Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    I na Tramtárii občas padnou oslavy

    Uvedením obnovené legendární komedie I na Batmana občas padne smutek 2.-4. dubna, Slavnostním narozeninovým večerem a křtem almanachu 10. dubna a dalšími akcemi během dubna slaví olomoucké Divadlo Tramtarie svou desetiletou existenci. Nezávislá olomoucká scéna uvedla svou první inscenaci v únoru 2005, od té doby představila více než pět desítek premiér.

    Divadlo Tramtarie Hynaisova 554/11, Olomouc. FOTO archiv

    Divadlo Tramtarie, Hynaisova 554/11, Olomouc. FOTO archiv

    Během deseti let své existence uvedla Tramtarie 55 divadelních premiér, více než 30 scénických čtení a také nespočet koncertů, filmových projekcí a výstav. Divadlo vystřídalo celkem tři domovské scény, kromě Hořícího domu bylo také stálým hostem Divadla Hudby sídlícího na Denisově ulici, od října 2006 až dodnes působí ve Slovanském domě na Hynaisově ulici.

    Tramtarie-narozeniny-1

    Oslavám divadla je věnován celý duben. Na počátku měsíce (2.-4. dubna) je zahájí znovuobnovená premiéra dosud nejúspěšnější inscenace divadla, komiksová lovestory I na Batmana občas padne smutek. Jádrem oslav bude slavnostní narozeninový večer 10. dubna, který provede diváky historií i současností divadla. Program složený z humorných skečů, songů z oblíbených inscenací a dokumentárních filmovými záběrů ze zákulisí příprav inscenací bude zakončen křtem Almanachu věnovaného historii a současnosti Divadla Tramtarie, který vznikl ve spolupráci s divadelní vědou Univerzity Palackého v Olomouci. O zábavu ve druhé částí večera se postarají DJové, jedním z nich bude i Matouš Hekela, jeden ze zakládajících členů Tramtarie, dnes úspěšný skladatel mezinárodně proslaveného divadelního tělesa Tantehorse.

    Ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková. FOTO archiv Divadla Tramtarie

    Ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková. FOTO archiv Divadla Tramtarie

    Divadlo Tramtarie v současné době uvádí během sezony pět premiér, odehraje 320 představení včetně výjezdů po Česku a podle ředitelky divadla Petry Němečkové má téměř stoprocentní návštěvnost. Dosud Tramtarie spolupracovala s 18 režiséry včetně Hany Mikoláškové, Jiřího Jelínka či Konráda Popela, s 33 scénografy a 13 hudebními skladateli. Na uměleckém i provozním chodu Divadla Tramtarie se podílelo na 200 osobností. Za rok 2013 získalo Divadlo Tramtárie Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti divadla.

    ///

    Umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík. FOTO archiv Divadla Tramtarie

    Umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík. FOTO archiv Divadla Tramtarie

    Lehká melancholie

    O tramtarijních narozeninách s uměleckým šéfem Vladislavem Kracíkem

    Na co konkrétně se mohou diváci těšit?
    Jádrem oslav bude slavnostní narozeninový večer Divadla Tramtarie v pátek 10. dubna a je určen všem, kteří nás mají rádi. Diváci se mohou spolu s námi těšit na své oblíbené herce, režiséry a vůbec všechny, kteří se na chodu Tramtarie každodenně podílí. Samotný program bude obsahovat humorné skeče z nejúspěšnějších inscenací, filmové záběry ze zákulisí divadla či příprav některých premiér. O hudebně-divadelní složku se postarají dvorní skladatelé Lukáš Mareček a Martin Peřina, kteří zahrají naživo nové aranže songů z oblíbených inscenací. Také se bude křtít zbrusu nový almanach věnovaný deseti letům našeho divadla. To všechno jsou pouhé střípky z oslavy, která potrvá až do ranních hodin. Oslavy ale budou probíhat celý měsíc. Diváci budou moci soutěžit o volné lístky na regionálních rozhlasových stanicích, budeme rozdávat almanachy, dárkové předměty, na každou naši dubnovou reprízu vymyslíme něco výjimečného, ozvláštňujícího. Bude to krásný měsíc plný divadla.

    Co vás vedlo k oprášení Batmana?
    Tato hořko-veselá lovestory měla premiéru v roce 2009, hrála se dlouhé čtyři sezóny a byla nesmírně divácky oblíbená. A tak jsme se rozhodli, že ji v rámci oslav na pár repríz obnovíme. Diváky na ni pozvat můžeme, ale… stalo se, že jsme původně naplánované tři reprízy dali do programu, ale ještě před tím, než jsme tuto událost stihli vyhlásit, už byly lístky vyprodané. A tak ještě přidáme reprízy do programu květnového.

    Co pro vás osobně znamenají tramtarijní narozeniny?
    Tak na jednu stranu určitě obří radost, že jsme těch deset let zvládli. Na druhou stranu mě přepadá lehká melancholie. Podílím se na vzniku almanachu, procházím všech těch více než šedesát inscenací, čtyřicet čtených divadel, všechny koncerty, výstavy, na kterých se za tu dobu podílelo kolem dvou stovek lidí. Mezi Tramtarií dnešní – profesionální, a Tramtarií na počátku – studentskou, amatérskou, se vystřídaly téměř čtyři „generace“ herců. Je za námi hodně práce. A myslím, že na sebe můžeme být pyšní.

    Více na: Divadlo Tramtarie slaví 10. narozeniny!

    (Pro i-DN z více zdrojů připravil hul)

    • Autor:
    • Publikováno: 1. dubna 2015

    Komentáře k článku: I na Tramtárii občas padnou oslavy

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,