Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kritika

    Prezidentovo hovnajs aneb Svobodův kabaret potřetí

    Režisér Tomáš Svoboda uvedl politický kabaret Miloš Ubu aneb… Málem králem. Poté, co v pražském A studiu Rubín a Baráčnické rychtě vytvořil dvě satiry Blonďatá bestie I. a II. (ve kterých byli hlavními „hrdiny“ Kristýna Kočí a David Rath), rozhodl se vystoupat k zářným výšinám – se spoluscenáristou Ondřejem Formánkem věnoval Miloše Ubu prezidentu Miloši Zemanovi a premiéru uvedli na Nové scéně Národního divadla. (Prosincové reprízy má však na programu „pouze“ holešovická La Fabrika, dopisů od diváků i nediváků, které pohoršilo, že si někdo nevybíravě utahuje z hlavy státu na „státem chráněném“ území, bylo pravděpodobně na vedení divadla přespříliš.)

    Miloš Ubu

    Matka Ubu (Dušan Sitek) a Miloš Ubu (Vasil Fridrich) nad všude přítomnými klozety FOTO NIKOLA TEMPÍR

    Divadelníci Miloše samozřejmě zesměšňují, ukazují v nejčernějším světle, na mnohé (nejen jeho voliče) může takováto „umělecká licence“ působit uboze. Inscenace však jen zveličuje a obhrouble komentuje předobraz a připodobňuje ho k Jarryho Králi Ubu. Oba jsou pro inscenátory ztělesněním nekonečné blbosti, ješitnosti, krutosti. Českou zhovadilost ilustruje podávání piva v plastových kelímcích a hlasitá dechovka, které během představení vystřídají hity předních umělců (nechybí ani božský, nesmrtelný Gott) a slivovice, jež má nechápavým divákům pomoci nalézt pointu.

    Scéna Nikoly Tempíra je posetá toaletami a evokuje Buñuelův Přízrak svobody. Ve filmu zaměňovali jídelnu s toaletou, v tomto kabaretu Miloš Ubu (Vasil Fridrich, v alternaci s Martinem Hruškou) zaměňuje realitu s alkoholovým opojením a „funkci“ prezidenta s „posláním“ diktátora. Zdatně mu v tom sekunduje matka Ubu – lobbista Miroslav Šlouf (Dušan Sitek). Nechybí však ani duch (pod)vodníka Františka Mrázka v zeleném kabátku, domina Nagyová, robot Tomio či kuchař Rusnok a televizní celebrita Moravec, a především Zemanův předchůdce Klaus, který hledá odpověď na otázku – jak být úspěšný a oblíbený – ve šňupání popele Václava Havla. Scéna, která je jistě nejvíc kontroverzní, zároveň však může v divácích probudit „pospolitost“ a „touhu po změně“, protože dostanou do rukou zapálené prskavky a zazní Modlitba pro Martu. A kdy se jim to stalo naposledy?

    Ano, kabaret Miloš Ubu se vysmívá především hlavě státu a několika dalším „mocným“, ale vysmívá se i nám ne-mocným voličům a nevoličům.

    Hodnocení: 3,5

    Také Velké zoufalství aneb Málem kabaret od Josefa Brože (hodnocení: 1)

    Divadlo pod Palmovkou – Tomáš Svoboda, Ondřej Formánek: Miloš Ubu aneb… Malém králem. Režie Tomáš Svoboda, scéna Nikola Tempír. Premiéra 11. listopadu 2013 na Nové scéně ND.


    Komentáře k článku: Prezidentovo hovnajs aneb Svobodův kabaret potřetí

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,