Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    Ostravské snění o skautech

    Jednou z dramaturgických linií 8. ročníku divadelního festivalu Dream Factory Ostrava jsou Skauti a trampové. Kromě tematických inscenací Medvědi, Mlčení bobříků a Hubte trampy, serou v lese čeká navštěvníky posezení u táboráku a dojde i na proslulé „fláky“ nejznámějšího českého folkového dua Honzy a Františka. Festival se koná od 31. května do 5. června v ostravských divadlech, kulturních centrech a vrcholí programem v areálu Dolu Hlubina.

    dream_factory_2016-2V hledáčku organizátorů festivalu se objevily hned tři inscenace inspirované fenoménem skautingu. Jako první odstartuje festivalovou linii Skauti a trampové inscenace pražského A studia Rubín Hubte trampy, serou v lese, která pojednává o posvátném ohni, romantice ešusů a pravém přátelství – ale i o realitě všedního dne, kdy dochází k vystřízlivění z lásky jako trám. Vtipná komedie s dobře dávkovanou mírou nadsázky a ironie fenomén trampingu sice částečně shazuje, rozhodně se však nejedná o výsměch škodolibý, říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

    Zabte trampy, serou v lese

    Rozjívení hoši u ohníčku aneb Hubte trampy, serou v lese FOTO PATRIK BORECKÝ

    Pražské Divadlo pod Pamlovkou představí inscenaci Mlčení bobříků Tomáše Dianišky a Jana Friče. Hra inspirovaná osudem Bedřišky Synkové, která byla odsouzena za to, že na začátku 50. let vedla ilegální dívčí skautský oddíl, nedávno pobouřila skupinu politických vězňů a historiků spojených se skautingem, kteří ji označili za urážlivou a vulgární. Komunistickou perzekuci skautské organizace totiž líčí v nezvyklém stylu – jako grotesku s prvky hororu a černého humoru.

    Repro archiv DpP

    Repro archiv DpP

    Trojici inscenací uzavře hra Klicperova divadla Medvědi inspirovaná známým folkovým duem. Bratři Nedvědi – zatracovaní kýčaři i zbožňovaní interpreti. Právě jejich osudy inspirovaly dramatičku Simonu Petrů, která skrze fiktivní příběh sourozenců Franty a Honzy mapuje nejen specificky český fenomén folku a trampingu, ale zároveň vykresluje obraz postupné proměny naší společnosti uplynulých čtyřiceti let. S režisérkou Annou Petrželkovou pak v groteskně laděné inscenaci společně sledují cesty hrdinů, které vedou od dětských ideálů přes dospívání, první střety s realitou i svobodou až na vrchol, ze kterého ale může následovat velmi strmý pád…
    Nebude chybět večerní posezení u táborového ohně s kytarou a opékáním špekáčků. V rámci dvojkoncertu zcela jedinečných hudebních těles Klicperova divadla v Hradci Králové Mastix a Bři Medvědi dojde i na proslulé písně legendárního českého folkového dua v podání Jana Sklenáře (Jan) a Jana Vápeníka (František).

    Medvědi

    Hradečtí Medvědi jsou bizarní, groteskní i nostalgičtí FOTO JOSEF KUBÍČEK

    Během šesti dnů nabídne festival na třicet divadelních představení a doprovodný program v podobě debat, koncertů či filmové sekce. Těšit  se můžete  také  na  Krásné  psaní  stroje  Miloše  Orsona  Štědroně  a  Jiřího  Havelky.  Z Nitry přijede  Divadlo  Andreje  Bagára  s inscenací  Veľký  zošit  –  první  částí  prozaické  trilogie  Agoty Kristof. V pražské MeetFactory pak zpracovali celý tento románový cyklus v monodramatu Třetí lež Lidskou  tragikomedii  přiveze Divadlo  v Dlouhé,  Činoherní  studio  z Ústí  nad  Labem  se představí s kultovkou My děti ze stanice ZOO. Z pražského NODu k nám zavítá scénická koláž Dvojí  domov  inspirovaná  texty  prozaika  a  esejisty  Jana  Čepa.  Progresivní  skupina  Spitfire Company představí svůj nejnovější projekt Vypravěč namíchaný z ingrediencí tanečního divadla, experimentálního zpěvu i osobní zpovědi performerky Cécile Da Costa.

    • Autor:
    • Publikováno: 21. května 2016

    Komentáře k článku: Ostravské snění o skautech

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,