Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    DJKT mění šéfa muzikálu a operety

    Po šestnácti letech končí ve funkci šéfa souboru muzikálu a operety Divadla J. K. Tyla v Plzni MgA. Roman Meluzín.

    Roman Meluzín. FOTO archiv DJKT Plzeň

    MgA. Roman Meluzín. FOTO archiv DJKT Plzeň

    Roman Meluzín (1956) odchází z funkce – podle oficiálních zpráv z DJKT – po vzájemné dohodě s vedením divadla, a to ke dni 30. června 2016. S Divadlem J. K. Tyla bude nadále spolupracovat jako režisér. 26. listopadu bude mít na Nové scéně premiéru muzikál Liduschka (Baarová) v Meluzínově režii.

    Pan Meluzín byl v čele souboru od roku 2000 a za tu dobu operetní soubor transformoval v moderní muzikálový soubor s progresivní dramaturgií. Pro divadlo odvedl velký kus práce, vyjádřil se ředitel DJKT MgA. Martin Otava, Ph.D.

    MgA. Lumír Olšovský. FOTO Herminapress.cz

    MgA. Lumír Olšovský. FOTO Herminapress.cz

    Na pozici šéfa souboru muzikálu a operety nastoupí od 1. července režisér, producent a herec MgA. Lumír Olšovský (1973).

    /Převzato z webových stránek DJKT v Plzni: zde/

    ///

    Podle Plzeňského deníku v červnu vygradovaly dlouhodobé spory mezi členy muzikálového a operetního souboru DJKT a jeho šéfem Romanem Meluzínem. Herci si na Meluzínovo chování opakovaně stěžovali u ředitele DJKT Martina Otavy, měl se k nim při zkouškách chovat nevhodně a ponižovat je, někteří členové dokonce mluví o šikaně.

    Otava se po středeční konfrontaci Meluzína s herci, jíž byl přítomen, s šéfem muzikálu dohodl na ukončení pracovního poměru k 30. červnu. O přesných důvodech nechce ani Otava, ani Meluzín blíže hovořit, píše Plzeňský deník. Jsou to interní věci a nechci je takto rozebírat, prohlásil šéf DJKT Otava a před veřejností proklamuje, že Meluzínův odchod ‚je po dohodě a nedramatický‘.

    Podle informací Deníku však problémy trvaly už delší dobu. Atmosféra při zkouškách byla nepříjemná, vygradovalo to při zkoušení Bonnie a Clyde. Pan Meluzín si třeba někoho vybral a toho pak deptal, posmíval se mu a podobně. Týkalo se to víc lidí, někteří herci se ho báli, řekl jeden z členů souboru, který si nepřál uvést jméno, ale redakce Plzeňského deníku je zná. Po středečním setkání, které bylo psychicky velmi náročné, by ani nešlo, aby soubor pokračoval beze změny dál, dodal.

    Moje šéfování skončilo po šestnácti a půl letech, jsem hrdý na to, co jsem souboru a žánru přinesl, to je nesmazatelné a pro mě je to nejdůležitější. Dovedl jsem soubor k tomu, že mohl realizovat Kočky a vlastně jakýkoli světový repertoár, protože měl díky šéfovi a jeho práci důvěru u všech světových agentur, řekl Deníku Roman Meluzín.

    /Více v Plzeňském deníku: zde/

    /Pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 1. července 2016

    Komentáře k článku: DJKT mění šéfa muzikálu a operety

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,