Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Za dveřmi o svobodě

    Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi začne 14. července na pražském Václavském náměstí. Šestý ročník festivalu pouličního divadla a umění ve veřejném prostoru představí dvacet souborů z osmi zemí. Ústředním tématem letošního ročníku je svoboda. Festival Za dveřmi reaguje na aktuální společenskopolitické dění a prostřednictvím své dramaturgie vyjadřuje podporu demokratickým změnám na Ukrajině.

    teatr-voskresinnia-to-meet-prospero1

    Teatr Voskresinnia: To Meet Prospero FOTO ARCHIV FESTIVALU

    Svoboda myšlení i projevu a volná umělecká tvorba je úzce spojena s demokracií. Stěžejním tématem letošního ročníku festivalu Za dveřmi je právě otázka boje za ni. Václavské náměstí, které se před 25 lety stalo symbolickým místem odporu totalitnímu režimu v tehdejším Československu, vzpomene během pětidenní přehlídky pouličního divadla na Ukrajinu a odkáže na kyjevský Maidan – symbol současných bojů za demokratické změny.

    Vztah mezi uměním a politikou se zpravidla nejvýrazněji manifestuje v dobách zásadních celospolečenských proměn. Umělci sehráli ostatně stěžejní úlohu v naší zemi v přelomovém roce 1989. I proto věřím, že si prodemokratické umělecké iniciativy v právě turbulentními otřesy zmítané Ukrajině plně zaslouží veškerou naši morální podporu, vyjadřuje svoje sympatie k programu festivalu primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček, který od začátku nepokojů veřejně podporuje demokratické změny na Ukrajině.

    Nechceme být apatičtí, nechceme vzdávat boj s nespravedlností, blbostí, pohodlností a leností. I proto letos připravujeme průvod Křídla naděje, kde chceme upozornit na nelehkou situaci ukrajinských umělců a nejen jich. Přivítáme také soubor Teatr Voskresinnia, který byl založený ve Lvově v roce 1990 – příznačně v době společenských změn znovu získané nezávislosti, dodává k ústřednímu tématu Jakub Vedral, ředitel festivalu Za dveřmi.

    Festival Za dveřmi začne 14. července v 16.00 hodin přestavením Život je Swing! v podání Long Vehicle Circus. Hodinu poté se festival otevře site-specific průvodem Křídla naděje. Andělská křídla proletí centrem Prahy a pomohou odstartovat týdenní svátek pouličního divadla. Ve světové premiéře představí polský soubor Teatr Biuro Podrózy inscenaci Mr. Hunger. Pan Hlad odkazuje na Kafkovu povídku Umělec v hladovění. I 90 let po smrti tohoto literáta pražské německé komunity je zpracované téma aktuální a divákům nabídne zamyšlení nad otázkou lidské morálky.

    Berlínští Grotest Maru vůbec poprvé v České republice představí inscenaci Timebank, jež se bude odehrávat na fasádě Ehlenova domu na Jungmannově náměstí a bude plná vertikální akrobacie. Cenami ověnčené Teatro SÓ, v němž se mísí německo-portugalské kořeny, přijede s poetickým projektem Sómente o osamělosti stáří. Chybět nebudou ani české špičky oboru. Divadlo Continuo připravilo projekt U zdi, který klade důraz na vertikalitu, výraznou živou hudbu a jedinečnou scénografii. Nedávno nastudované Angel-y v podání Vandy Hybnerové, Lucie Kašiarové a Terezy Ondrové uvede diváka do světa cynických andělů. V.O.S.A Theatre, kteří nasbírali zkušenosti například v čínské Šanghaji nebo Bahrajnu, přijedou s Vysokým sněním a originálními samohyby. Autorské duo Bratři v tricku pak pobaví s Prasečím cirkusem nejen děti.

    zadvermi

    Program začíná vždy od 16.00 hodin, večerní představení pak ve 21.00 hodin. Vstup na festival Za dveřmi je zdarma. Více informací na www.zadvermi.cz.

    • Autor:
    • Publikováno: 11. července 2014

    Komentáře k článku: Za dveřmi o svobodě

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,