Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Činoherní studio města Ústí má nového ředitele!!!

    Pouze týden vydržela ve funkci ředitelky příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem Kamila Zinčenková. Na funkci z osobních důvodů rezignovala. Rada města tak ve středu 8. července pověřila řízením ředitele děčínského divadla Jiřího Trnku, a to na dobu určitou do 30. 6. 2016. Oznámila to mluvčí ústecké radnice Romana Macová.

    Tajemná Kamila Zinčenková. FOTO Facebook

    Tajemná Kamila Zinčenková. FOTO Facebook

    Kamila Zinčenková, která se zaměřila hlavně na přechod zaměstnanců a souboru ze spolku Činoherák Ústí, údajně rezignovala z osobních důvodů. Chtěla jsem divadlu pomoci, ale již brzy po mém nástupu jsem zjistila, že nemohu v této pozici zodpovědně pokračovat, aniž bych tím neohrozila své rodinné zázemí, které je pro mě naprostou prioritou. Mým nejdůležitějším úkolem bylo umožnit přechod zaměstnanců spolku Činoherák Ústí do příspěvkové organizace, což se podařilo, uvedla ve svém prohlášení. Do příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem přechází většina herců a personálu spolku Činoherák Ústí. Organizace doplní soubor a ihned po prázdninách by měla začít studovat nové inscenace.

    Jiří Trnka vede Městské divadlo Děčín od 1. července 2010. FOTO archiv Deník.cz

    Jiří Trnka vede Městské divadlo Děčín od 1. července 2010. FOTO archiv Deník.cz

    S nabídkou vedení divadla soubor oslovil dosavadního ředitele Městského divadla Děčín Jiřího Trnku, který s divadlem spolupracuje od loňského roku jako herec v inscenacích Kopanec, Zámek a Jindřich VI. Trnka přání souboru vyslyšel. Činoherní studio tedy od středy vede, ale ve funkci ředitele děčínského divadla ale zůstává. Již dříve při svém působení v Děčíně jsem zvládl souběžně více věcí najednou, nadto nebudu prvním ani posledním dvojitým divadelním ředitelem. Jsem si jistý, že svou práci pro děčínské divadlo zvládnu ve stejné kvalitě jako dosud, zároveň chci kolegům v Ústí nad Labem pomoci, dokud se nepodaří organizaci stabilizovat a převést na nově připravovanou právní formu veřejnoprávní instituce v kultuře, řekl Jiří Trnka. K úkolům nového ředitele bude kromě vnitřních záležitostí divadla patřit také změna zřizovací listiny organizace, která by měla v souladu s usnesením zastupitelstva města přinést větší uměleckou svobodu a nezávislost divadla.

    Ředitelka spolku Činoherák Ústí Tereza Sibernaglová. FOTO KAREL PECH

    Ředitelka spolku Činoherák Ústí Tereza Silbernaglová. FOTO KAREL PECH

    Herci a technický personál spolku se dohodli s novým vedením města na přechodu pod příspěvkovou organizaci minulý týden (viz V městě Ústí se došlo ke konsensu). Příspěvková organizace bude mít do konce letošního roku k dispozici téměř 6,5 milionu korun. Přechod souboru pod město podle ředitelky Činoheráku Ústí Terezy Silbernaglové neznamená zánik tohoto spolku. Ten je dál držitelem autorských práv k repertoáru, vlastní i fundus a kulisy. Není to právně jednoduché. Spolek bude vedle toho fungovat paralelně a nabízet svůj současný repertoár, řekla už dříve Silbernaglová. Oblíbené inscenace Činoheráku tak bude příspěvková organizace zatím dál kupovat. Mělo by se podle předběžných dohod jednat o 30 až 40 představení ročně.

    Usti-2014-logo

    Kauza kolem souboru začala loni. Tehdejší obecně prospěšná společnost Činoherní divadlo města Ústí nad Labem se tehdy nedohodla s bývalým vedením města na financování. Soubor pak založil spolek Činoherák Ústí. Zpočátku fungoval díky darům a veřejné sbírce. Na konci roku mu noví zastupitelé poslali milionovou dotaci. Příspěvková organizace města od spolku celé první pololetí nakupovala představení, každé za 71.000 korun. Nákupem představení se na základě podnětu zabývá antimonopolní úřad.

    Rada města na středečním jednání současně se jmenováním nového ředitele na dobu určitou uložila vedoucí odboru školství, kultury, sportu a sociálních služeb, aby zajistila vyhlášení výběrového řízení na pracovní místo ředitele příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem s účinností od 1. 7. 2016.

    /Z Divadlo.cz a Ústecký deník.cz převzal a upravil hul/

    Cinoherak-logo

    Více na i-DN:

    Činoherní studio Ústí nad Labem

    ///

    Město podpoří Činoherák Ústí

    Toto řešení odpovídá dobrým mravům

    Činoherák Ústí město zatím nepodpoří

    Návrat ústeckého spolku Činoherák

    Ohrožený Činoherák Ústí

    Výběrové řízení – ředitel/ka Činoheráku Ústí

    Činoherák Ústí získal cenu Nadace Charty 77

    Činoherák rozdal výpovědi všem zaměstnancům

    V městě Ústí se došlo ke konsensu

    • Autor:
    • Publikováno: 10. července 2015

    Komentáře k článku: Činoherní studio města Ústí má nového ředitele!!!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,