Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Muzikál Srdcový král pražského Divadla Kalich se ve 13. ročníku výroční čtenářské ankety serveru i-divadlo.cz stal nejpopulárnější inscenací roku 2016, nejoblíbenějším divadlem zvolili hlasující již poosmé Městské divadlo Brno; z hereček nejvíce zaujala Pavlína Štorková, která obsadila hned dvě „medailové“ pozice (Olga – Horrory z Hrádečku pražského Divadla LETÍ a Manon Lescaut v ND), v mužské kategorii uspěl Stanislav Majer (Herec a truhlář Majer hovoří o stavu své domoviny pražského Studia Hrdinů).

    Ve středu 15. února byl na pozici šéfa opery Slezského divadla Opava jmenován režisér Lubor Cukr; nahradil Janu Andělovou Pletichovou.

    Tři týdny poté, 6. března, byl na pozici šéfa činohry Slezského divadla Opava jmenován Mgr. Jiří Seydler, v současné době umělecký šéf Karlovarského městského divadla.

    V pondělí 20. února podepsal ředitel Národního divadla Jan Burian smlouvu se zástupci společnosti HOCHTIEF CZ, která vzešla jako vítěz z veřejného výběrového řízení na zhotovitele generální rekonstrukce Státní opery (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 17. února zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium OPERA 2016); ND předalo firmě budovy SO a 13. března rekonstrukce, jež by měla trvat dva a čtvrt roku, slavnostně začala.

    V neděli 19. března debutovalo v pražském divadle Ponec představením Pulsar choreografa Michala Záhory nové taneční uskupení stejného jména (Pulsar), které založili Michal Záhora a Honza Malík z původního souboru Nanohach.

    V úterý 21. března se ve Studiu Ypsilon koná vzpomínkové odpoledne věnované Miroslavu Melenovi (1937–2008), scénografovi a architektovi, který by se 16. března dožil osmdesáti let.

    V týdnu 29. března−2. dubna se v Divadle v Dlouhé v Praze uskuteční 19. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlou, který nabídne šest inscenací souborů z České republiky – vystoupí Divadlo Alfa, Plzeň (Lékařem proti své vůli), Divadlo Polárka, Brno (Bratři Lví srdce), Klicperovo divadlo Hradec Králové (Medvědi), Damúza, Praha (Batosnění), Divadlo Drak, Hradec Králové (O bílé lani) a Divadlo J. K. Tyla, Plzeň (Živá voda) – v sobotu mezi představeními proběhne workshop fotokomiksu se Zuličníky a v neděli dva workshopy Vylosuj si pohádku.

    Agentura DILIA vyhlásila výzvu na nominace titulů pro další ročník Ceny Evalda Schorma za původní hru, dramatizaci či překlad hry (do češtiny dosud nepřeložené), která je určena pro studenty DAMU, JAMU, FF UK, FF MU, FPF a FF UP; uzávěrka nominací je 31. března.

    V pátek 7. dubna začíná crowdfundingová kampaň s heslem Dolní vám. – Otevřete centrum kultuře!, jež by měla podpořit vznik nového kulturního centra na Dolním náměstí v centru Olomouce, kam se z dosavadního působiště ve Wurmově ulici během jara a léta přemístí Divadlo na cucky a několik dalších jemu blízkých organizací; otevření je plánováno na podzim letošního roku.

    • Autor:
    • Publikováno: 21. března 2017

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,