Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Co je a co není v silách festivalového zpravodaje

    Vojtěch Varyš vystihl věrně atmosféru i povahu prostředí a času, ve kterém festivalový zpravodaj Ost-ra-varu vzniká (nebo jakýkoliv jiný festivalový zpravodaj). Souhlasím s tím, že tento zpravodaj je interní záležitostí a jen těžko se informace z tohoto dočasného periodika vynáší ven. Naopak nemohu souhlasit s těmi, kteří chtějí, aby měl zpravodaj nadčasovou hodnutu a sloužil tak v budoucnu jako informační materiál kriticky hodnotící jednotlivé inscenace. V podmínkách, v jakých zpravodaj vzniká, není mnohdy možné vytvořit odbornou a hloubkovou analýzu zhlédnutého představení. K tomu jsou určena jiná tištěná periodika nebo jiná media, přičemž jejich zástupci jsou v hojném počtu na Ost-ra-varu přítomni!
    Pro zpravodaj byli jako redaktoři zpravidla vybíráni studenti z divadelně vědních oborů z celé republiky i ze Slovenska. Nikdy se nejedná o předem sehraný tým. Mnozí z nich, jak píše Vojtěch Varyš, nemají předchozí publikační zkušenosti. Proto nemůže být úroveň článku vždy vysoká, či snad vysloveně odborná (jak by si například přála jedna studentka z Olomouce, která se na semináři ke zpravodaji vyjádřila) — na to skutečně není čas ani prostor. Cílem přispěvatelů zpravodaje je zachytit atmosféru a dění na festivalu. Existence zpravodaje je ohraničena trváním festivalu a jeho obsahem. Redaktoři ho chtějí zachytit vtipně, čtivě, autenticky, tedy i subjektivně. Provokace není na škodu, narážky také ne, a urážky by se tolerovat neměly. Články v něm publikované nejsou ani tak recenzemi, jako spíše reflexemi, které mají vyvolávat další diskuse, otázky, rozhořčení nebo souhlas. Zpravodaj chce diskutovat, chce vyvolávat emoce všeho druhu. Práce na něm je náročná, nevděčná, vzrušující i poučná. Každý, kdo někdy pro zpravodaj pracoval si je vědom jistých počátečních ambicí a plánů, které chce uskutečnit — tedy vstupuje do něj s počáteční koncepcí, která se však díky časovému presu a nesourodému kolektivu hroutí. Možná by zjednodušilo práci sestavit si tvůrčí tým s dostatečným časovým předstihem (což musí být umožněno ze strany pořadatelů) a z lidí, kterým vedoucí týmu věří a jejichž schopnosti zná. Se kterými dopředu stanoví plán a rozdělí povinnosti. Za pokus to stojí. Další ročník ukáže, jestli tato idea přispěje k posunu významu a úrovně zpravodaje.


    Komentáře k článku: Co je a co není v silách festivalového zpravodaje

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,