený pane ministře

    Ministr kultury ČR
    Mgr. Daniel Herman
    Maltézské náměstí 1
    118 11 Praha 1

    Mgr. Daniel Herman, ministr kultury ČR

    Vážený pane ministře,

    v návaznosti na otevřený dopis Asociace nezávislých divadel, vyjadřuje i naše profesní organizace zastupující zájmy současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu znepokojení nad rozporem deklarovaného posílení podpory umění formou grantových programů a výslednou realitou.

    Jako zástupci segmentu živého umění jsme koncem minulého roku uvítali informaci o navýšení celkového rozpočtu MK a deklarované ujištění, že se tím významně posílí podpora kulturních projektů v kapitole Kulturních aktivit.

    Jako systémový krok jsme také uvítali nový Program státní podpory festivalů profesionálního umění, který mj. podpořil tři významné festivalové akce z oboru tanec, nonverbální divadlo a nový cirkus (Tanec Praha, 4 + 4 dny v pohybu a Letní Letnou).  Festivaly z této umělecké oblasti se v podpoře posunuly o významných 23, 9% oproti roku 2016, kdy byla jejich podpora řešena v rámci tzv. priorit.

    Oddělené financování těchto velkých akcí mělo zajistit stabilizaci rozpočtů jednotlivých grantových okruhů, které byly dříve festivaly neúnosně zatíženy. Za velký problém považujeme nedodržení slibu o zachování prostředků na granty minimálně na úrovni roku 2016, který formulovala náměstkyně Kateřina Kalistová v dopise výboru ITI koncem minulého roku. Tento závazek byl veřejně prezentován i jinými zástupci Ministerstva kultury.

    V oblasti tance však paradoxně došlo k poklesu financí o 4,96 %, což představuje částku 1.120.000 Kč. Ve světle dlouhodobého podfinancování je to pro náš obor znepokojivě vysoké číslo. Má–li se živá tvorba v tanci, nonverbálním divadle a novém cirkuse kontinuálně rozvíjet, jakákoli redukce financí tuto křehkou oblast zásadně ohrožuje.

    Ale nejde jen o částky a čísla, jde o celkový přístup k oboru, který je z hlediska lidských zdrojů znevýhodněn mj. vysokým rizikem úrazů a limitem věku.

    Rozvíjet kvalitní, mezinárodně konkurenceschopnou tvorbu, která obohatí duchovní a společenské klima, přinese hodnotnou reflexi společenských témat, je možné jen při zajištění určitých podmínek. Ty jsou dlouhodobě kritické. V zájmu zachování hodnot, které porevoluční umělecká taneční komunita vytvořila, Vás žádáme o naplnění příslibů finanční podpory, stejně jako realizaci témat státní kulturní politiky, včetně péče o druhou kariéru tanečních profesionálů. Situace uměleckého personálu je podle našich podkladů alarmující a vyžaduje komplexní pozorný přístup. Jako profesní organizace Vám v tom nabízíme odbornou součinnost.

    V Praze 26. 3. 2017

    Za Vizi tance z.s. Jana Návratová, předsedkyně

    ///

    Více na i-DN:

    Otevřený dopis ministrovi kultury od Asociace nezávislých divadel

    • Autor:
    • Publikováno: 31. března 2017

    Komentáře k článku: Vážený pane ministře

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,