Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Jen tak cestou z divadla (No. 22)

    Film Rodinné štěstí maďarského režiséra Szabolcse Hajdu začíná velmi dlouhou sekvencí šíleného řevu malého chlapce. Dvacetiminutové běsnění, nevyjímaje mlácení do všeho, co je nablízku, zcela překonává hranice snesitelnosti. Vzniklá spoušť je přímo úměrná existenciální bezútěšnosti.

    frejkova-radinne-stesti-poster4b

    Dusná atmosféra a vzájemná podrážděnost, která se stupňuje nenadálým příchodem rodiny sestry, stupňují napětí v rodině. Neúspěšný pár vracející se v nočních hodinách z nepovedeného pokusu o usazení se v Irsku je na pokraji svých sil. Po první třetině jsem si říkala, jak tohle skončí?! Scény se zde střídají jako v životě, na přetřes přicházejí vzájemná selhání ublíženosti ústrky závisti krádež úzkost rozvod odcizení a to vše na tak malém prostoru; v jednom bytě, v jedné rodině, v jednom životě! A všechno na doraz!

    Soužití je naprosto nemyslitelné.

    Viděno pod lupou a umocněno autorovým záměrem dostat se k jádru lidských vztahů vidíme chod života, ve kterém opakovaně řešíme nepřekonatelné překážky. Vypadá to, že jsme vehnáni do situací, se kterými si nevíme rady. Že jsme polapeni do dávno spletených sítí našich genů, do předurčení našich předků a nevíme jak z nich ven.

    Vypadá to, že jsme vehnáni do situací, se kterými si nevíme rady... FOTO archiv MFF KV

    Vypadá to, že jsme vehnáni do situací, se kterými si nevíme rady… FOTO archiv MFF KV

    Ale život dokáže všechno! Jsme účastni scén, které se vzájemě prolínají, kolísají od nesnesitelných po přijatelné a nakonec i smířlivé. S úlevným překvapením zjistíme, že jsme vtaženi do prostoru, ve kterém přece jen obyčejně žijeme, aniž bychom na sebe křičeli. Najednou se objeví vzácné okamžiky bez skličujícího napětí a my si uvědomíme svou cenu! Svou vzájemnost.

    Ano, život běží svým vlastním tempem ale my ho svými drobnými dennodenními rozhodnutími přece jen řídíme! Když stojíme na samém začátku, nedokážeme si to představit.

    ///

    Režisér Szabolcs Hajdu si z MFF KV odnesl i Cenu za mužský herecký výkon. FOTO archiv MFF KV

    Režisér Szabolcs Hajdu si z MFF KV odnesl i Cenu za mužský herecký výkon. FOTO archiv MFF KV

    Pozn. red. Snímek Rodinné štěstí vyhrál na letošním MFF v Karlových Varech hlavní cenu Křišťálový globus a režisér Szabolcs Hajdu si odnesl i Cenu za mužský herecký výkon


    Komentáře k článku: Jen tak cestou z divadla (No. 22)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,